Konstens mångfald är temat för en ny konstutställning på Hässleholm kulturhus som invigs med vernissage på lördag den 13 maj klockan 11. Här samsas unga lovande konstnärer från Ukraina, med den välkända veteranen Dagmar Glemme, 80 år fyllda. Dessutom påminner Felicia Witte om att också väl utförda tatueringar bör ses som en form av konst.
Vid pressvisningen är det dock bara Anastasiya Loyko, hennes make Volodymyr Gulich och Yuliia Levytska från Ukraina som har möjlighet att närvara. Alla tre verksamma vid kulturcentret IFÖ Center i Bromölla.
Ett glatt och färgstarkt intryck möter besökaren i utställningslokalen. Detta oavsett om betraktaren riktar blicken mot Volodymyr Gulichs, Yuliia Levytskas eller Dagmar Glemmes verk.
Anastasiya Loyko bryter av med sina mosaiker som rymmer en politisk laddning med tydlig koppling till den tid vi lever i, en kritik av kriget i hennes hemland. Trots att hon flytt från kriget så berättar hon engagerat, på engelska för Frilagts reporter, om sin konst. Det är tydligt att hon trots ämnesvalet på intet sätt förlorat hoppet.
En av tavlorna har hon visat på internet och den plockades ner därifrån eftersom hon kopplat den till striderna i Mariupol mellan Ukraina och Ryssland.
– Det var antagligen ryska bottar som låg bakom det, säger hon.
Intressant är också att Anastasiya Loyko kunnat återanvända mosaik. Den har fiskats ur sjön utanför Bromölla där den dumpats en gång i tiden. Det är överblivet material sedan man prydde en hel fabriksvägg med mosaik, någon gång på 50- eller 60-talet.
Yuliia Levytska kom till Sverige från Kiev i november i fjol. Hon har också “hittat hem” tillsammans med likasinnade i konstnärskollektivet i Bromölla. Här i Hässleholm visar hon sensuella bilder av unga kvinnor skildrade med varma färger. Hon berättar att till hösten har hon fått löfte om en separatutställning i Bromölla. Då blir det de äldre kvinnornas tur att bli porträtterade.
Arrangör för den nya utställningen i kulturhuset är Hässleholms konstförening.
– Vi är jätteglada för den här utställningen, den ger oss en möjlighet att visa mångfalden som finns inom konsten, säger Lena Bäckström Åkesson, föreningens ordförande.
Kerstin Ek Svantesson uttrycker också en glädje och optimism över att de fått en möjlighet att lyfta fram konstnärer från Ukraina.
– Se på konsten som en läkande kraft.
Lena Bäckström Åkesson berättar att den utställning som de anordnade i höstas med tio unga lovande konstnärer gett positiva bieffekter.
– Det har bidragit till att tre av dem fått nya utställningsmöjligheter.
Alla verk som visas i utställningen är till salu.
– Ja, du kan köpa allihop om du vill, säger Kerstin Ek Svantesson, med glimten i ögat.
Utställningen i kulturhuset visas fram till den 28 augusti.
Text och foto: Urban Önell