Den stora julmässan Skånejul på Hässleholmsgården öppnade på torsdagen sin fyra dagar långa fest i novemberrusket. Cirka 10 000 besökare förväntas komma och uppleva julstämning med närproducerad julmat och hantverk en dryg månad före julafton.
Hushållningssällskapet arrangerar julmässan, i år i Hässleholm för sextonde året i rad. Mässan har dock funnits i totalt 36 år och är välkänd i hela södra Sverige och även i Danmark.
Elisabeth Lindgren, till vardags matkonsult på hushållningssällskapet, har varit mässgeneral de senaste 16 åren och tycker det är lika roligt varje gång.
– Det här betyder mycket för både Hässleholm och Hushållningssällskapet. Det bästa är att det är en mässa med kvalitet. Här får utställarna också chansen att möta en större publik än de får hemma i sin gårdsbutik, säger hon.
Ett 100-tal utställare medverkar i år, alla noga utvalda.
– De flesta producenter är lokala, men det finns några undantag, lutfisken kommer till exempel från Blekinge, avslöjar Elisabeth Lindgren.
Ute på gården står Anneli Idman från Österslöv med sin
matvagn där hon säljer vegetarisk mat som nissarnas rödbetssoppa och tomtens julkryddade bönburgare, men också pepparkakshus.
– Lite efterrätt behövs också, säger hon glatt.
Det är första gången hon medverkar på Skånejul.
Alla Hässleholmsgårdens byggnader används av Skånejul.
Tidigare försök med seminarier och annat på programmet föll inte tillräckligt väl ut, så numera får besökarna mest strosa runt och titta, känna dofterna, provsmaka och handla. Spelemännen Sylve och Manfred Frid från Frosta spelmän bidrar också till stämningen. På torsdagskvällen avfyrades ett stort fyrverkeri och under alla dagarna kommer tomten att erbjuda intresserade barn och vuxna en tur med hästdroska och bjällerklang.
Kerstin Hallenborg från Leader ess Skåne höll invigningstalet i matladan.
– Äntligen är det tid för ljus, mys, varma brasor och att umgås med nära och kära. I denna tid behöver vi det ännu mer, när omvärlden blir lite mer hotfull, sa hon och betonade vikten av att värna om traditionerna och det man gör tillsammans.
Berit Önell