Politiker skyndar på Barnekows plan

Politiker skyndar på Barnekows plan

Detaljplanen för exploatering av omstridda Sjörröds gård blir inte bara prio ett utan miljö- och stadsbyggnadsnämnden vill också att planarbetet ska skyndas på ytterligare. Ledande politiker ser inga problem med att Barnekows plan ges företräde efter en stämning mot kommunen, trots att revisorerna nyligen kritiserat att det saknats principer för prioritering av planuppdrag.

Sverigedemokraterna och Folkets väl reserverade sig skriftligen mot tisdagens beslut att ge planbesked.

Bilden visar skiss från Barnekows ansökan om planbesked.
Så här ser Barnekows förslag ut med 80 bostäder. I nedre vänstra hörnet har planen olovandes lagts över en grannfastighet. Illustration från ansökan om planbesked

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Friherre Johan Barnekow och hans fru Inger stämde kommunen på 17 miljoner kronor för avtalsbrott när en tidigare detaljplaneprocess avbröts. Både kommunen och länsstyrelsen hade då bedömt förslaget med flerfamiljshus olämpligt. Kommunen konsulterade SKR:s jurist som förklarade att kommunen inte kunde bli skadeståndsskyldig.

Ändå tecknade kommunstyrelsen i januari ett förlikningsavtal med löfte om att prioritera prövning av en ny detaljplan för bostäder på Sjörröds gård. Kommunen förbinder sig att inte avbryta planarbetet innan det nått kommunfullmäktige. Kommunen ska “lojalt och efter bästa förmåga” verka för att en detaljplan ska antas.

”Rätt lång tid”

Beslutet blev nu ett positivt planbesked i syfte att planlägga bostäder, skola och centrumfunktioner – och att ärendet ska få prioritet ett. Enligt förslaget ska det vara färdigt för antagande under fjärde kvartalet 2026. Men miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande Bo Persson (M) ville skynda på processen ännu mer. Han fick igenom ett tillägg om snabbare handläggning.

– Ambitionen bör vara att planarbetet kan vara färdigställt för antagande tidigare än under fjärde kvartalet 2026, även med hänsyn till ett omfattande planeringsunderlag, skrev han i tilläggsyrkandet.

Varför vill ni skynda på?

– Det är rätt lång tid till slutet av 2026.

– Vi diskuterade i vår grupp att vi gärna ser att ambition skulle vara att planarbetet skulle färdigställas tidigare än 2026 även om det är ett omfattande planeringsunderlag som krävs. Det är gammal kulturmark och länsstyrelsen har sagt att man vill ha en arkeologisk undersökning. Där är fladdermöss och dagvattenproblematik, det är mycket som måste utredas. Det tar sin tid och därför förstår vi också att man kan inte säga att vi gör det färdigt innan utan det får bli när det kan bli färdigt. Men ambitionen, vill vi ha markerat, bör vara att försöka få det färdigt tidigare.

Bilden visar Sandra Gustafsson, Bo Persson och Jonas Andersson.
Nu kan planprocessen för Sjörröds gård starta, från vänster Sandra Gustafsson, förvaltningschef, Bo Persson (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, och Jonas Andersson (S), ledamot. Foto: Berit Önell

Kritik från revisorerna

Revisorerna noterade i november 2023 att detaljplaner tog lång tid i Hässleholm jämfört med andra kommuner. Två planer som kontrollerades genom stickprov tog 55 respektive 59 månader till antagande. Granskningen visade på otillräcklig styrning, kontroll och uppföljning av planprocesserna. Nämnden rekommenderades bland annat att fastställa principer för prioritering av planuppdrag. I sitt svar till revisorerna skriver nämnden att ett sådant arbete inleddes redan förra hösten.

– Prioritering av planuppdrag är av stor betydelse för att kunna uppnå politiska mål och kommunens gemensamma vision. Det ger möjlighet att tillgodose största samhällsnytta, tillsätta resurser och för en kontinuerlig framdrift av planarbetena, skriver nämnden.

I februari antogs en prioriteringsordning. Vid måndagskvällens kommunfullmäktige godkändes svaret, men det beslöts också att nämnden inom sex månader ska rapportera hur arbetet fortskrider.

”Uppfyller kraven”

Anser ni att det här är ett bra sätt att prioritera, att kommunen blir stämd och så ska den här planen ligga på prio ett av den anledningen?

– Nej, säger Bo Persson.

– Det är inte därför den ligger på prio ett. När vi gör prioriteringslistan har vi uppställda krav med olika poäng, säger förvaltningschef Sandra Gustafsson.

Men i förlikningsavtalet står uttryckligen: “planärendet ska hanteras som ett prioriterat ärende”.

– Javisst, så står det, säger Bo Persson.

Men han betonar att förutsättningarna har förändrats sedan Sjörröds gårds förra planförslag lades ned, bland annat visade en luktutredning förra året att det var fullt acceptabelt med bostäder mer än 200 meter från reningsverket. Trots konsulternas slutsats har den använts för att motivera inlösen av bostäderna på det avståndet. Utredningen gjordes enbart för att bedöma lukt och eventuell smittorisk där, men rättfärdigar nu även Sjörröds gårds detaljplan.

– Mycket har tillkommit underhand som gör att vi inte längre ser någon anledning att lägga en våt filt över området, säger Bo Persson.

– Att den fick prio ett är ju för att den uppfyller de här kraven på hur vi prioriterar, inte på grund av förlikningsavtalet, säger Sandra Gustafsson.

En titt i prioriteringsordningen gör det dock svårt att förstå hur Sjörröds gård kunnat få prio ett. Inte något av de fyra kriterierna är tydligt uppfyllt. Närmast ligger hög exploateringsgrad, om många bostäder kan byggas men kommunen har redan aviserat att de 80 föreslagna nog är för många. Kriteriet om offentlig service är tveksamt. Visserligen föreslås en skola, men kommunens egen bedömning är att den inte behövs eftersom barnantalet minskar. Kriteriet om utbyggnad av infrastruktur och verksamhetsområden är inte aktuellt. Kriteriet om att planuppdraget överensstämmer med den fördjupade översiktsplanen uppfylls bara delvis.

Flera planer fick i februari prio ett: bland annat Garnisonen, Värpatorparen 2, Hässleholms reningsverk och Norden. I september ska listan ses över på nytt.

Omröstning slutade 8-3

Planbeskedet gick igenom i nämnden efter votering med röstsiffrorna 8-3. Tilläggsyrkandet bifölls därefter utan omröstning.

Både SD och FV skriver i sina reservationer att de anser området olämpligt att bygga på.

– Området ligger inom riksintresseområdet Hovdala-Finjasjön och ska inte reduceras till någon grön kil, skriver Jonas Klein (FV) och motsätter sig även att kommunen driver frågan om avveckling av vägsamfälligheten där flera grannar har servitut för utfart från sina fastigheter.

Berit Önell

Läs mer:

2024-01-30 Förlikning med kommunen – Barnekows höghus kan prövas igen

2024-08-07 Bostäder på Sjörröds gård kan få snabbspår – första beslut i nästa vecka

2024-08-09 Kommunens miss: Barnekows förslag inkräktar på grannes mark

2024-08-14 Ett första ja till planbesked för Sjörröds gård

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se