Efter de stora regnmängderna från ovädret Hans har vattennivån i Finjasjön stigit kraftigt. En starkt bidragande orsak är att Almaån, som är det enda utflödet ur sjön, rinner baklänges på grund av trycket från ett högt vattenflöde i den mer strida Hörlingeån. Kommunen tog därför upp dämmet i Almaån redan i tisdags, vilket är rekordtidigt.
– Det har vad jag vet inte hänt förut, säger Mathias Jönsson, projektledare på tekniska förvaltningen, som befarar att det finns risk för stora översvämningar kring sjön i vinter, åtminstone om det blir mycket regn i höst.
Det händer då och då att Almaån vänder, men det brukar vara när vattennivåerna är mycket höga under vinter och tidig vår.
– Hörlingeåns vatten ligger och trycker in Almaån i riktning mot sjön så för tillfället rinner Almaån baklänges från där Hörlingeån och Almaån möts, förklarar Mathias Jönsson.
Han menar att problemet oftast uppstår när det regnar mycket västerut, bland annat i Örkelljunga. Därifrån kom nu väldigt mycket vatten.
Han tror dock inte att det är någon fara för boende vid sjön.
– Så här års blir det inte de nivåerna som på vintern, säger han.
Syftet med dämmet nära Almaåns utlopp från sjön är att hålla vattennivåerna uppe för båtliv med mera under sommaren. Enligt den senaste vattendomen ska dämmet lyftas senast den 30 september. Vattennivån får dock inte gå över 43,10 i mätsystemet RH70, i så fall måste dämmet tas upp direkt.
– Vi började närma oss nivån för vattendomen, därför tog vi upp dämmet, berättar Mathias Jönsson.
Vattennivån fortsatte trots det att stiga under onsdagen och torsdagen, till 43,42. På fredagsförmiddagen meddelade Mathias Jönsson Frilagt att det såg ut som att nivåhöjningen avstannat under natten.
– Som jag misstänkte, dock trodde jag det skulle ta några dygn till innan det stagnerade, skriver han i ett mejl till Frilagt.
Mathias Jönsson berättar också att Almaåns vändning är förklaringen till att siktdjupet i sjön försämrats något eftersom vattnet från Hörlingeån är kraftigt humusfärgat. Siktdjupet har i år annars varit ovanligt bra.
Kommunens nya digitala mätteknik är nu igång och allmänheten kan följa vattennivåerna via hemsidan. De visas dock i ett annat system, RH2000, där värdena är 9 cm högre än RH70.
Berit Önell