Nu står det klart att polisens insats mot Vittfarnas vikingaby för två veckor sedan var en del av utredningen om olaga hot mot Kenny Hansson (M), tidigare miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande i Hässleholms kommun. På den ett år gamla bilden på Facebooksida, som enligt anmälan utgör hotet, poserar vikingaledaren Oddvar Lönnerkrantz beväpnad med vad som verkar vara ett softairgun intill en bild från den tecknade tv-serien South Park med texten: “Oh my God! They killed Kenny! You bastards!” Åklagaren Ellen Randau säger att inget nytt har tillkommit och kan inte förklara varför tillslaget kom först nu – samtidigt som hon började utreda polisanmälan mot kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) för att hon försökt leja vikingarna som torpeder mot en kommuninvånare.
Dramat innehåller flera polisanmälningar som Hanna Nilsson och Oddvar Lönnerkrantz gjort mot varandra de senaste veckorna. Hanna Nilsson och hennes partikamrat Ulf Berggren har anmält Oddvar Lönnerkrantz för utpressning och menar att han försökt tvinga dem att köpa vikingabyn för tio eller 12,5 miljoner kronor. Om de inte gick med på det skulle han offentliggöra inspelningar och det skulle bli “väldigt tråkigt för vissa”. Hanna Nilsson har även polisanmält Lönnerkrantz för förtal.
Frilagt var först med att avslöja och publicera delar av inspelningarna där Hanna Nilsson bland annat lovar att köpa vikingabyn alternativt ge bygglov utan ansökan. Hon pratar också med Oddvar Lönnerkrantz om att det var bra att det inte blev något av uppdraget hon gav till vikingarna om att få en kommuninvånare att dra tillbaka ett överklagande.
Oddvar Lönnerkrantz har polisanmält Hanna Nilsson för anstiftan eller stämpling till brott, förtal och för att ha försökt påverka Migrationsverket i hans fru Maral Otetileus ärende. Polisens rubricering är dock tjänstefel. Samtliga förundersökningar pågår fortfarande.
Åklagaren Ellen Randau har fått alla ärendena på sitt bord, men det har ännu inte hänt något i dem. Ingen har delgetts misstanke för brott och ingen har förhörts eller frihetsberövats.
Det första åklagaren gjorde var istället att besluta om husrannsakan i vikingabyn på grund av misstanke om grovt vapenbrott mot Oddvar Lönnerkrantz.
Specialutrustad polis från insatsstyrkan stormade vikingabyn och byggnaderna genomsöktes. Från sovrummet tog polisen enligt beslagsprotokollet ett vapen som ser ut som en automatkarbin med ett klistermärke det står Kalashnikov på. Det var detta som syntes på bilden på Facebook. Även två flintlåspistoler från 1700-talet som hängde på väggen i vardagsrummet beslagtogs.
I en film från samma tillfälle som bilden på Facebook syns att automatvapnet är en softairgun som Oddvar Lönnerkrantz byter batteri på.
Han berättar att han skickade filmen till Hanna Nilsson i april 2022, vilket också syns i deras Messengerkonversation. Därför måste hon ha vetat att det handlade om en softairgun. Kenny Hansson har tidigare också sagt till Frilagt att det var Hanna Nilsson som visade honom bilden vid ett kommunstyrelsemöte. Efter att hon förnekat det sa han att hon visat honom en annan bild, att han i samband med det sett även denna bild och att de pratat om den, vilket hon inte minns. Hon sa till Frilagt att hon såg bilderna som skämt och att hon inte trodde att Kenny Hansson blev rädd.
Oddvar Lönnerkrantz blev inte frihetsberövad, vilket hade varit det normala om han var misstänkt för grovt vapenbrott. Den delen av ärendet är inte heller nedlagd, vilket den borde vara om misstankarna avfärdats.
Åklagare och polis har hela tiden varit förtegna om orsaken till husrannsakan. Men nu visar det sig att beslagsprotokollet och Kenny Hanssons polisanmälan har samma ärendenummer.
Ellen Randau vill fortfarande inte berätta någonting för allmänheten. Eftersom Frilagt redan har handlingarna bekräftar hon motvilligt att de är två delar av samma ärende.
Är det här med grovt vapenbrott nedlagt?
– Det är ingenting som jag kan uttala mig om i dagsläget.
Varför det, kan det ta så lång tid om man ser att det inte är ett riktigt vapen?
– Jag har ingen kommentar.
Varför har ni inte agerat tidigare om ni misstänkte att det var ett farligt vapen?
– Det kan jag inte svara på. Det är i förhållande till när jag fick ärendet på mitt bord som jag har kunnat fatta beslut i det ärendet.
Det kan ju inte bara vara bilden, ni måste ha fått in något nytt?
– Det kan jag inte svara på.
Det låter ju jättemärkligt, om det bara var ett vapen som ni fick bild på för ett år sedan hade ni verkligen gjort en sådan insats?
– Det har jag redan svarat på att jag inte kan svara på.
Är det av något utredningsskäl känsligt att berätta om det här vapnet är riktigt eller inte?
– Jag vet inte om det här vapnet är riktigt eller inte.
Har du fått fler uppgifter om saken än anmälan om olaga hot på grund av bilden?
– Det är ingenting som jag kan gå in på.
Varför inte? Om du fått nya uppgifter kunde det väl förklara en del när jag ska försöka göra det här begripligt för allmänheten?
– När jag fick ärendet på mitt bord har jag fattat beslut. Utifrån den bilden har jag fattat beslutet, ja.
Hur lång tid det kan ta att utreda om vapnet är riktigt eller inte vet hon inte. Hon förklarar att det måste skickas till Nationellt forensiskt centrum för undersökning.
Ellen Randau berättar att hon nu gett direktiv till polisen om att hålla förhör med anmälarna i alla ärendena och begära in inspelningar och filmer.
Hon säger att brottsrubriceringarna kan komma att ändras.
Angående torpedbeställningen, kan det bli stämpling eller förberedelse till brott mot någon?
– Jag har inte kommit så långt att jag har möjlighet att kommentera det. Vi jobbar förutsättningslöst.
Förundersökningen mot Oddvar Lönnerkrantz för utpressning kan också få annan rubricering.
– Det är samma där. Vi tittar på vad det är för rubriceringar vi ska jobba med. Vi behöver få in mer underlag, säger Ellen Randau.
Frilagt har sökt Kenny Hansson.
– Jag har inga kommentarer, meddelar han via sms.
Berit Önell