Första uppkopplingen till kommunens fiber

Första uppkopplingen till kommunens fiber

På onsdagen kopplades det första hushållet upp till det kommunala fibernätet. Caroline Westesson och hennes familj på Viktoriagatan var nöjda.

– Det känns spännande. Det är ju en investering i fastigheten och vi hoppas på bättre internetuppkoppling och mer stabilt nät. Förut var det inte så stabilt, säger Caroline.

Caroline Westesson och hennes familj blev först med uppkoppling till kommunens fibernät. Utrustningen till anslutningen tar inte särskilt stor plats. Foto: Berit Önell
Caroline Westesson och hennes familj blev först med uppkoppling till kommunens fibernät. Utrustningen till anslutningen tar inte särskilt stor plats. Foto: Berit Önell

De närmaste dagarna blir ytterligare sju fastigheter anslutna i pilotprojektet för Östervärn och Röinge. Totalt kommer fiber att dras fram till 800 fastigheter i pilotprojektet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Ungefär 40 procent av dem har anmält sig hittills, berättar kommunens IT-strateg Ann Andersson hemma hos familjen Westesson på onsdagseftermiddagen.

På plats är även kommunalrådet Mats Sturesson (C ), Jonas Birgersson från kommunikationsoperatören ViaEuropa, Gustaf Johansson från FNC, som arbetar med projekteringen, och Johannes Fridh från Telarco, som ansvarar för grävarbetena.

– Det är med stolthet vi kan koppla in de första hushållen bara fem och en halv månad efter beslutet i kommunfullmäktige den 28 maj, säger Mats Sturesson.

Han betonar de tre grundkraven för projektet: att alla fastigheter i kommunen ska erbjudas fiber, nätet ska vara öppet för olika operatörer och anslutningsavgiften ska vara likvärdig över hela kommunen, 19 000 kronor för en- och tvåfamiljshus.

Kommunalrådet Mats Sturesson var stolt över att kunna berätta om den första anslutningen till kommunens fibernät.
Kommunalrådet Mats Sturesson var stolt över att kunna berätta om den första fiberanslutningen.

I pilotprojektet finns dock inte alla operatörer tillgängliga i dagsläget. Kunderna i pilotprojektet kan välja mellan åtta internetleverantörer och en som erbjuder IP-telefon.

– Vissa operatörer har valt att inte vara med från början, men alla är välkomna, säger Jonas Birgersson, delägare i ViaEuropa och tidigare kändis från den så kallade IT-bubblan på 1990-talet då han grundade IT-konsultföretaget Framfab.

Då framträdde han ofta i medierna iklädd en orange Helly-Hansen-tröja. Nu står han i en trädgård i Hässleholm i grön Fjällräven-jacka och förklarar engagerat och pedagogiskt hur fibertekniken fungerar.

ViaEuropa är inte internetoperatör och konkurrerar alltså inte på det området. Det gör däremot tidigare dotterbolaget Bredbandsbolaget som Jonas Birgersson var med och startade. Operatörerna kan på sikt också hyra in sig direkt på kommunens fibernät, så kallad svartfiber, och marknadsföra sig direkt till kunderna. Den möjligheten brukar privata nätägare inte erbjuda.

Jonas Birgersson visar var fiberkabeln grävts ner i trädgården utan att det syns någon åverkan alls och berättar att kabeln, trots att den är tunn som ett hårstrå, kan förmedla all datakommunikation som levereras i Sverige idag.

Jonas Birgersson förklarar att fiberkabeln är tunn som ett hårstrå och att grävarbetet därför knappt lämnar några spår i trädgården.
Jonas Birgersson förklarar att fiberkabeln är tunn som ett hårstrå och att grävarbetet därför knappt lämnar några spår i trädgården.

En stor andel av fastigheterna i pilotområdet är tveksamma till kommunens fibernät eftersom de har tecknat avtal med Svenskt fibernät som ägs av IP Only, som i sin tur ägs av riskkapitalbolaget EQT.

– Det är deras val, men vi håller beställningsmöjligheten öppen så länge vi kan och är kvar i området, säger Ann Andersson.

I ett senare skede kommer det att bli dyrare att ansluta sig. Beslut om denna efteranslutningsavgift ska tas inom kort. Därefter beslutas också om avgifter för hyreshus, företag och bostadsrättsföreningar.

Jonas Birgersson förklarar att den som vill bryta det tidigare avtalet kan hävda ett års ångerrätt eftersom IP Only sagt att man haft alla tillstånd klara, vilket inte stämmer eftersom kommunen nekat företaget markavtal och grävtillstånd. Som Frilagt berättat har Konkurrensverket beslutat att inleda en förstudie för att granska om kommunen gjort sig skyldig till brott mot konkurrenslagstiftningen genom att neka grävtillstånd.

Alla i kommunen har sedan en vecka tillbaka möjlighet att beställa kommunens fiberanslutning. Hittills har 1 100 hushåll beställt. Kommunen kommer nu successivt att delas in i olika inkopplingsområden. De områden som först blir lönsamma ansluts först. Men även andra faktorer spelar in.

– På många ställen finns redan rör nedlagda och då blir det mycket snabbare och billigare att ansluta, säger Ann Andersson.

Kommunens målsättning är att 95 procent av invånarna ska ha fiber till 2020. Därefter kommer resterande fem procent att erbjudas efterhand.

– Det är väldigt viktigt att även alla på landsbygden får fiber till samma pris, trots att det är dyrare att bygga ut där eftersom avstånden är längre, säger Ann Andersson.

Mats Sturesson förklarar att projektet inte är avslutat förrän alla fått frågan. Han betonar att företagare på landsbygden är beroende av bra internetuppkopplingar och Ann Andersson lägger till rätten att studera på samma villkor oavsett bostadsort. Ett annat viktigt användningsområde där fiber både ökar säkerheten och spar pengar är omsorgens trygghetslarm. På kommunens portal, som ViaEuropa sköter, kan den som är intresserad gå in och se skillnaden i kvalitet mellan sin nuvarande lösning och fiber.

Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:
19/10 Ord mot ord om fiber till alla invånare
20/10 Borgerliga alliansen träffade IP-Only
29/10 Folkets väl vill riva upp beslut om fiber
9/11 Kommunens fibersatsning granskas

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se