Kammaråklagare Christoffer Ramqvist håller inte med i Hässleholms tingsrätts kritik mot polisens sätt att hantera fotokonfrontationerna vid de två fallen av tortyrliknande misshandel i Hässleholm där de misstänkta till största del gick fria. Därför tänker han överklaga domen.
Han är dock nöjd med den del av domen som gäller sprängningen av en balkong där en av de inblandade dömdes för allmänfarlig ödeläggelse.
Domen från i fredags fällde bara tre unga män för delaktighet i ett av två liknande brott som ägde rum i en lägenhet i Hässleholm. De dömdes för misshandel, rån och olaga tvång. Tre andra frikändes från brott i samband med händelserna där två offer misshandlades allvarligt med slag sparkar och tillhyggen och tvingades äta droger. Den ene tvingades försöka skaffa pengar av andra personer för att gottgöra en dålig knarkaffär. Den andre tvingades att försöka utföra ett rån mot en butik. Tingsrätten ansåg det klarlagt att det mesta av uppgifterna om händelserna stämde. Men det var alltså svårt att binda de utpekade personerna till brotten.
Christoffer Ramqvist beskriver reglerna för identifikationsbesvisning som en skrivbordsprodukt från Rikspolisstyrelsen. Bland annat ska de bilder som används föreställa personer som liknar varandra.
– Det är svårt att hitta tio bilder på personer som liknar varandra. Om någon har en viss tatuering, ska man rita dit den på alla? Dessutom måste den misstänkte se ut exakt som vid brottstillfället, det går ju inte med en äldre bild. I praktiken fungerar det inte, säger han.
Han påpekar att offren också beskriver gärningsmännen på andra sätt än genom utseendet.
Christoffer Ramqvist ifrågasätter dessutom att de dömda enbart döms specifikt för sådant de själva aktivt gjort.
– Att de gjort saker gemensamt och i samförstånd verkar tingsrätten inte alls ha förstått, säger han.
Berit Önell
Läs mer:
2021-01-22 Ett och ett halvt års fängelse för balkongsprängning