Bättre förtroende mellan näringslivet och kommunen

Bättre förtroende mellan näringslivet och kommunen

Förtroendet mellan Hässleholms kommun och det lokala näringslivet har förbättrats. Det visar Svenskt näringslivs årliga ranking som presenterades på onsdagen. Hässleholm har stigit 20 placeringar och hamnar på plats 223 av landets 290 kommuner. Näst sämst i Skåne och inte mycket att skryta med, men det gör kommunen ändå i ett pressmeddelande.

Under många år har Hässleholms kommun legat ännu sämre till i rankingen. Årets placering är den bästa sedan 2016 då kommunen kom på plats 119.

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober
Bilden visar ett diagram.
Så här har Hässleholms företagsklimat utvecklats sedan 2015.

I våras presenterades en enkät som ligger till grund för rankingen. Då visade det sig att Hässleholm lämnade den skånska jumboplatsen till Osby och den placeringen står sig alltså. Nu tycker 32,8 procent av de 189 företagare som svarat att företagsklimatet är bra.

Placeringarna har genom åren främst dragits ner på grund av kommunala politikers och tjänstemäns attityder till företagande samt information till företag. De senaste åren har dock påverkan av brottslighet också legat högt, i år allra högst.

Den största förbättringen sedan förra året gäller dialogen mellan företag och kommunens beslutsfattare som stigit med 59 platser. Kommunens information till företagen har förbättrats med 43 placeringar och kommunens service och bemötande vid handläggning av företagsärenden har stigit 34 placeringar. Bästa poäng får vägnät, tåg och flyg – plats 50 – som dock minskat med två placeringar sedan förra året.

I de delar av rankingen som bygger på statistik från SCB och UC ligger kommunen bäst till när det gäller kommunalskatten, den kategori som också ökat mest, och sämst när det gäller företagsamhet. Men det är posten jobb i kommunen som har minskat mest.

Hässleholms kommun skriver i sitt pressmeddelande att det avspeglas tydligt i rankingen att Hässleholms politiska ledning det gångna året utsett näringslivsfrågor till ett högt prioriterat område.

– En stor glädje och ett kvitto på det vi påbörjat, säger kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) i pressmeddelandet.

– Politiker och tjänstepersoner arbetar nära varandra för att förbättra tillgängligheten för företagen, säger kommunalrådet Lina Bengtsson (M).

Bilden visar Lena Wallentheim och Lina Bengtsson.
Kommunalråden Lena Wallentheim (S), till höger, och Lina Bengtsson (M) är glada över förbättringen. Foto: Berit Önell

Även näringslivsorganisationerna ser positivt på utvecklingen.

– Det här är resultatet av det ambitiösa arbete vi påbörjade tillsammans för ett drygt år sedan, med bland annat samverkansmöten. Det är fantastiskt glädjande men vi måste fortsätta framåt och uppåt, säger Fredrik Pålsson, ordförande i Hässleholms företagsgrupp.

Kommunens företrädare försäkrar att arbetet kommer att fortsätta.

– Vi har jobbat stenhårt med bemötande, processer och handläggningstider. Det var en av de frågor som var prioriterade när jag anställdes. Som jag ser det finns det fortfarande många platser att klättra och då krävs det fortsatt fokuserat och uthålligt förbättringsarbete, säger kommundirektör Ulf Bengtsson.

– Vi är självfallet väldigt glada över att vårt resultat förbättrats och att insatserna börjar ge effekt. Att träffa företag där de finns och verkar är något vi tror mycket på. Vi vet också att det finns mycket arbete kvar att göra. Hässleholms kommun har samtidigt mycket goda förutsättningar för företag att utvecklas i, säger Stefan Larsson, chef för näringslivsenheten.

Berit Önell

Läs mer:

2024-05-21 En aning bättre företagsklimat i Hässleholm

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se