Arbetssituationen för personalen på Centralsjukhuset i Kristianstad har totalt förändrats på några veckor.
– Jag skulle bli mer förvånad om jag inte blev smittad än tvärtom, säger en undersköterska som är bosatt i Hässleholm.
Hon arbetar inte på infektionskliniken, men konstaterar att misstanken om att en patient har covid-19 plötsligt kan uppkomma på vilken avdelning som helst. När det hände fungerade varken rutiner eller skyddsutrustning.
Vid akutingången finns ett tält där misstänkt coronasmittade patienter sållas. Huvudentrén ser ut som vanligt från utsidan, men innanför dörrarna är inte mycket sig likt.
– Det är väldigt surrealistiskt att mötas av kravallstaket och vakter i entrén när man kommer till jobbet, säger undersköterskan.
Syftet med bevakningen är att upprätthålla besöksförbudet och se till att inga obehöriga tar sig in. Personal får visa upp sin bricka och patienter sin kallelse för att komma förbi.
– Bara patienter som ligger för döden kan få ta emot besök av anhöriga, under förutsättning att de inte har symptom, säger undersköterskan.
Alla icke nödvändiga operationer har ställts in på hennes avdelning.
– Ledningen presenterade en krisplan i förra veckan där det ingår att vi kan bli omplacerade. Vissa avdelningar kan få flytta och bli avdelningar för covid-19, berättar hon.
Misstänkt fall isolerades inte genast
Krisplanen tyckte hon kändes genomtänkt. Men hon reagerade starkt på hur ett misstänkt fall hanterades på hennes avdelning.
– Patienten låg på en fyrasal och personalen hade varit inne och hjälpt till med adl hela förmiddagen. Plötsligt fick vi veta att det var ett misstänkt covid-19-fall. Då isolerades salen. Men vi då? Och en annan patient som hade sovit i salen under natten var på operation. Det här kan gå åt helvete jävligt snabbt, säger hon med eftertryck.
Patienten hade feber och hosta, men provtagning visade sedan att det inte var covid-19. Hittills har de bekräftade fallen på CSK varit på infektionskliniken.
– Det är där de ska vara.
Men om det blir ett bekräftat fall på en annan avdelning ska personalen veta hur det ska hanteras.
– Frågan är om det finns tillräckligt med skyddsutrustning. Vi har två visir på vår avdelning, munskydd vet jag inte, säger undersköterskan.
Kommer att bli smittade direkt
Hon har hört på nyheterna om de nya riktlinjerna där kraven på skyddsutrustning sänkts, men inte fått någon information på arbetsplatsen ännu.
– Jag kände väl spontant att det hängde ihop med bristen på skyddsutrustning att de ändrade riktlinjerna. Vi kommer direkt att bli smittade om vi inte har andningsskydd under visiret. Men det är väl bara att tala om för det där viruset att det inte ska ta någon omväg, säger hon.
Av erfarenhet vet hon att det är stor risk att bli smittad.
– Faktum är att om vi står lutade över patienten blir vi hostade på. Det händer dagligen, det är oundvikligt, och det blir gärna under visiret, säger hon.
Hon ser inte något vettigt skäl att försämra skyddet mot smitta just nu.
– Det är inte nu vi ska börja ta chanser, säger hon.
Hon konstaterar att de ansvariga väntade på svar om det misstänkta fallet på avdelningen innan några åtgärder vidtogs.
– Den här hanteringen när vi är inne hos patienten hela förmiddagen – om hen är positiv så är jag det också, säger hon.
Test av vårdpersonal
Hon tycker egentligen att 90 procent skulle behöva testas. Men nu ser hon ändå att mycket positivt hänt med nya åtgärder och riktlinjer.
– Inte minst att de börjar testa vårdpersonal, säger hon.
Region Skåne har dock ännu inte aviserat att Folkhälsomyndighetens rekommendation ska följas i den delen.
– Jag har själv varit hemma i karantän på grund av luftvägsinfektion. Det brukar jag ha så här års och det brukar inte vara några problem, men nu fick jag vara hemma länge. Om vi blir testade så kan vi komma tillbaka snabbare och är inte sjukskrivna i onödan. Det behövs folk som kan vårda. Men en enda som är sjuk och sprider viruset på sjukhuset hade varit katastrof.
Hon konstaterar att Folkhälsomyndigheten hela tiden rekommenderat test av vårdpersonal.
– När det är brist på både testutrustning och testpersonal, då får vi vika testerna till där det behövs mest. Men nu har jag absolut fattat det som att man ska testa personal, säger hon.
Hon undrar vad de läkare och sjuksköterskor som insjuknat i Stockholm hade för skyddsutrustning.
– Vi kanske ska utgå från det?
Hon har inte märkt att facket agerat angående personalens arbetsmiljö.
– Personligen har jag inte hört ett ljud. Men det är väl så att de inte gör för mycket överlag, säger hon.
Höjd beredskap inför påsklovet
Hon berättar att CSK:s beredskap för en ökning av coronafall är hög inför påsklovet.
– Det kan bli mycket nu om folk inte förstår allvaret. Skåne ligger kanske tv-tre veckor efter Stockholm. Behöver man överhuvudtaget åka och hälsa på någon i påsk? Man får stanna hemma i sin trädgård och undvika att träffa människor. Dessutom har varje regions sjukvård tagit höjd för sina människor, säger hon.
Då kan det bli svårt att klara besökare från andra regioner.
– Jag har tänkt mycket på hur man skulle behandla stockholmare som kom hit och behövde vård. Tror nog att de skulle få höra det. De skulle såklart få vård, men vi kan komma till en punkt där vi tvingas välja vem som ska få vård. Till viss del har vi gjort det tidigare, men det blir en ny nivå nu. Det är en fruktansvärd situation, säger hon.
Hon hoppas att mänskligheten lärt sig något när coronakrisen är över.
– Tyvärr befarar jag att det inte blir så. Men vi skulle behöva tänka lite närmare med mer lokal produktion och på hur vi hanterar naturen. Nu ser man ju hur föroreningarna minskat på otroligt kort tid.
Hon är orolig för sina egna närmaste, men beredd på att det kommer att ta tid innan pandemin ebbar ut.
– Det är inte bra att stressa fram ett vaccin heller. Vid svininfluensan hade de för bråttom.
Berit Önell