Urban Widmark (M), tekniska nämndens ordförande i Hässleholms kommun, hotar att bojkotta Frilagt. Anledningen är vår artikel om hur kommunen låter privata fastighetsägare annektera kommunal mark och till och med hjälper till genom att röja bort skog som skymmer sjöutsikten. En fastighet är till salu med “totalt sjöläge”, trots att den inte skulle ha någon sjöutsikt alls om inte kommunens skog var nedhuggen.
Urban Widmark har krävt ett genmäle på grund av påstådda felaktigheter och grova påhopp på honom som person. Han har dock inte kunnat precisera vad han menar, förutom i ett fall där Frilagt också rättat i texten och bett om ursäkt. Det gällde att han skulle ha ställt upp på intervju i Norra Skåne under sin semester men bara svarat Frilagt på mejl. Norra Skånes artikel om ett helt annat ämne var publicerad samma dag som Frilagt bad om hans kommentarer till avslöjandet om annekteringen av kommunal mark, men det visade sig att intervjun var gjord flera månader tidigare.
I övrigt är Urban Widmarks krav på genmäle fyllt av svepande formuleringar som bara visar att han ogillar att vi uppmärksammar frågan och vårt sätt att skriva. Han påstår att texten är fylld av oriktigheter, insinuanta påståenden och personliga åsikter, allt i syfte att ställa kommunen och honom i dålig dager. Inget av detta stämmer. Kommunen ställer dock till det för sig själv genom sitt tvivelaktiga agerande.
Urban Widmark försöker felaktigt hävda att artikeln ifrågasätter att kommunen röjer eller slår gräs på kommunal mark vid sjöar och stränder. Han menar att det tvärtom är bra och ökar tillgängligheten för allmänheten. Men det är alltså inte detta artikeln handlar om. Tillgängligheten ökar i våra exempel enbart för de särskilt gynnade fastighetsägarna.
Widmark vänder sig också emot att Frilagt skriver att det alltid finns en frestelse för politiker och tjänstemän att utnyttja sin ställning för att hjälpa privatpersoner, “det vill säga korruption”.
– En synnerligen allvarlig anklagelse som saknar grund, skriver han.
Men ordet korruption betyder att någon utnyttjar sin ställning för att gynna sig själv eller någon annan man vill “hjälpa”. När kommunens företrädare utnyttjar sin ställning för att gynna vissa är det alltså fråga om just korruption. Det innebär dock inte självklart att det är straffbart.
Urban Widmark är även upprörd över att Frilagt berättar att han inte ger relevanta svar på våra mejlade frågor. Han bad att få svara på mejl efter att först ha frågat vad saken gällde. Vi förklarade förgäves att vi inte ville ha mejlsvar eftersom de gör det svårt att ställa följdfrågor. Mejlsvar är i de flesta fall inte heller tillräckliga för att allmänheten ska få den information de har rätt till via media.
Urban Widmark försvarar sig bland annat med att han inte har detaljkunskap, trots att Frilagts mejl var mycket tydligt med att frågorna inte gällde detaljer utan det principiella problemet. Han svarade inte alls på Frilagts andra mejl med följdfrågor, trots att han först fick ett sms med förvarning om att följdfrågor skulle komma. Dock publicerade vi ordagrant två av tre stycken i hans första mejl.
Inte heller innehåller artikeln några påhopp på Urban Widmark som person. Artikeln handlar inte om honom personligen utan om hans ansvarsområde i Hässleholms kommun.
Frilagt har bedömt att det inte finns skäl att publicera ett genmäle från Urban Widmark. Det är när han får veta det som han hotar med bojkott.
– Ni vägrar alltså att låta ge mig ett genmäle trots direkta felaktigheter och att skribenten har fabricerat fakta samt grova påhopp på mig som person!
– Tycker ert agerande är synnerligen anmärkningsvärt och ser då inte att det finns anledning att vi har kontakt framgent om ni agerar på detta synnerligen oprofessionella vis, skriver han i ett nytt mejl.
Frilagt har meddelat honom att hans agerande är så anmärkningsvärt att allmänheten har rätt att få information om det och att det därför nu blir en nyhetsartikel.
Vi förklarar också att han som förtroendevald i kommunen liksom tjänstepersonerna inom den förvaltning han har ansvar för måste respektera granskande journalisters arbete och pressfriheten som innebär att samhällets makthavare inte får lägga sig i publicistiska bedömningar. Det var liknande övertramp som ledde till JK-kritik mot två kommunalråd i Hässleholm 2014 – och till att Frilagt startade.
– I en demokrati väljer du inte vilka journalister eller medier som ska granska dig. Om du vill slippa oss och dessa demokratiska grundförutsättningar kan du inte ha ett offentligt uppdrag av det här slaget, skriver Frilagt till Urban Widmark.
Berit Önell
Läs mer:
2024-07-17 Villaägare annekterar kommunal mark vid strandområden – kommunen hjälper till