Parkeringar vid Österåsbadet?

Parkeringar vid Österåsbadet?

INSÄNDARE. I Frilagt kunde vi läsa den 5 september att en utredning nu visar att där inte kommer att finnas tillräckligt med parkeringsplatser på Österås när det nya badhuset öppnar. En vän av ordning måste fråga sig om detta är något helt nytt eller hade man kunnat förutse detta redan vid projekteringen? Detta visar åter igen hur inkompetent styrgruppen har varit och vi är tacksamma för att den nu lagts ner men frågan är om det kommer att bli bättre eller skall debaclet fortsätta, det verkar så?

I Österåsbadet är det projekterat för en publik på 300 personer så var har man tänkt sig dessa skall parkera sina bilar? Man får verkligen hoppas att där inte är fotbollsmatch samtidigt som där är simtävlingar men simtävlingar och fotbollsmatcher tenderar att hållas om lördagar och söndagar.

För att få 30-34 parkeringsplatser i anslutning till badhuset skulle det enligt utredningen kosta ytterligare 5,4 miljoner, en kostnad som rimligen borde täckas av budgeten för badhuset. Men nu menar Urban Widmark (M) som ordförande i tekniska nämnden att eftersom dessa parkeringsplatser även kan användas av andra sporter (vilket är tveksamt eftersom de är i anslutning till badhuset) så bakar han in kostnaden i tekniska nämndens budget (numera kallad det svarta hålet). SD menar att det är för att dölja fördyringar i badhuset vilket också är mest troligt.

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober

Vid Qpoolen finns det 57 parkeringar i direkt anslutning till entrén och med lite bättre planering går det säkert att få in fler. Vi vet det är nästan alltid fullt under vanliga simträningstider. Så vi kan föreställa oss hur det kommer att vara om det inte finns några parkeringsplatser alls när Österåsbadet öppnar. Det är tveksamt om folk överhuvudtaget vill gå dit. Vid Qpoolen finns dessutom angöring för bussar. Det går också att parkera på de kringliggande gatorna och inom gångavstånd finns parkeringar i Hembygdsparken, Linnéskolan, sjukhuset, Östra kyrkogården med mera. Uppskattningsvis så skulle man kunna hitta cirka 300-400 parkeringar i anslutning till Qpoolen och det har aldrig hörts klagomål att det saknas parkeringar vid större arrangemang i Qpoolen.

Där fanns emellertid ett alternativ som styrgruppen inte ens övervägt och det var att lägga en 50-metersbassäng med 8 banor på gräsmattan mellan Qpoolen och parkeringsplatserna och då skulle de existerande nyrenoverade bassängerna behållas. Hade det alternativet genomförts då hade vi fått ett fantastiskt sim- och badcenter nästan mitt i stan och som täckt alla behov av bassänger för simträning, simskolor, simhopp med mera. Hässleholm hade kommit på Sveriges simmarkarta och vi hade kunnat arrangera stora nationella tävlingar. Där hade funnits plats för alla att träna och bada och fram för allt, det hade blivit mycket billigare. Det hade förstås krävts att det fanns någon eller några politiker som varit möjliggörare som kunde se lite längre än den egna näsan för att överkomma de problem som då skulle uppkomma. Nu finns det bara en samling fantasilösa omöjliggörare som bara försöker hitta anledningar, verkliga eller påhittade, att inte göra något och det ser vi hur dyrt det blir.

Håkan Gribel
Skattebetalare

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se