Henrik Eneroth på ”pilotområdet” Östervärn känner sig lurad av Hässleholms kommuns bristande information om tv via fibernätet. Några veckor efter att fiber kopplats in i huset i februari beställde han IP-TV och fick bekräftelse av operatören. Därefter sa han upp det befintliga IP-TV-abonnemanget. Men det visade sig att beställningen var ogiltig och familjen har nu varit utan tv i tre veckor. Först nästa vecka ska test av tv via fiber starta i kommunen – i Vankiva, där kommunen inte äger nätet. Efter att Frilagt på fredagen börjat ställa frågor fick familjen Eneroth löfte om att få delta i testet. Samma möjlighet gäller nu alla som tecknat ogiltiga IP-TV-abonnemang.
Henrik Eneroth tycker att det värsta är kommunens vilseledande information. Annonsen med ”erbjudandet” att beställa IP-TV hos ConnectTV lades ut på kommunens fiberportal utan upplysning om att beställning ännu inte är möjlig – och den låg kvar på samma sätt även efter att han för cirka en månad sedan kontaktat kommunen och berättat vad som hänt.
– Jag sa till dem att ta bort annonsen så att inte fler blir lurade. Om de inte hade annonserat hade jag själv väntat, förklarar Henrik.
Inte förrän på fredagseftermiddagen lades ett tillägg ut med upplysning om att testerna startar vecka 14 och att det efter dem, om cirka två veckor, går att beställa IP-TV från ConnectTV.
Familjen Eneroth har ingen antenn på huset längre, annars hade det gått att få in de fria kanalerna utan IPTV.
– Jag känner mig grundlurad. Ansvariga på kommunen har dessutom sagt en del konstiga saker som att ConnectTV haft lite problem att leverera till Hässleholm, att vi kan titta på SVT Play och att man får räkna med att allt inte fungerar i början när det är ett pilotprojekt. Men vi betalar ju fullt pris, säger Henrik.
Han tycker att det är rätt jobbigt att vara utan tv.
Sonen Ture, 13, saknar tv-programmen han brukar titta på.
– Det är tråkigt att inte ha tv. Men jag går till min kompis och hoppar studsmatta istället, berättar han.
De har tittat mycket på film också, mest Bond-filmer om Ture får välja.
När Henrik inte fick boxen till tv-abonnemanget tillsammans med den andra utrustningen från bredbandsoperatören Bahnhof kontaktade han dem.
– De hänvisade till ConnectTV och där fick jag besked att de inte har något avtal om Hässleholm, förklarar han och visar mejlet.
Tommy Sitsas, avtalsansvarig på ConnectTV, berättar för Frilagt att det finns ett ramavtal mellan bolaget och Via Europa som är kommunikationsoperatör för Hässleholms kommuns fiberprojekt. IP-TV i Hässleholm kommer att rymmas inom det avtalet. Men tester startar alltså först nästa vecka och därefter blir första nätet Vankiva, ett nät som inte ägs av kommunen utan av Hessleholm Network som kommunledningen visserligen hoppas kunna köpa.
Först den 9 mars inleddes diskussionen om tester i Vankiva. Tommy Sitsas träffade då Mathias Berglund från Hessleholm Network tillsammans med Håkan Nilsson från kommunen. Detta var alltså enligt Henrik Eneroth efter att han hade slagit larm till kommunen om att hans IP-TV inte fungerade.
– Steg ett är bara Vankiva, därefter kan övriga delar av kommunen enkelt, förutsatt att det lokala nätet är förberett, anslutas, berättar Tommy Sitsas.
På måndag och tisdag sker teknisk installation och från och med onsdag testar pilotkunder tv-signalen i två veckor. Den 15 april övergår piloten i skarp drift för de 95 möjliga kunderna i Vankiva.
Tommy Sitsas säger att det inte finns några tekniska hinder för att låta fler kunder delta i testerna, men han vill inte ha för många.
– Om det är för många i piloten finns risk att vi inte kan hantera den på det sätt vi vill och att kunder blir besvikna. Piloten handlar om att säkerställa den tekniska kvaliteten, när signalen sedan är uppe kan de ansluta vilka de vill, säger han.
Tommy Sitsas har fått besked från kommunen om att uppdraget är en interimslösning i väntan på kommunens upphandling av kommunikationsoperatör. Den skulle skett under våren, men är uppskjuten till i höst.
– Många gånger kommer kunder i kläm i en sådan situation, därför ville ConnectTV, när möjligheten gavs, hjälpa till, säger han.
Han tror inte att kommunen haft något syfte att missleda.
– Ambitionen kan ha varit den bästa. Men de hade inte rätt information inom kommunen när jag pratade med dem den 24 mars. Jag fick uppfattningen att de trodde att IPTV redan var igång eller att det var fråga om timmar, kanske det är därför som några har kommit i kläm, säger han.
Redan då föreslog han att Henrik Eneroth skulle få ingå som pilotkund, men kommunen ville avvakta.
Via Europas ägare Jonas Birgersson säger senare på fredagen att alla som har kommunens fibernät installerat ska kunna beställa IPTV efter testperioden i Vankiva.
– Då ska det finna en Hässleholmsknapp för beställning på portalen, berättar han.
Det är alltså inte meningen att kunderna ska beställa via sin bredbandsoperatör.
– Vi kommer att ta med de kunder från Röinge-Östervärn som lyckats lägga en beställning trots att det egentligen inte går. Vi ska göra vårt bästa för dem, säger han.
Han förklarar att efter testperioden kan alla i kommunen som har fiber inkopplat beställa IPTV. Kunderna kommer också att få fortsätta med sitt abonnemang även om en annan kommunikationsoperatör tar över efter upphandlingen i höst.
ConnectTV:s kundtjänst får under eftermiddagen besked om att man är på väg in i Hässleholms stadsnät. Framåt kvällen får Henrik Eneroth också veta att han får testa IPTV från och med onsdag och att han på måndag ska få besked om när och hur tv-boxen levereras.
Lena Westerlundh, som arbetar med kommunens fiberprojekt och pratat med Henrik Eneroth, vill inte svara på frågor utan hänvisar till IT-strateg Ann Andersson. Ann Andersson är då på möte, men mejlar på eftermiddagen till Frilagt.
– Det är Via Europa som sköter portalen där informationen om utbudet i nätet presenteras, skriver hon bland annat.
Hon hävdar också att kommunen hela tiden informerat om att tv inte kommer att kunna levereras i början av pilotprojektet. Den informationen har dock inte nått Henrik Eneroth och inte funnits på fiberportalen. Han tycker inte heller att han ska behöva prata med Via Europa.
När Frilagt frågar om inte kommunen också har ett ansvar för vad som ligger på portalen svarar hon att det är viktigt att informationen finns där för att användarna ska kunna se hur det ser ut.
På frågan varför kommunen inte berättar att man bara planerat att testa tv i Vankiva, svarar hon: ”Jag vet inte var du får dina uppgifter ifrån men att vi bara skulle testa i Vankiva är felaktigt. Givetvis tittar vi på lösningen för hela nätet.”
Berit Önell