Kommundirektören bröt mot delegationen – beslut i omsorgen kan vara ogiltiga

Kommundirektören bröt mot delegationen – beslut i omsorgen kan vara ogiltiga

Hässleholms kommundirektör Ulf Bengtsson bröt i juni mot delegationsreglerna när han beslöt om tillsättning av en tillförordnad omsorgschef. Beslutet skulle ha fattats av kommunalråden.

Det innebär att den tillförordnade chefen Tina Thomasson kan ha fattat beslut som är ogiltiga.

– Det kan inte uteslutas, säger kommunjurist Magnus Gjerstad.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) stämde kommundirektören av med “styret” och har inte brutit mot några regler.

Bilden visar Ulf Bengtsson.
Ulf Bengtsson beslöt om tillsättning av tillförordnad omsorgschef, trots att han inte hade delegation för det. Nu har han det sedan reglerna ändrats. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober

Tidigare omsorgschefen Åsa Ollerstam sa upp sig i mitten på mars och slutade den 30 juni. Hon hade semester från den 27 juni. Den nya förvaltningschefen för omsorgen Annette Viksten Åhl tillträdde den 9 september.

– I det här fallet var det en rekrytering på gång. Åsa och jag hade en dialog. Vi hanterade det denna gång så att ordinarie semesterbemanning kunde fortsätta. Det blev detsamma som om Åsa hade varit kvar, eftersom den nya förvaltningschefen skulle komma så snart, säger Ulf Bengtsson.

Bilden visar Åsa Ollerstam Lundh.
Åsa Ollerstam Lundh slutade som omsorgschef i Hässleholms kommun i juni.

Det handlade dock om hela elva veckor. Ställföreträdande förvaltningschef som ersätter under exempelvis semester och sjukfrånvaro tillsätts av omsorgsnämndens arbetutskott. Men där har inget beslut fattats inför sommaren.

Tina Thomasson var tillförordnad under tiden 27 juni – 6 september, förutom under tre veckor då hon hade semester och ersattes av Ulrika Bengtsson. Tina Thomasson är annars avdelningschef och Ulrika Bengtsson är verksamhetschef. Tre fackförbund, Akademikerförbundet, Kommunal och Vision, protesterade mot den höga arbetsbelastning som blev följden av de dubbla chefstjänsterna. De var också kritiska mot att kallelsen till facklig samverkan kom två veckor efter att Ollerstam Lundh slutat och drog slutsatsen att kommunens näst största förvaltning därmed stått utan förvaltningschef i två veckor.

Ulf Bengtsson förklarar att tillsättningarna var klara före midsommar.

– Det har fungerat bra över sommaren, säger han.

Den nya omsorgschefen har flera stora problem att lösa: handlingsplaner för bättre arbetsmiljö efter den stora arbetsmiljökartläggningen på förvaltningens administrativa avdelning i vintras, för bättre patientsäkerhet och för utfasning av hyrsjuksköterskor.

– Det är naturligtvis ett arbete som ska göras. Patientsäkerhetsfrågorna har prio ett, säger Ulf Bengtsson.

– Man får stycka elefanten i bitar, det går inte att ta allt på en gång. Liv och hälsa måste gå först. Jag är glad att Annette är på plats, säger han.

Han berättar att han varit van från sina tidigare arbetsplatser i Helsingborg och Perstorp att kommundirektören även anställer förvaltningschefer.

I augusti beslöt kommunstyrelsen att ändra delegationsreglerna så att kommundirektören får rätt att tillsätta tillförordnade förvaltningschefer för en tid upp till sex månader. Men tidigare har det alltså varit politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott som tillsatt både förvaltningschefer och tillförordnade sådana.

– Det ändrades inte till följd av detta utan för att få en smidig hantering. Vi behöver inte kalla in kommunstyrelsens arbetsutskott varje gång, säger Ulf Bengtsson.

Kommunjurist Magnus Gjerstad kände inte till att tillsättningarna skett i strid med delegationsreglerna.

– Det låter inte bra i så fall, säger han.

Bilden visar Magnus Gjerstad.
Kommunjurist Magnus Gjerstad kan inte utesluta att beslut blivit ogiltiga. Foto: Lotta Persson

Konsekvensen kan bli att beslut är ogiltiga.

– Det kan inte uteslutas i alla fall. Om tillsättningen skett på felaktig grund kan någon göra gällande att beslut inte är giltiga. Men jag vet inte vad hon fattat för beslut.

– Om man frångått reglerna är det naurligtvis inte bra.

Magnus Gjerstad vill inte uttala sig om huruvida kommundirektören riskerar en varning för sitt agerande utan hänvisar till personalavdelningen.

– Det är en sak som HR får bedöma, det är en arbetsrättslig fråga, säger han.

Han var själv involverad som facklig företrädare när en medarbetare fick en skriftlig varning för att ha agerat i strid med delegationsregler. Det gällde Geanina Jonsson, omsorgens tidigare chef för ekonomi, system och teknik, som fick en varning för att ha anmält en misstänkt cyberattack utan att ha delegation för det.

– Hon fick en varning för något som jag tyckte var väldigt märkligt att hon överhuvudtaget fick kritik för. Hon snarare räddade en situation som kunde ha blivit besvärlig och som det fanns en tidspress för att reda upp, säger Magnus Gjerstad.

Kommunens HR-chef slår ifrån sig Frilagts frågor.

– Jag blev bara inblandad när vi skulle samverka på övergripande nivå.

– Jag har inte varit inblandad i någon tillsättning.

Men du har varit med och gett skriftlig varning åt en tidigare medarbetare som bröt mot delegationen?

– Ja.

Är det allvarligt att bryta mot delegationen?

– Det är allvarligt. Men det var Åsa som gjorde bedömningen. Vi var delaktiga.

Är brott mot delegationen generellt skäl för varning?

– Nej, man får titta på varje enskilt fall.

Bilden visar Johan Lexfors
HR-chef Johan Lexfors säger att brott mot delegationsreglerna får bedömas från fall till fall. Foto: Tomelilla kommun

Lena Wallentheim förklarar att kommundirektören stämde av med styret att den bästa lösningen var att “följa den semesterplanering som man gjort på omsorgsförvaltningen”.

– Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar inte vilka som tjänstgör under semesterperioden, skriver hon i ett sms till Frilagt.

Den ursprungliga semesterplaneringen sträckte sig väl inte från midsommar till den 9 september?

– Vi konstaterade vid midsommar att det rörde sig om någon vecka från det att semesterperioden var över tills Annette börjar och valde att hantera det så, skriver Lena Wallentheim.

Bilden visar Lena Wallentheim.
Enligt kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) ingick tillsättningen i semesterplaneringen. Foto: Berit Önell

Hon svarar inte på Frilagts följdfrågor om hur det resonemanget går ihop när handlade om elva veckor och varför ett informellt beslut var den bästa lösningen.

Frilagt har sökt Annette Viksten Åhl som inte återkommit och Tina Thomasson som mejlat utan att svara på några frågor.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se