Hyran på nya Hasselbackens äldreboende i Hässleholm föreslås bli 7 027 kronor i månaden, en rejäl höjning för de dementa personer som kommunen vill flytta från Högalidshemmet. Hyran blir näst högst i kommunen, bara Björksäters äldreboende ligger högre.
De boende kan söka högre bostadstillägg och kommunen planerar även att ge anstånd med hyran om bostadstillägget inte kommer i tid.
Hyreshöjningarna enligt omsorgens nya modell för hyressättning blev klara tidigare på övriga äldreboenden och LSS-boenden. Höjningar på upp till 99 procent för vissa LSS-boenden har orsakat protester.
Avsikten är att äldre från tre avdelningar på Högalidshemmet ska få plats på det nya boendet på Björksäterområdet, tidigare kallat Villa Danspalatset. Kommunen har tagit över Vardagas 15-åriga hyresavtal med fastighetsägaren Care Real NSF IV Hässleholm 1 AB, ett dotterbolag till Nrep i Luxemburg.
Idag ligger hyrorna på Högalidshemmet på mellan 4 439 och 5 618 kronor. Hyreshöjningen för de som flyttar blir därmed i värsta fall 58 procent.
Även de som bor kvar på Högalid får en hyreshöjning, som mest med 26 procent.
Alla lägenheter på Hasselbacken är lika stora, 29,2 kvadratmeter. De äldre betalar också för gemensamma utrymmen och för “närhets- och trygghetsfaktor”.
På Björksäters äldreboende, med lite större lägenheter, blir de nya hyrorna 7 748 kronor i månaden. Det innebär en sänkning för de som bor där med två procent, från 7 888 kronor.
Omsorgsnämndens ordförande Christer Welinder (S) säger att Hasselbacken är ett mer ändamålsenligt boende än Högalidshemmet.
På vilket sätt?
– Det är mer ändamålsenligt för personalen.
Ska de boende betala mer för det?
– Det är tryggare för de boende. Genom att det är två avdelningar på varje våning har personalen en lättare arbetssituation och en helt annan överblick, säger han.
Varje avdelning har tio istället för nio boende. Men bemanningen per boende ska inte bli lägre.
– Nej, den beräknas efter nyckeltal per boende, säger Christer Welinder.
Han betonar att de berörda kan söka högre bostadstillägg. Den enskildes ökade hyreskostnad minskar därmed till 30 procent av den faktiska hyreshöjningen.
Omsorgsnämndens arbetsutskott ställde sig på tisdagen bakom ett tillägg i delegeringsreglerna för att handläggarna ska kunna bevilja anstånd med en del av hyran om bostadstillägg dröjer. Nämnden beslutar den 10 september.
– Försäkringskassan har aviserat längre handläggningstider för bostadstilläggen, säger Christer Welinder.
Handläggarna kan besluta om anstånd upp till 0,5 basbelopp och under maximalt sex månader. Högre belopp och längre tid kan beslutas av förvaltningschef.
Berit Önell
Läs mer:
2024-08-14 Chockhöjda hyror för de mest utsatta – politiker fick frågor
2024-08-16 Vårdtagare kan få anstånd med höjd hyra – vissa fel ses över