INSÄNDARE. Så många som fyra av tio svenskar har högt blodtryck, så kallad hypertoni. Nära hälften av dem vet inte om det, går därmed miste om effektiv behandling och riskerar allvarliga sjukdomar som stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt. Förutom stort lidande för den enskilde personen innebär sjukdomarna en stor kostnad för samhället och ett ökat tryck på vården.
Som patientorganisation tycker vi att det borde göras mer för att fler människor ska känna till kopplingen mellan ett högt blodtryck, livsstilsfaktorer och risken för en hjärt-kärlsjukdom. Därför har Riksförbundet HjärtLung fokus på att fler ska ta sitt blodtryck under vår kampanjmånad Hjärtemånaden i februari.
Det lömska med ett högt blodtryck är att det ofta inte påverkar allmäntillståndet. De flesta som har det märker inte av det alls. Det är med andra ord inte blodtrycket i sig som är obehagligt. Det är riskerna som det för med sig som utgör ett hot.
Men det går att förebygga högt blodtryck. Övervikt, stress, dåliga matvanor, rökning och hög alkoholkonsumtion och för lite fysisk aktivitet är alla exempel på bakomliggande livsstilsfaktorer som går att påverka. Om du redan har ett högt blodtryck finns beprövad läkemedelsbehandling man kan kombinera med ändrade levnadsvanor.
För att hitta personer med högt blodtryck måste fler ta sitt blodtryck. Ofta mäts det när vi är i kontakt med sjukvården, men det är inte alltid det följs upp. Tyvärr konstateras det höga trycket ibland för sent, ofta i samband med att en person kommer in akut för en av följdsjukdomarna. Därför vill vi uppmana dig som läser det här att mäta ditt blodtryck då och då. Det kan man göra på egen hand med hjälp av en blodtrycksmätare man kan köpa på ett apotek.
Vi behöver alla känna allvaret i frågan. Det är hög tid att kavla upp ärmarna och ta ditt blodtryck.
Agneta Petersson
Ordförande i Riksförbundet HjärtLung Hässleholm