Gruppen-3a-328x120

Hovrätten sänkte straffen för nattligt rån i Tyringevilla

Hovrätten sänkte straffen för nattligt rån i Tyringevilla

Hovrätten mildrar straffen för de två män som dömdes för att ha trängt sig in och överfallit en sovande villaägare i Tyringe med järnrör och kniv och under dödshot tvingat honom att lämna ut koden till sitt bankomatkort. Fem års fängelse blir nu fyra, brottsrubriceringen ändras från grovt rån till rån och skadeståndet sänks från 150 000 till 100 000 kronor.

Bilden visar hovrätten i Malmö.
Hovrätten i Malmö har sänkt straffet för rånet i Tyringe från fem till fyra års fängelse. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

De två narkotikapåverkade och maskerade männen greps kort efter händelsen natten till den 16 december 2023. Den ene, en 35-årig hässleholmare, stoppades i offrets bil när han var på väg för att ta ut pengar med det stulna bankomatkortet. Polisen var snabbt på plats efter att offret hade lyckats fly och slå larm hos en granne.

Den andre dömde, en 29-årig hässleholmare kunde gripas tidigt på morgonen när han steg av tåget i Hässleholm.

Båda männen överklagade. 29-åringen ville att hovrätten skulle frikänna honom, alternativt att rånet inte skulle bedömas som grovt och straffet och skadeståndet sänkas. 35-åringen yrkade i sitt överklagande att brottsrubriceringen skulle ändras till stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel samt att han skulle få en lindrigare påföljd och att det inte skulle bli något skadestånd för kränkning, sveda och värk.

Bilden visar den sönderslagna altandörren.
Rånarna krossade rutan i altandörren till villans sovrum. Foto ur förundersökningen

Hovrätten gör till stora delar samma bedömning som tingsrätten, men anser det inte motbevisat att 35-åringen bara ville använda bilen för att åka och ta ut pengar och sedan lämna tillbaka den, inte stjäla den.

Även enligt hovrätten gäller målet ett allvarligt rånbrott med högt straffvärde. Kriterier för grovt rån är främst att rånare visat synnerlig råhet och hänsynslöst utnyttjat offrets utsatta ställning. Det kan exempelvis innebära tortyrliknande våld eller långvarigt frihetsberövande. Utsatt ställning handlar om offrets möjlighet att försvara sig, men gäller även om våld utövats av flera personer. Äldre personer, personer med funktionsnedsättning och barn räknas i allmänhet till kategorin utsatta vid rånbrott.

Enligt hovrättens dom är rånet i Tyringe inte grovt, bland annat för att händelseförloppet inte varit utdraget.

De båda dömda ska stanna i häktet tills fängelsestraffen kan verkställas.

Berit Önell

Läs mer:

2023-12-18 Två häktade: Villaägare väcktes av rånare med järnrör och kniv

2024-04-09 Åtal för nattligt rån i Tyringevilla

2024-04-24 Fem års fängelse för grovt rån i Tyringe

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se