Gruppen-3a-328x120

Vårdtagare kan få anstånd med höjd hyra – vissa fel ses över

Vårdtagare kan få anstånd med höjd hyra – vissa fel ses över

Vårdtagare som inte klarar att betala den höjda hyran i kommunens LSS-boende föreslås få anstånd. Frågan ska tas upp av politikerna vid nästa sammanträde i omsorgsnämnden. De nya hyrorna för LSS-boenden i Hässleholms kommun ses också över efter att FUB:s ordförande Kjell Göran Hansson anmält flera misstänkta felaktigheter. Men det är tveksamt om vårdtagare slipper betala 680 kronor extra för att de bor i radhus trots att de i själva verket bor i flerfamiljshus.

– Om det är fel så naturligtvis justeras det, säger dock Christer Welinder (S), ordförande i omsorgsnämnden, som i ett ordförandebeslut redan slagit fast att vårdtagarna slipper betala för fiber i gruppboendet om det inte finns i lägenheten.

Bilden visar Kjell Göran Hansson.
Kjell Göran Hansson, ordförande i FUB, har hittat flera fel i underlagen till den nya hyran på LSS-boenden. En del av dem ses nu över, men inte alla. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kommunens personal har bistått med underlag till konsultföretaget som tagit fram en ny modell för hyressättningen i LSS-boenden och särskilda boenden för äldre. När det gällde fiberanslutning blev det fel.

– Förmodligen har de trott att de hade fiber i lägenheterna eftersom de hade fiber i huset, säger Lilian Erlandsson, omsorgsförvaltningens ekonom som lett förändringen från kommunens sida.

Boende i ett antal gruppbostäder fick därför extra poäng som höjde deras hyra med 60 kronor. Nu tas denna del av hyran bort. Det påverkar då även andra faktorer i hyressättningen så de berörda får en sänkning av hyran med 64-70 kronor per månad.

– Vi har rättat det så fort vi kunnat, säger Lilian Erlandsson.

Framöver kommer omsorgsförvaltningen att få information från det kommunala bolaget Hässleholm Fiber om fiber installeras i dessa bostäder och i så fall kan hyran höjas.

Kjell Göran Hansson ifrågasatte även tillägg för möjlighet att installera diskmaskin eftersom han menar att det är omöjligt att sätta in en diskmaskin hos sonen som han är god man för. Det är varken förberett för el eller vatten till diskmaskin och dessutom är måttet på diskbänkens djup så litet att det inte går att få plats med en diskmaskin.

– Jag har gjort en förfrågan om diskmaskinen till verksamheten. Så fort jag får svar kommer vi att titta på det, säger Lilian Erlandsson.

Hon betonar att själva modellen för hyressättningen inte kan omprövas i nuläget. Därför är hon tveksam till att de boende skulle slippa betala tillägg för radhus även om det blivit fel.

Kjell Göran Hansson kräver som god man i en skrivelse till omsorgsförvaltningen på fredagen att radhus i hans huvudmans fall ändras till flerfamiljshus. Han hänvisar till Boverkets definition av radhus som minst tre småhus sammanbyggda med varandra i en rad. Boverket skriver: ”Om det i stället är ett hus där bostäderna inte är självständiga från varandra utan har gemensamma bostadsfunktioner, till exempel gemensamma entréer är det ett flerbostadshus.”

Lilian Erlandsson säger att hon inte kan kontrollera fastighetstyp.

– Det är konsulten som hämtat uppgifterna ur register. Jag skulle inte tro att det är något fel, säger hon och hänvisar till hyresnämnden där konsulten kommer att företräda kommunen.

Men hyresnämnden kommer enbart att bedöma om hyran är skälig och tittar inte på hyresmodellen. Därmed kommer de inte att ta hänsyn till om det blivit fel fastighetstyp.

– Men naturligtvis kommer vi att skicka det här till konsulterna. Jag får prata med mina chefer och politikerna, säger Lilian Erlandsson.

Bilden visar styrdokumentets framsida.
Konsultföretaget Svefa har tagit fram styrdokumentet för den nya hyresmodellen.

Hon förklarar att ett tillägg på 25 kronor per lägenhet för en så kallad subsidiär försäkring kommer att ligga kvar. Det är en försäkring som kommunen tecknar för att täcka eventuella skador om någon boende av något skäl inte har hemförsäkring. Konsulterna har bedömt att kostnaden kan läggas på hyrorna.

Varför ska hyresgäster med egen hemförsäkring betala för den?

– Annars får skattebetalarna betala, säger Lilian Erlandsson.

– Försäkringen ökar bruksvärdet på lägenheterna.

Hon säger att förändringen har diskuterats under flera år. Behovet har ansetts vara stort att få fram rättvisa hyror som följer bruksvärde och att de hädanefter ska följa Hässlehems hyreshöjningar.

Förvaltningen har inte haft egen kompetens att ta fram en ny hyresmodell.

– Vi har förlitat oss på konsulten, säger Lilian Erlandsson.

Tjänstemännen har dock lagt ner ett omfattande arbete på att inventera och bedöma alla lägenheterna inför förändringen.

– Det ska bli rättvist mellan de lägenheter som vi hyr ut och också i jämförelse med ordinärt boende, säger Lilian Erlandsson.

– Jag förstår att det inte är så roligt att få en så stor hyreshöjning men de drabbas inte så mycket eftersom de kan söka bostadstillägg.

Hon menar att det också blir en skatteväxling genom att de boende får högre statligt bostadstillägg när kommunen höjer hyrorna. Politikerna vill också hitta en lösning för dem som har svårt att klara den nya hyran i väntan på bostadstillägg.

– Jag vill inte föregripa det, men det kommer en komplettering om rätt till anstånd för hyra eller avgifter om man behöver det, säger Lilian Erlandsson.

Christer Welinder beklagar att det blivit fel i bedömningar inför hyreshöjningen.

– När det gäller fibern var det olyckligt. Om man ringer ut och frågar om det finns fiber på ett gruppboende och de säger ja, men är man mer specifik och frågar om det finns i varje lägenhet, då är det en annan sak och då blir det ett missförstånd, säger han.

– Är där inte fiber så ska hyran reduceras.

Christer Welinder (S), ordförande i omsorgsnämnden.
– Ett missförstånd, säger Christer Welinder (S), ordförande i omsorgsnämnden, om den felaktiga hyreshöjningen för fiberanslutning. Foto: Berit Önell

Han säger att tjänstemännen nu tillsammans med konsulten ser över de andra frågor som Kjell Göran Hansson tagit upp. Men det är inte aktuellt att gå igenom alla parametrar.

Hur kan det bli så här?

– Det är ett ganska komplext ärende. Vi har tagit in konsulthjälp för att hantera det.

Christer Welinder bekräftar att berörda vårdtagare, gode män och andra företrädare kan begära ut underlag för den enskilda lägenheten.

Christer Welinder tror inte att äldreboendenas hyror också kan ha blivit fel.

– Sannolikheten är lägre, säger han.

Han förklarar att de stora skillnader mellan lägenheter på samma äldreboende som finns beror på skillnader i yta eller faciliteter. Några fel ska inte ha upptäckts där.

– Inte vad jag vet, säger Christer Welinder.

Även han hänvisar missnöjda till hyresnämnden, men medger att det är bättre att lösa det som blivit fel innan det gått så långt.

– Självklart. Vi får beta igenom varje sak så att det blir rätt, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2024-08-14 Chockhöjda hyror för de mest utsatta – politiker fick frågor

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se