Polisanmälan: Försökte tvinga kommunen att köpa vikingabyn

Polisanmälan: Försökte tvinga kommunen att köpa vikingabyn

Två ledande kommunpolitiker, kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) och hennes partikollega Ulf Berggren, har polisanmält Oddvar Lönnerkrantz i Vittfarnas vikingaby för olaga hot. Enligt anmälan har han försökt pressa dem för att kommunen ska köpa fastigheten för 12,5 miljoner kronor. Hotets innebörd var att om de inte gick honom till mötes skulle han lämna inspelningar från samtal med dem till media.

Oddvar Lönnerkrantz säger till Frilagt att det varken kan vara fråga om utpressning eller olaga hot.

– Jag tar fram fakta, säger han.

SD-ledarna Hanna Nilsson och Ulf Berggren berättar om polisanmälan.
Hanna Nilsson säger att hon försökt hjälpa och medla i konflikten mellan kommunen och vikingabyn.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Hanna Nilsson och Ulf Berggren berättar på fredagen om varför de polisanmält Oddvar Lönnerkrantz som länge varit i konflikt med Hässleholms kommun i bygglovsärenden. Det framkommer att Hanna Nilsson haft en nära kontakt med honom.

– Jag har varit vän med Oddvar rätt länge. Jag har försökt hjälpa och medla, säger hon.

– Vi har försökt lösa och medla. Det har gått sådär, säger Ulf Berggren.

Enligt Hanna Nilsson har tonläget förändrats den senaste tiden. Kulmen var vid ett möte som bokats i hast och hölls i stadshuset i måndags. Anledningen till brådskan var att Oddvar Lönnerkrantz fru Maral Otetileu hotas av utvisning.

Hanna Nilsson, Ulf Berggren och fyra personer från vikingabyn närvarade vid mötet.

– Det gick ganska snabbt till att Oddvar slängde upp en värdering för fastigheten på 20 miljoner. Vi förklarade att vi inte kan köpa fastigheten, speciellt inte för 20 miljoner kronor, berättar Hanna Nilsson.

De frågade vilket det lägsta pris han kunde tänka sig var. Svaret blev tio miljoner plus 25 procent enligt expropriationslagen, det vill säga 12,5 miljoner.

– Uffe var väldigt tydlig med att det finns inte på kartan. Han började då med att det kan bli väldigt tråkigt för vissa eftersom han spelat in alla samtal. Han nämnde också några papper som jag lämnat där, berättar Hanna Nilsson.

Hotet ska ha inneburit att Frilagt, Aschberg och Uppdrag Granskning skulle få inspelningarna.

Hanna Nilsson och Ulf Berggren menar att Oddvar Lönnerkrantz spårat ur.

– Det har gått så långt att vi blivit utpressade, säger Ulf Berggren.

Enligt Hanna Nilsson avslöjade inspelningarna bland annat att hon varit arg på partikollegan Paul Thurn, ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, och några tjänstemän.

Hanna Nilsson betonar att hon inte kan lägga sig i kommunens myndighetsutövning eller göra något utanför lagen.

– Jag kan stå upp och säga att kommunen gjort fel, säger hon och förklarar att hon uppmanade vikingabyn att söka bygglov. Om det blir avslag kommer ärendet till nämnden och politikerna kan besluta annat.

Dagen efter mötet kontaktade vikingabyn en ombudsman i SD och berättade om inspelningarna. Denne ska också ha tagit del av inspelningarna.

Hanna Nilsson säger att hon har varit naiv.

– Jag är inte som en vanlig politiker. Jag måste lära mig. Jag tycker om att hjälpa människor och jag är väldigt frispråkig, säger hon.

Nu är hon rädd.

– Jag tycker att det här är väldigt obehagligt. Jag vet inte vad han kommer att göra mer, säger hon.

Vikingabyn vid Vätteryds gravfält har fått sanktionsavgifter för att bygglov saknas, bland annat för de små timmerhusen. Foto: Urban Önell
Oddvar Lönnerkrantz är övertygad om att han varken gjort sig skyldig till hot eller utpressning. Foto: Urban Önell

Oddvar Lönnerkrantz anser inte alls att mötet var hotfullt.

– Vilken tur att vi spelade in även det, säger han.

Konflikten med Hässleholms kommun har pågått ända sedan vikingabyn etablerades bredvid Vätteryds gravfält utanför Sösdala 2019. Turerna har varit många. Sanktionsavgifter har dömts ut för olovligt byggande med huvudargumentet att fastigheten inte räknas som lantbruksfastighet med rätt att bygga vissa komplementbyggnader utan bygglov – eftersom det inte finns bostad på fastigheten, trots att det varit bostad där sedan mitten på 1800-talet. Kommunen har använt fel kartor och miljö- och stadsbyggnadsnämndens tidigare ordförande Kenny Hansson har sagt att han inte kan träffa vikingabyns företrädare på grund av jäv.

Trafikverket planerar att dra ett viltstängsel över fastighetens parkering och stänga en infart. Ägarna är också åtalade för grovt fornminnesbrott, ett åtal som till stor del grundas på uppgifter från kommunen, och rättegång hålls i april.

Frilagt har förgäves sökt polisen och SD:s ombudsman.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se