Anna Wallentheim (S) och Patrik Jönsson (SD) sitter kvar i riksdagen kommande mandatperiod. Men det blev troligen inga nya riksdagsplatser till hässleholmare. Lars Johnsson (M), som i vilket fall lämnar kommunpolitiken, kom närmast och blev förste ersättare från riksdagsvalkretsen Skåne läns norra och östra. Magnus Åkeborn (V) fick så många kryss att de hade räckt till riksdagen – om partiet hade haft något mandat i valkretsen. För Arberesha Sabani (MP) räckte varken mandat eller kryss.
Det slutliga resultatet i riksdagsvalet visar också att Partiet Nyans fick 2,82 procent av rösterna på valdistriktet Läreda i Hässleholm.
Samtliga röster och kryss i riksdagsvalet är nu räknade och andelen röster per parti bland “övriga partier” redovisas på Valmyndighetens hemsida. I valdistriktet Läreda, som omfattar flerfamiljshusen på Ljungdalaområdet, hade Partiet Nyans vissa framgångar, jämfört med övriga kommunen. 2,82 procent ville se det nya partiet, som främst riktat in sig på muslimer, i riksdagen. I övriga valdistrikt i Hässleholms kommun var röstandelen under en procent. I Sverige som helhet fick Nyans 0,44 procent och var med det störst av övriga partier, dock långt under riksdagsspärren på fyra procent.
Moderaterna fick två mandat i Skåne läns norra och östra riksdagsvalkrets, samma resultat som i valet 2018. Det innebär två ordinarie platser. För att Lars Johnsson skulle få en riksdagsplats utan att kryssa sig in hade tre mandat krävts. Han fick inte tillräckligt många kryss och blir istället förste ersättare. En annan hässleholmsmoderat, Lynn Thulin, blir tredje ersättare.
Lars Johnsson tror inte att det blir aktuellt att gå in som ersättare för Maria Malmer Stenergard eller Hans Wallmark som får de två riksdagsplatserna.
– Jag räknar inte med någon riksdagsplats, säger han.
Däremot lär han komma in i regionfullmäktige. Helt säker är han dock inte eftersom kryssen kan påverka även där. Någon regionrådspost är inte aktuell.
– Jag har inte aspirerat på det, säger han.
58-årige Lars Johnsson vet inte ännu om han ska återuppta sin advokatbyrå eller göra något annat.
– Det får jag fundera på. Något ska jag göra, säger han.
Han har inte ansökt om politikerpension från kommunen, men har rätt till sådan fram till ålderspension enligt de mer generösa regler som gäller alla som tillträtt före 2015. Han tror inte att han kommer att ansöka.
– Jag ser det inte framför mig, säger han.
I vilket fall lämnar han kommunpolitiken och posten som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd på heltid. Överlämnandet kan ske direkt efter kommunfullmäktigs sammanträde den 17 oktober då den nya kommunledningen bör väljas. Om valet inte blir klart då får den gamla ledningen fortsätta ett tag till.
– Jag trampar på tills vidare i det uppdrag jag har, säger Lars Johnsson.
Magnus Åkeborn fick 515 kryss, vilket innebär 6,45 procent av riksdagsvalkretsens röster och formellt kvalificerar till en riksdagsplats.
– Det är ju coolt, kommenterar han.
Problemet är bara att Vänsterpartiet inte fick tillräckligt många röster i valkretsen för att få något mandat i riksdagen. Därmed blir Magnus Åkeborn utan riksdagsplats och stannar i Hässleholm.
– Det är som det är. Jag är inte jättebesviken utifrån att jag är realist. Men jag var förberedd på att kunna sticka iväg. Det kändes när siffrorna kom in på valnatten som att vi hade behövt fler mandat. Visst hade det varit väldigt trevligt och intressant att komma till riksdagen, säger han och konstaterar att det är något som kanske bara händer en gång i livet.
Nu blev det inte så.
– Nu ska jag ta tag i det det lokala. Men det hade fungerat även om jag försvunnit, säger han.
I kommunvalet gick det bättre för V som fördubblats från två till fyra mandat.
De nuvarande riksdagsledamöterna från Hässleholm, Patrik Jönsson (SD) och Anna Wallentheim (S) har däremot säkrat sina platser för fyra år till.
– Två hässleholmare i riksdagen, det är välrepresenterat, säger Patrik Jönsson.
Han kommer in på ett mandat från valkretsen Västra Götalands läns södra, liksom efter förra valet. Det har att göra med att SD har en gemensam lista för hela landet.
– Det är ett jättekrångligt system, det får länsstyrelsen gärna räkna ut, säger Patrik Jönsson.
Efter förra valet tvekade han om han skulle satsa på riksdagen eller regionen. Så är det inte nu.
– Jag är absolut inställd på att jag ska till Stockholm. Nu får jag hålla mig där. Men jag hinner med kommunen på måndagar, säger han.
Han hoppas på en fortsatt plats i kommunfullmäktiges presidium. Med tanke på valresultatet är det inte omöjligt att han blir ordförande.
– Det kan vara så. Men det handlar lite om hur styret blir, det är inte det viktigaste för mig personligen, säger han.
Frilagt har sökt Anna Wallentheim som var förstanamn på sitt partis lista i Skåne läns norra och östras riksdagsvalkrets. Hon var därmed garanterad ett av tre mandat.
Berit Önell