Det nya badhuset i Hässleholm får tågtema, doftande bastu och utomhusbassäng som värms upp året runt. Skisser över hur det är tänkt visades upp vid en presskonferens på fredagen. Men Stefan Larsson (M), som leder styrgruppen, betonade att de fortfarande är arbetsmaterial som kan komma att förändras.
Stefan Larsson berättar tillsammans med kommunalråden Hanna Nilsson (SD) och Lena Wallentheim (S) entusiastiskt om visionerna för Österåsbadet som det ska heta. Det var arkitekten som föreslog ett tågtema.
– Vi tyckte att det var passande med tanke på Hässleholm som kommunikationsort, säger Stefan Larsson.
Temat kommer främst att märkas på familjeavdelningen. Där blir det ett vattenlandskap med tåg som de mindre barnen kan klättra in i, lekland med olika saker som sprutar vatten, två rutschbanor med mera. Byggnadens hiss går upp till rutschbanans topp och i strömkanalen kan både stora och små roa sig.
– Det blir en liten äventyrsdel, men för Hässleholmsbehov, inte i första hand för att locka långväga besökare. Vill man till större äventyrsbad finns de i Danmark och Tyskland. Det blir inget nytt Lalandia, säger Stefan Larsson.
Men fler spännande saker kan komma.
– När vi är längre fram i projektet vet vi mer om vad det skulle kunna vara, säger Lena Wallentheim.
Fasaden får istället ett vattentema med små hål i plåten som ska associera till vattenbubblor. Belysning ska dessutom ge ett vågmönster. Huset får tre våningar med teknikutrymme på första våningen, bassänger på andra och relaxavdelning på tredje.
Motionsbassängen med tio 25-metersbanor blir även tävlingsbassäng. Rehabbassängen ska ersätta den nuvarande på Hässleholmsgården som kommer att stängas. Men Stefan Larsson tror att multibassängen, som har höj- och sänkbar botten och går att dela av till två bassänger kommer att bli mest använd.
– Den kommer att bokas för skolklasser, simträning, vattengympa och så vidare, säger han.
På relaxavdelningen kommer det bland annat att finnas en så kallad ausguss eller aromabastu, en bastu där man kan välja olika dofter. En liten uppvärmd utomhuspool på taket och servering hör också till. Utomhus blir det även en liten barnpool och grönytor med plats för solbad.
– Det blir också en möjlighet för hässleholmarna under sommaren när vi vet vilka problem vi har haft vid sjöarna, säger Lena Wallentheim.
– Vi försöker få med så mycket aktiviteter som möjligt på liten yta, säger kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson.
Men projektet får inte fördyras mer. Allt ska rymmas inom de 375 miljoner kronor som nu är avsatta. Från början var det 325 miljoner, men alla kostnadsökningar på byggmaterial och för teknikutrymmet gjorde det nödvändigt att avsätta ytterligare 50 miljoner. Alternativet hade varit att dra ner på lyxen, exempelvis varmpoolen på taket, men fullmäktige beslöt att tillskjuta mer pengar.
– I slutet på maj kommer vi att få en mer detaljerad kalkyl, förklarar Lena Wallentheim.
Österåsbadet ska värmas upp med fjärrvärme och får el från solpaneler på taket. Det diskuteras också att använda restvärme från ishallen strax intill.
Den som vill ska få ta med egen fika till badhuset.
– Vi tror att det är viktigt för barnfamiljerna, säger Lena Wallentheim.
Kaféet ska vara tillgängligt även utifrån för att exempelvis locka föräldrar som väntar på barn med andra aktiviteter på Österåsområdet.
Tanken är att kommunen ska driva kaféet. Däremot blir det inget gym i kommunal regi, enligt Stefan Larsson för att kommunen inte får konkurrera med privata företag. Men kommunen har redan egna gym både i Tyringe och i Bjärnum.
Ambitionen är att spaden ska sättas i marken i höst. Tidsplanen har hållits hittills, men det är ändå tveksamt om badhuset kan öppna som planerat hösten 2025.
– Jag tror att det kan bli i januari-februari 2026, vi vet ju att nästan allt brukar bli försenat, säger Hanna Nilsson.
Stefan Larsson nämner den komponentbrist som bland annat orsakats av kriget i Ukraina.
– Det har blivit många osäkerhetsfaktorer på senare tid, säger han.
De är glada att ha kommit så här långt.
– Det är jättekul så klart, säger Hanna Nilsson.
– Det är en 20-årig process som nu är igång, säger Lena Wallentheim och påpekar att diskussionen om kulturhuset tog hela 30 år.
De har varit överens om det mesta i styrgruppen där även tekniska nämndens och kultur- och fritidsnämndens presidier ingår.
– Det vi hade olika uppfattningar om var placeringen. Sedan lade alla det åt sidan. I styrgruppen har det varit ett givande och tagande, både majoritet och opposition har lyssnat på varandra, säger Lena Wallentheim.
Berit Önell