Papper med sekretessbelagda uppgifter om hemtjänstens omsorgstagare låg på lördagen på marken på Första Avenyen mitt i centrala Hässleholm. Enhetschef Eva Malm Körkkö kände inte till att några papper tappats innan Frilagt berättade det på måndagsförmiddagen. Vi lämnade in dem på kontoret och under eftermiddagen förtydligades informationen till medarbetarna om att papper inte får tas med ut på rundorna. En anmälan om personuppgiftsincident ska nu göras till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY.
Frilagt hittade pappren på gågatan vid lunchtid på lördagen då det var långlördag med olika aktiviteter i stan och dessutom en manifestation för Gaza just på Första Avenyen. Det var två sidor med uppgifter om omsorgstagares namn, adress, vårdbehov och tidpunkter för besök.
– Det var inte bra, säger Eva Malm Körkkö när Frilagt ringer upp på måndagsförmiddagen.
Hon är förvånad över att papper alls finns ute.
– Vi kör inte med papper, förklarar hon.
All information ligger istället i hemtjänstpersonalens telefoner. Men på helgerna finns papper med alla besök tillgängliga i lokalen, som en backup i händelse av strömavbrott eller IT-krasch.
– Pappren ska fotograferas av i personalens mobiltelefoner, så det ska inte finnas några lappar ute, säger Eva Malm Körkkö.
Hon ser allvarligt på det inträffade.
– Det är klart. Detta är inget som ska komma ut, säger hon.
På eftermiddagen har hon fått mer klarhet i vad som hänt under helgen.
– Någon har varit sjuk och det har varit lite rörigt, säger hon.
Hon borde ändå ha fått en rapport om vad som hänt, men berättar att en helt ny vikarie hoppat in.
– Jag tror att det var okunskap, säger hon.
Personen har identifierats och Eva Malm Körkkö ska kontakta vederbörande under tisdagen.
Under måndagseftermiddagen informerade hon all sin personal om hur listorna ska hanteras när IT ligger nere och betonade vikten av sekretess.
– Vi kan inte gå omkring med lappar.
Frågan ska också tas upp i ledningsgruppen för ordinärt boende (hemtjänst) som har möte på torsdag.
– Vi behöver ha gemensamma rutiner. Det här ska inte kunna hända, men skulle likaväl kunna hända på andra ställen. Vi är ju alla människor och kan göra fel, säger Eva Malm Körkkö.
Hon ska också skriva en avvikelse om händelsen.
Förvaltningschef Åsa Ollerstam Lundh ska göra anmälan till IMY, vilket ska ske inom 72 timmar från att händelsen blivit känd. Det blir också hon som får ta ställning till om en polisanmälan om sekretessbrott ska göras.
Berit Önell