Insiktsfull och varm roman om åldrandets problematik

Insiktsfull och varm roman om åldrandets problematik

Lisa Ridzéns romanTranorna flyger söderut handlar om Bo som tvingas inse att han nått fram till ålderns höst. Hälsan och krafterna börjar svika. Han har blivit beroende av besök från hemtjänsten. Hustrun har redan flyttat in på ett demensboende. Dessutom börjar sonen Hans lägga sig i allt mer. Varför envisas sonen med att det är dags för Bo att släppa hunden ifrån sig? Den tanken gör honom bara så arg.

Det är en varm och insiktsfull berättelse av debuterande Lisa Ridzén: Om åldrandets problematik, om hemtjänstpersonalens roll och om de utmaningar man kan ställas inför som anhörig. För alla inblandade handlar ofta om en känsla av maktlöshet.

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober
Bilden visar bokomslaget.
Tranorna flyger söderut är Lisa Ridzéns debutbok.

För den som åldras är det jobbigt att bli beroende av andra. Så länge som möjligt kämpar man för att behålla så mycket som möjligt av sin personliga integritet och sitt självbestämmande. Är det inte nog med att kroppen inte orkar som förr?

För hemtjänstpersonalen kan det handla om att alltid tålmodigt bemöta vårdtagare, även den som har en dålig dag och inte är på humör för att äta eller ens stiga upp ur sängen.

För anhöriga kan det handla om en ständig oro för en skröplig förälder, men också om svårigheter att förena arbetslivet och andra plikter med hembesök hos mor eller far.

Allt detta lyckas författaren väva in i sin berättelse. Den är förlagd till hennes egen hembygd, den jämtländska landsbygden. Med ett målande språk lyckas Lisa Ridzén beskriva miljön, men även alla inblandades tankar och känslor. Framför allt skildras huvudpersonen Bos inre. På kökssoffan, där han tillbringar det mesta av sin tid, blandas verklighet och dröm. En del minnen han bär med sig blickar han tillbaka på med glädje medan andra är smärtsamma. Tillsammans förklarar de till viss del hur han formats till den han är.

Det är vackert och vemodigt. Skönlitteratur när den är som bäst. Det är också en bok som går att rekommendera som bredvidläsning till facklitteratur på en vårdutbildning.

Lisa Ridzén tog emot utmärkelsen Årets bok för Tranorna flyger söderut  på årets bokmässa i Göteborg. Den delas ut av Bonniers bokklubbar, men vinnaren utses av läsarna.

Urban Önell
Journalist och undersköterska i hemtjänsten

Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzén
Bokförlaget Forum 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se