Flytt från Högalid till Hasselbacken – bra för vem?

Flytt från Högalid till Hasselbacken – bra för vem?

INSÄNDARE. Det var en gång ett långtidsboende, Högalidshemmet, och ett korttidsboende, Lyckåsa, i Hässleholms kommun. Lyckåsa har nu drabbats av diverse ålderskrämpor och måste stängas ner men då är det så vist ordnat att det finns ett nytt, dyrt och obebott hus, Hasselbacken, som behöver fyllas med hyresgäster.

Kommunen fattar nu i deras ögon ett klokt beslut. Vi kan där på Hasselbacken placera långtidsboende från Högalid och öka antalet boende per avdelning till 10 istället för 8 som nu är fallet. Boytan kan vi i det närmaste halvera och detsamma gäller för de gemensamma utrymmena. Vistelse på balkongen som är den enda chansen för de boende att andas frisk luft, den glömmer vi. Personalen får inget eget rum utan hänvisas till ett väl tilltaget personalrum på 4:e eller 5:e våningen. De korttidsboende på Lyckåsa placerar vi sedan på Högalid. Smart, men för vem och varför denna karusell?

Kommunen påstår på fullt allvar att dessa nya lokaler på Hasselbacken som är ljusa och fräscha är mer ändamålsenliga för långtidsboende än de nuvarande på Högalid vilket av ovanstående beskrivning knappast är fallet. Vad bryr sig en dement person om ljust och fräscht?

Flera anhöriga är djupt oroade över sina nära och kära och vad denna flytt kommer att innebära för dessa känsliga personer med olika grader av demens. De anses så känsliga att besökare anmodas, enligt en lapp på dörren, att de ska hålla sig borta från de gemensamma utrymmena då de utgör en störande faktor för de boende. Vi anser att ”de våra” mår bäst av att stanna kvar i den miljö de är vana vid och ber kommunen överväga om den verkligen har fattat rätt beslut eller finns det måhända en dold agenda?


Monica Danielsson


ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se