Gruppen-3a-328x120

Staffan Forssberg blev konstnär på heltid efter en stroke

Staffan Forssberg blev konstnär på heltid efter en stroke

Staffan Forssberg var kulturchef i Luleå kommun när han 54 år gammal drabbades av en stroke. Den påverkade honom på många sätt, bland annat genom att han blev vänsterhänt – och konstnär på heltid. Drygt 20 år senare har han flyttat till Hässleholm och hans variationsrika verk, där brunnslock i vissa fall spelar en viktig roll, visas nu på Senioren.

Bilden visar Staffan Forsberg och hans utställning.
Staffan Forssberg ställer ut på Senioren. I bakgrunden ett av hans ”rubby-made” av ett brunnslock.

Under tiden som kulturchef i kommunen tonade han ned sitt eget konstnärskap.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– När jag var kulturbyråkrat var jag noga med att inte ha utställningar och framstå som konstnär för att inte bli beskylld för att sitta på två stolar, berättar han.

2002 fick han sin stroke som efter en tid ledde till att han satsade helt på konsten. Han slutade som kulturchef och blev 2003 konstnär på heltid.

Det var då han utvecklade sin unika teknik som han kallar rubby-mades. Han associerar till readymade, en term som Marcel Dechamp myntade kring 1915 och som syftar på ett vardagligt, gärna massproducerat föremål som upphöjs till konst. Men i Forssbergs tappning används också gnuggteknik, därav rubby-mades på engelska.

Främst har han använt lock på gatubrunnar som han satt en målarduk över och “gnuggat” med grafitkrita. Duken fixeras och sätts upp på spännram. När arbetet ute på fältet är klart kan motivet utvecklas vidare.

Bilden visar två tavlor.
Tavlan till höger har utgått från ett brunnslock.

En rubby-made som ingår i utställningen på Senioren har texten “Sopsug”.

– Den kommer från ett brunnslock på Söder i Stockholm, berättar Staffan Forssberg.

Han har varit runt och gnuggat brunnslock bland annat i Prag, Sankt Petersburg, Berlin och Venedig. Resorna gick bra trots viss nedsatt rörlighet.

– Tack vare min fru, säger han.

Det första halvåret satt han i rullstol, men därefter har han klarat sig med rullator.

När hustrun dog för två år sedan övertalade hans barn honom att flytta till Skåne för att komma närmare dem. Han har två barn i Skåne, varav en son i Sösdala, och ett i Göteborg.

Nu bor han i en lägenhet i trygghetsboendet Pärlan. 77 år gammal tar han det lite lugnare, men konsten har han inte slutat med. Flera av utställningens tavlor är målade i Hässleholm.

– Picasso målade tills han var 90.

Staffan Forssberg målar i olja och akryl, mest i akryl numera.

– Det är inte så mycket giftiga vätskor.

Bilden visar en tavla.
Krabbsten heter denna målning.

Utställningens rubrik är Norrbottenskonst i Skåne. Staffan Forssberg har fjällvandrat mycket och visar också två tavlor med fjällmotiv. Men han har aldrig bestämt sig för en viss stil i sitt konstnärsskap utan förnyar sig ständigt med nya tekniker och motiv.

– En del säger att jag verkar splittrad. Va bra egentligen!

Bilden visar tavlor.
Fjällen finns med bland motiven på Staffan Forssbergs tavlor.

Han citerar den ryske författaren Ivan Turgenjev.

– Att förvåna är att utmana det bestående. Det tycker jag är bra, säger han.

Staffan Forssberg utbildade sig på 1970-talet på Sunderby folkhögskolas tvååriga konstlinje och på S:t Eriks folkhögskola, Kulturpedagogiska institutet i Stockholm. Han ställde ut under 70-, 80- och början på 90-talet, men gjorde sedan uppehåll till 2008 då museilektor Börje Ekström på Norrbottens museum i preentationen av den nya utställningen skrev att Staffan Forssbergs rubby-mades gjort honom både förvånad och förtjust. Därefter blev det ett stort antal utställningar.

Forssbergs konst finns representerad bland annat på Statens konstråd, Länsstyrelsen Norrbotten, Norrbottens läns landsting, Blekinge läns landsting och norska Cappelen Holdings AS där Ulefos gatubrunnsgjuteri ingår.

Utställningen på Senioren pågår under augusti och september.

Text: Berit Önell
Foto: Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se