Guldspadar till 2019 års bästa granskande journalistik

Guldspadar till 2019 års bästa granskande journalistik

Det blev en guldspade för granskningen av Swedbanks penningtvätt som Finansinspektionen krävde fyra miljarder i böter för av banken. Stämningen var hög bland medarbetarna på Uppdrag Granskning när priset offentliggjordes på fredagen, i mitten Linda Kakuli Larsson.

Uppdrag gransknings avslöjande om Swedbanks penningtvätt var en av vinnarna när det åtråvärda priset Guldspaden på fredagen offentliggjordes, vid ett digitalt grävseminarium och ett halvår försenat på grund av coronapandemin.

Åtta guldspadar delades ut till Sveriges bästa granskande journalistik.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Grävseminariet och Guldspadegalan skulle egentligen ha hållits i Borås i mars. Men allt stoppades av pandemin och Föreningen grävande journalister valde att istället arrangera en digital konferens. DigiGräv, nu i helgen.

Guldspadejuryn, där undertecknad ingår, utser varje år de bästa undersökande reportagen i landet, numera i åtta olika kategorier.

— Vinnarna har valts ut i extremt hård konkurrens bland de över 180 tävlande bidragen, säger Guldspadejuryns sammankallande Bertholof Brännström på Grävseminariets hemsida.

Han vill inte rangordna vinnarna, men tycker att det är särskilt roligt att få belöna grävande reportrar på små redaktioner med minimala resurser.

— Granskande journalistik är ett fundament i en demokrati, också på den lilla orten, säger han.

Han tycker också att det är roligt att för första gången få dela ut ett pris till journaliststudenter, studentspaden.

– Det är ju de som ska stå upp för den undersökande journalistiken i framtiden, säger han.

– Extremt hård konkurrens, konstaterade Guldspadejuryns sammankallande Bertholof Brännström, här omgiven av Föreningen grävande journalisters ordförande Fouad Yousefi och Jane Andersson, SVT. Foto: Berit Önell/Arkiv

Grävseminariets program är inte riktigt lika späckat som vanligt, men innehåller ändå ett stort antal föreläsningar om grävmetodik för både stora och små redaktioner samt flera internationella gäster. Gräv i en pandemi, är ett av seminariets teman. Bland föreläsarna finns alla de nominerade till Guldspaden som berättar om hur de gått tillväga.

Huvudtalare vid fredagens invigning var Maria Ressa, chefredaktör för en oberoende granskande nättidning i Filippinerna. Hon har hotats och dömts till fängelse för sitt journalistiska arbete, men också hyllats internationellt för sin modiga kamp mot desinformation och försök att tysta den fria pressen.

Föreningen grävande journalisters ordförande Fouad Youcefi varnade i sitt tal för att svenska myndigheter blir alltmer benägna att hemligstämpla handlingar som ska vara offentliga och bland annat missbrukar GDPR som motiv. Han uppmanade journalister att ta mer ansvar och inte nöja sig med att handlingar inte lämnas ut.

— Det är för få som tar fajten, som ber om formella myndighetsbeslut och överklagar, sa han.

Berit Önell

Här är alla Guldspadevinnarna:

BOK
Störningen av Katarina Bjärvall (Ordfront förlag)
“För att på ett nyanserat sätt och med stark empati för de drabbade ha skärskådat den växande adhd-epidemin och visat vilka som tjänar pengar på den.”

STUDENTSPADEN
Kalsonggrävet av Stina Bergström och Jenny Kejerhag (Umeå universitet publicerat i Norran)
“För att ha blottlagt hur kvinnliga förskolelärare tvingas köpa sina egna arbetskläder medan kommunanställda i mansdominerade yrkesgrupper får kalsongerna betalda.”

MAGASIN
Ohörda rop av Ola Sandstig (Filter)
“För att med en synnerligen modig och oväntad granskning lyckats sticka hål på den rådande tystnadskulturen kring de apatiska flyktingbarnen.”

MINDRE DAGSTIDNING
Faxeholmen och korruptionen av Therese Nilsson och Erik Strömberg (Söderhamns-Kuriren/Helahälsingland.se)
”För att med stor envishet ha avslöjat en tidigare helt okänd kommunal bolagskultur präglad av korruption och olagliga affärer.”

STORSTADSTIDNING
Terrorn mot bönderna Michael Verdicchio (GP)
“För att ha satt spaden i en dynghög av militant terror och hotfulla trakasserier mot Sveriges bönder.”

ETERMEDIA LOKAL
Golfbanan och fakturorna av Rebecka Montelius (SR P4 Jönköping)
“För en lysande granskning som avslöjat hur skattemedel i hemlighet gått till kommuntjänstemannens golfklubb – men bokförts som cykelvägar.”

ETERMEDIA RIKS NYHETER
Fartygens smutsiga rök av Linnea Carlén, Stefan Jansson och Oskar Jönsson (SVT Nyheter)
”För att med vardaglig nyfikenhet och skickligt fotarbete ha grävt fram nya sanningar om fartygstrafikens miljö(o)vänlighet.”

ETERMEDIA RIKS DOKUMENTÄR
Swedbank och penningtvätten av Per Agerman, Ella Hopf Berger, Henrik Bergsten, Joachim Dyfvermark, Fredrik Edgren, Linnéa Heppling, Axel Gordh Humlesjö, Ola Hjalmarsson, Linda Larsson Kakuli och Oskar Nyqvist (SVT Uppdrag granskning)
”För att med häpnadsväckande och sällsynt genomarbetade avslöjanden ha tvingat en av landets största banker till tidernas dyraste pudel.”

JURYNS SÄRSKILDA PRIS
I händelse av min död av Kristina Edblom och Kerstin Weigl (Aftonbladet)
Motiveringen: ”för deras metodiska och uthålliga blottläggande av dödligt våld mot kvinnor”.

Facktopparna och Lex Maktens kvitton av Richard Aschberg, Anders Johansson och Mattias Sandberg (Aftonbladet)
Motiveringen: ”för ett ihärdigt granskande av det ständigt pågående fifflet bland förtroendevalda makthavare.”

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se