– Jag tänker att det här nog är det sista jag gör och undrar hur ont det kommer att göra.
När rättegången om bland annat mordförsök inleddes i Hässleholms tingsrätt på onsdagen berättade den anställde i bowlinghallen Turbanhallen i Hässleholm om hur han attackerades och knivskars i bland annat halsen vid dramat den 30 november.
Våldet var enligt åtalet livsfarligt, både mot honom och hans chef som gärningsmannen dock inte lyckades träffa med kniven.
Rättegången beräknas pågå i tre dagar och gäller totalt elva brott, varav flera hänger samman. Den händelse som föregick knivdramat i bowlinghallen ingår dock inte i åtalet. Den misstänkte 32-årige hemlöse mannen gick redan dagen före till bowlinghallen där träning pågick och bad att få låna toaletten. Efter hans besök upptäcktes att både kläder och skor saknades. När han återkom på förmiddagen dagen därpå för att på nytt låna toaletten konfronterade personalen honom.
Den anställde kände igen den jacka eller tjocka tröja med vargmotiv som hade försvunnit kvällen före.
– Du var här och tog den där jackan. Ta av den och gå härifrån, sa han.
Hans chef fyllde i med att han annars skulle ringa polisen.
– Då tog han upp en kniv ur högra jackfickan, berättade den anställde i tingsrätten.
Han förklarade att han hade flera minnesluckor under händelseförloppet, men berättade detaljerat om de delar han kunde.
Han tog först tag i inkräktarens handled och försökte avväpna honom, men lyckades inte. Tumult utbröt och den anställde blev skuren flera gånger: på halsen, under armhålan och på handen. Hans chef försökte stoppa knivmannen, bland annat genom att kasta en sexpack med läskflaskor i ryggen på honom. Vid ett tillfälle föll den anställde ner på golvet, men lyckades ta sig upp igen och fick tag i en stol som han höll mellan sig och angriparen.
– “Jag ska hugga dig”, säger han och sliter stolen ifrån mig. Då tänker jag att det nog är det sista jag gör och undrar hur ont det kommer att göra, berättade han.
Tillsammans med sin chef lyckades han retirera mot dörren och stänga in gärningsmannen i lokalen.
– Vi hann precis få igen dörren innan han kastade sig mot den.
En anställd blev kvar där inne och låste in sig på toaletten.
– Nästa minnesbild är att jag står utanför entrédörren och försöker hålla emot samtidigt som jag håller ena handen mot såret under armhålan. Jag känner hur det rinner blod under tröjan och ser hur det droppar ner på marken, berättade den skadade anställde.
Chefen lyckades låsa dörren. Den misstänkte slängde en stol mot dörren, sedan en godisautomat och till sist ett bowlingklot som på tredje försöket spräckte rutan.
– Han såg galen ut, förklarade den anställde som förstod att mannen var drogpåverkad.
Polisen fick använda pepparspray för att kunna avväpna mannen. När han var säkrad och den anställde gick mot ambulansen insåg han att ett finger var uppskuret och att blodet främst kom därifrån. Han fördes till Centralsjukhuset i Kristianstad.
– Där mötte ett traumateam och då började jag inse vad jag varit med om och hur nära det varit, sa han i tingsrätten.
Han berättade att han fortfarande flera gånger i veckan går igenom det som hände.
Målsägandebiträdet frågade om han fruktade för sitt liv.
– Ja, jag slogs för mitt liv.
Gärningsmannen erkände att han stulit kniven på City Gross tidigare på morgonen.
– Jag skulle skära av toppen på en flaska handsprit så jag kunde blanda den med läsk, säger han.
När han greps var han påverkad av både alkohol, amfetamin och benzotabletter.
Att han skurit sönder fyra däck på en bil på parkeringen vid City Gross sa han att han varken kunde erkänna eller förneka.
– Jag var så påverkad, jag minns inte, sa han.
Däremot erkände han att han skrivit ett hotfullt budskap på en stolpe, trots att han inte kom ihåg det heller. Det var ju hans smeknamn och hans handstil.
Försök till mord erkände han inte och gick inte heller med på assistentåklagare Kristian Stockerups andrahandsyrkande grov misshandel, men erkände misshandel av normalgraden.
– Jag har haft kniv och han har blivit skadad av den, sa han.
Både hans och den anställdes blod fanns dessutom på kniven.
Han accepterade också skadeståndsskyldighet men inte enligt målsägandebiträdets begäran på 250 000 kronor för kränkning mot den anställde. 100 000 kronor kunde han gå med på om han skulle bli dömd för mordförsök och även 2 700 kronor för sveda och värk.
För chefen, som inte blev skadad, bestred han skadeståndsskyldighet. Målsägandebiträdet begärde där 200 000 kronor i kränkningsersättning om den åtalade döms för mordförsök.
Rättegången fortsätter på torsdag och fredag i nästa vecka.
Berit Önell
Läs mer:
2023-11-30 Mordförsök i bowlinghall – personalen stängde in gärningsmannen