Två moderata partiföreningar i Hässleholms kommun går samman till en. Ordförandena Lynn Thulin i Tyringe och Jörgen Nilsson i Västra Göinge förklarar att de vill de stärka sin politik för kransorterna och samtidigt lösa problemet med att det är svårt att få folk till styrelserna. Förändringen görs i god tid före valet, men valrörelsen började så smått redan i helgen med en brevlådekampanj i Vittsjö och Bjärnum.
Ett videoinspelat tal inför påsken hölls också av kretsordförande Joakim Karlsson. Han markerade där tydligt mot dåligt debattklimat i politiken i allmänhet och särskilt i kommunfullmäktige där partiets Kenny Hansson senast fick be om ursäkt för sitt påhopp mot SD.
Moderaternas traditionellt många små föreningar har med åren slagits samman och blivit färre. Idag finns tre föreningar som nu blir två, en för Hässleholms stad och en för kransorterna.
Tyringemoderaterna och Moderaterna i Västra Göinge har redan samarbetat en tid. Nu har årsmötena också tagit det första av två beslut om att slå samman föreningarna. Det andra beslutet kommer att fattas vid ett extra årsmöte, troligen under hösten. Den nya föreningen får namnet Moderaterna i Västra Göinge. Förutom denna kommer därefter partiföreningen Hässleholmsmoderaterna, ungdomsförbund, kvinnoförening och Moderata seniorer att samverka i kretsen Moderaterna i Hässleholms kommun.
I ett pressmeddelande förklarar Moderaterna att partiet med en gemensam förening för kransorterna får en tydlig röst för att utveckla hela Hässleholms kommun.
– Förhoppningsvis blir det inte en alltför lång process. I och med att vi nu fattat beslut har vi adjungerat varandra i båda styrelserna, säger Lynn Thulin som varit ordförande i Tyringe i sex år.
Föreningarna är ungefär jämstora, Tyringe något mindre än Västra Göinge, och har sammanlagt närmare 100 medlemmar.
– Det är inte så många som vill sitta i styrelserna, det kommer att bli lättare i en större förening, säger Lynn Thulin.
Hon konstaterar att 60 procent av kommunens invånare bor utanför Hässleholms stad och att kransorterna är starka och viktiga.
– Vi behöver också lite nytänk, bygga ett bättre koncept. Lokala föreningar ökar demokratin lokalt, men den nya styrelsen ska jobba mycket med att hitta företrädare för alla orter så att vi bevarar förankringen och håller uppe det lokala intresset utan att det blir så mycket slit med styrelsearbete, säger hon.
Hon vill gärna rekrytera fler aktiva medlemmar mitt i livet.
– Det kan vara personer som kanske har svårt att kombinera tunga kommunala uppdrag med familj, karriär och hus, men kan vara intresserade av att engagera sig i föreningen, säger hon.
Kretsordförande Joakim Karlsson ser också positivt på samgåendet.
– Det är inget självändamål att ha många partiklubbar, det är bättre att de som finns är livskraftiga, säger han.
Jörgen Nilsson säger att samarbetat diskuterats under lång tid.
– Det är så med föreningslivet, det måste växa fram naturligt. Jag tror att det blir bra för kransorterna att få en egen förening. Det är jätteroligt att vi nu kommit till denna punkten, säger han.
Han tycker att det är skönt att sammanslagningen sker i god tid före valet.
– Nu kan vi komma till ro med detta och sedan få ut vårt budskap inför valet, säger han.
Men han har redan smygstartat valrörelsen genom att i snöyran på måndagen dela ut broschyrer i brevlådorna i Bjärnum.
– På vår lilla lekmannanivå vill vi nog gärna tycka det, säger han.
I materialet beskrivs föreningarna redan som en.
– Det är svårare nu med personliga kontakter på grund av pandemin så vi behöver nog lite längre tid för valrörelsen. Jag tror vi kommer att få se en förändrad valrörelse med mer brevlådekampanjer, sociala medier och kommunikation i videoformat. Men det finns nackdelar, det är svårt att ersätta det personliga mötet, säger han.
Han stod för tekniken till Joakim Karlssons påskhälsning som spelades in vid Hovdala slott.
Joakim Karlsson konstaterar att det varit mycket diskussioner på sociala medier om det politiska debattklimatet, inte minst efter kommunfullmäktige den 29 mars. Där beskrev Kenny Hansson SD som de som kallar sig nationalsocialister och tillsammans med andra socialister har lätt för att slösa med andras pengar.
– Det har varit mycket snack om påhopp och att John Bruun lämnade. Vi vill visa var vi står och så trampade ju Kenny i klaveret. Han bad om ursäkt, men skadan var väl redan skedd, säger Joakim Karlsson.
Hur allvarligt var det?
– Jag tror inte att man ska blåsa upp det för mycket, men det var ett väldigt olyckligt ordval, speciellt som vi har en del samarbete med SD i kommunen. För oss är det nästan den enda chansen att få igenom något. Det är synd när det blir så.
Han säger, liksom i sitt tal, att om någon i partiet trampar i klaveret så får den själv ta ansvar för det.
Men Joakim Karlsson betonar att det fanns fler anledningar till att hans markering kom just nu, även på det nationella planet. Han tyckte bland annat att statsminister Stefan Löfvéns uttalande om att ett borgerligt samarbete med SD hotar demokratin var ett övertramp.
– Jag läste också att Hanna Nilsson (SD) utsatts för näthat på grund av köpet av Brännmästaren. Det är inte ok, säger han.
Han har tidigare själv blivit angripen på sociala medier, i samband med beslutet om att stänga Sösdala simhall.
– Videon var en reaktion på alltihop, inte så mycket på Kenny, även om det har varit kommentarer på det också, det är ingen som står bakom det. Men det handlar mest om det allmänna tonläget, säger han.
Berit Önell