För att råda bot på den akuta bristen på skyddsutrustning till omsorgspersonalen har Hässleholms kommun startat egen tillverkning av visir. Sedan i måndags är ett tiotal anställda, vars ordinarie arbetsuppgifter ligger nere på grund av coronaviruset, och ett par frivilliga involverade i produktionen. Råvarorna består av overheadfilm, tätningslist och resårband. 3D-skrivare formar skalmar. Nästan 2 500 engångsvisir är tillverkade hittills.
Frilagt har tidigare berättat om den skriande bristen på skyddsutrustning inom kommunens vård och omsorg. Främst råder brist på visir, skyddsglasögon, andningsskydd och långärmade rockar eller förkläden. För en vecka sedan sa verksamhetschef Kenneth Persson att befintliga lager räckte några dagar till.
– Läget är ungefär detsamma nu. Vi får in små partier nu och då, ungefär det vi förbrukar på några dagar. Nu vet vi bara att det är en beställning på väg in i början på nästa vecka, sa han på torsdagen.
Han betonar att Hässleholm inte är unikt. Situationen är liknande i andra kommuner och även på nationell nivå.
– Men det stora epicentrat är i storstäderna, så skyddsutrustning som Socialstyrelsen beställt kanaliseras dit först, säger han.
Hässleholms omsorgsförvaltning fortsätter med hjälp av säkerhetsavdelningen att söka hos företag, bland annat inom tillverkare av skyddsmasker till bygg- och industrisektorn. Andra kommunala verksamheter kan också ha utrustning över. Hässleholm Miljö har kunnat avvara över 60 munskydd, räddningstjänsten en del av sina mer avancerade skyddsmasker och livsmedelsinspektörerna några skyddsoveraller.
– Vi är väldigt glada för alla som ställer upp. Det är fantastiskt att se välviljan hos alla som bidrar med det de kan, säger Kenneth Persson.
Men behoven är alltså fortsatt stora och han hoppas att ännu fler ska höra av sig med erbjudande om skyddsutrustning.
De första visiren i bruk
Egen produktion av ansiktsskydd eller visir av enkel modell är en nödlösning som har stor betydelse när utrustningen knappt går att köpa.
– Vi har en del visir som vi köpt in, men för att inte få brist behöver vi fler, förklarar Kenneth Persson som är mycket glad över initiativet.
Omsorgen har beställt 5 000 visir i en första omgång. Ett mindre parti skickades ut på prov i början på veckan. På onsdagen kom drygt 500. Imorgon, fredag, väntas enligt Kenneth Persson ytterligare 1 000 och därutöver ska 500 vara klara inför helgen.
Enligt de första testen fungerar de bra, men är alltså av engångskaraktär.
– Vi har inte fått några rapporter om brister mer än att de omedelbart blir suddiga om man försöker rengöra dem. De ska kastas efter användning, säger Kenneth Persson.
Arbetsmiljöverket har dock strikta krav och har tidigare stoppat visir som inte haft CE-märkning.
– Den kritiken får vi i så fall ta sedan. Vi kan inte säga till personalen att vi inte har något alls. Vi strävar absolut efter att få tag i utrustning som är optimal att använda, men nu måste vi ta det vi kan få tag på, säger Kenneth Persson.
Arbetsmiljöverket tittar nu också på möjligheter att lätta på kraven.
Den kommunala visirtillverkningen sker till största del i en lokal på Norra Station.
– Det är personal från rätt så många olika enheter som hjälper till, berättar Calle Alm, informationssäkerhetsansvarig, som stöttat idén och köpt in material.
Bland annat ingår medarbetare från avdelningen för arbetsmarknad och kompetens och kultur- och fritidsförvaltningen i arbetslaget. Deras ordinarie arbetsuppgifter är för tillfället pausade.
– Samtidigt är omsorgen en prioriterad samhällsviktig verksamhet och det pratades ganska tidigt om brist på skyddsutrustning i riket. Vi tänkte att vi får bygga upp egna lager. Av Socialstyrelsens presskonferenser kunde vi dra slutsatsen att intensivvården kommer att prioriteras, säger Calle Alm.
Frågan om egen tillverkning kom upp på en samverkanskonferens med andra kommuner. Han läste också om kommuner som tillverkat egna visir och hittade en instruktionsfilm på Youtube.
Material köptes in: overheadplasten som skyddar omsorgspersonalens ansikte, en tätningslist som fäster den mot pannan och resårband som håller visiret på plats.
Tre 3D-skrivare i produktionen
– Ett par dagar senare fick vi tag i en ritning för 3D-skrivare där overheadfilm kan användas för att skriva ut skalmar, förklarar Calle Alm.
En 3D-skrivare på Jacobsskolan och en på kulturförvaltningen införlivades i produktionen.
– Sedan var det en från allmänheten som hörde av sig och erbjöd sig att hjälpa till om vi står för plasten till 3D-skrivaren, berättar Calle Alm.
Tre 3D-skrivare är därmed igång. Ett tiotal anställda jobbar med de första visiren.
– Cirka 30 personer skulle kunna vara med om vi behöver öka produktionstakten, säger Calle Alm.
Han vet inte hur många eller vilka andra kommuner som arbetar på liknande sätt.
– Jag har helt fokuserat på vår omsorg. Men det är nog rätt unikt. Vi är ett litet nätverk som jobbar med detta. Det är väldigt goda krafter som samverkar, säger han.
Två testade för corona på äldreboende
Som Frilagt tidigare berättat beror inte det stora behovet av skyddsutrustning inom kommunens omsorg på att vårdtagare konstaterats smittade av coronaviruset. Orsaken är istället att alla med luftvägssymptom måste behandlas som smittade eftersom provtagningsutrustningen i praktiken bara räckt till dem som varit så sjuka att de lagts in på sjukhus. Nu berättar dock Kenneth Persson att två vårdtagare på äldreboende i kommunen testats för corona på sitt boende samtidigt som de testats för influensa A som kan behandlas och ger liknande symptom. Provsvar har inte kommit ännu.
– Nu har de valt att göra annorlunda. Rutiner och bestämmelser kan ändras snabbt, säger Kenneth Persson.
Inga vårdtagare har hittills kommit tillbaka till kommunens omsorg från sjukhus efter konstaterad smitta. Därför har kommunen ingen statistik över sådana fall.
Sjukvården ökar kapaciteten
Enligt Region Skåne fanns för några dagar sedan inget fall av corona på äldreboenden i Skåne. På torsdagens presskonferens var dock budskapet att även Skåne nu troligen fått en allmän smittspridning i samhället. Under onsdagen konstaterades elva nya fall medan det tidigare varit omkring fem fall per dag. Tre personer som drabbats av viruset har hittills dött i regionen. Sex personer vårdas just nu på intensivvårdsavdelning. I dagsläget finns omkring 60 intensivvårdsplatser i Region Skåne och det finns planer på att fördubbla antalet. Förberedelser pågår också för att allmänt öka kapaciteten i sjukvården. En mobil sjukvårdsmodul från Socialstyrelsen ska placeras vid Helsingborgs lasarett. Försvarsmakten ska hjälpa till att bygga upp den.
Berit Önell
Läs mer:
2020-03-20 Ingen provtagning på äldreboenden och brist på skyddsutrustsning