Gruppen-3a-328x120

Öppet hus om Hörjas nya reningsverk

Öppet hus om Hörjas nya reningsverk

Ett nytt reningsverk i Hörja ska ta hand om avlopp från både Röke och Hörja. På tisdag har kommunens bolag Hässleholm Miljö öppet hus i Hörjagården för att informera om planerna.

Bilden visar Hörjas reningsverk.
Hörjas utdömda reningsverk ska ersättas av en gemensam anläggning för både Röke och Hörja. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

De gamla reningsverken i både Hörja och Röke var så dåliga efter många års eftersatt underhåll att de dömdes ut för några år sedan. Kommunens miljökontor beslöt om förbud med vite om de inte ersatts med nya anläggningar inom viss tid. I Röke har ett nytt tillfälligt reningsverk därefter invigts och i Hörja har en ombyggnad av det befintliga gjorts i väntan på ett gemensamt nybygge för båda byarna. Hörjas reningsverk har nu ett tillfälligt tillstånd som gäller till den 1 januari 2027. Dessförinnan måste alltså den nya anläggningen stå klar.

Hässleholm Miljös kommunikatör Anton Henryson berättar att både bygglov och miljötillstånd för reningsverksbygget är klara men att byggnationen ännu inte påbörjats. För överföringsledningen från Röke återstår en del planeringsarbete. En geoteknisk utredning ska också göras. 16 markägare berörs av ledningen.

I kommunens långsiktiga VA-plan finns också en överföringsledning från den del av Hörja som inte tidigare varit ansluten till kommunalt vatten och avlopp. Men denna är inte aktuell på länge än, troligen först 2038. Därför kommer tisdagens öppet hus inte heller att handla om den.

– Nu har vi fokus på reningsverket och överföringsledningen från Röke, säger Anton Henryson.

Alla markägare som är direkt berörda av överföringsledningen från Röke har fått inbjudan till öppet hus via brev. Berörda privatpersoner och myndigheter har tidigare fått skriftligt underlag om det nya reningsverket och möjlighet att lämna synpunkter. Upphandling pågår och sista svarsdag är den 30 september.

– Därefter hoppas vi kunna teckna avtal med entreprenör under oktober, förklarar Anton Henryson.

Alla intresserade är välkomna till Hörjagården på tisdag. Det blir drop in klockan 15-18.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se