Tyko Nilsson Årets hästvedare

Tyko Nilsson Årets hästvedare

Rally- och kranföraren Tyko Nilsson har utsetts till Årets hästvedare. Utmärkelsen utdelades postumt, eftersom Tyko avled för några veckor sedan. Bakom utnämningen står Hästveda Intresseförening. I pristagarens ställe fick hans bägge döttrar Karolina och Magdalena ta emot hyllningen av Tykos livsgärning ur ordföranden Alf Månssons hand.

Årets hästvedare tilldelas någon som på något sätt agerat som ambassadör för Hästveda. Tyko Nilsson beskrivs som en idéell kraft som på många sätt ställde upp för andra. Han arbetade i 43 år som kranförare på Jinert. Ville man se Hästveda från ovan kunde Tyko ordna den saken. Han var en stor rallyentusiast, inte bara när han själv hade glädjen av att sitta bakom ratten. De senaste åren engagerade han sig också för att möta de humanitära behoven i Ukraina.

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober
Bilden visar prisutdelningen.
I Tyko Nilssons ställe fick hans döttrar Karolina Persson och Magdalena Svensson ta emot utmärkelsen årets hästvedare som överlämnades av Alf Månsson.

Prisutdelningen ägde rum i Hästveda hantverksgård som var helt fullsatt. Tyko Nilssons döttrar beskrev honom som en man med stort hjärta i dubbel bemärkelse, när de tog emot utmärkelsen. Han led av ett förstorat hjärta, och fick dessvärre inte uppleva sin 73-årsdag.

Prissumman på 10 000 kronor har under åren donerats av olika lokala företag, från och med starten 2011. Syftet är att pengarna ska användas till något som alla hästvedare kan ha glädje av, inte för privata ändamål.

Bilden visar publik.
Hantverksgården var fullsatt vid onsdagskvällens prisutdelning då Janne Josefsson också medverkade.

Hästveda Intresseförening har verkat för en positiv utveckling för Hästveda i 25 års tid. Då föreningen bildades var det angeläget att verka för ett tågstopp i byn, en förhoppning som också infriats. Sedan har man fortsatt med att marknadsföra byn, de boendes och företagens intressen, exempelvis när det gäller nya bostäder. Föreningen har kämpat för att orten ska få behålla sin bankomat, och sett till att bland annat en vandringsled och ett utegym realiserats. Vårdcentralen i Hästveda stängdes för en tid sedan men intresseföreningen kämpar på med ambitionen att få tillbaka primärvård i närområdet, något de anser att medborgarna borde ha rätt till.

Text och foto: Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se