Ska man tro att människor är av naturen onda? Eller att de/vi är av naturen goda? Redan de gamla kinesiska filosoferna hundratals år före år noll diskuterade den frågan. Och den är aktuell än idag, bland annat i debatten som förs om ungdomsvåldet i våra städer och hur det ska bekämpas.
Vi har alla läst rubrikerna i tidningarna: skjutningar, bomber, bilbränder, attacker mot blåljuspersonal, barn som rånar andra barn. Våldet har exploderat, säger en del. Nej, det är inte högre än vad det var för 30 år sedan, säger andra. Förmodligen har båda rätt, beroende på exakt hur vi gör jämförelsen.
Oavsett hur fakta ser ut, så är människor uppskrämda, oroade och arga. Krav ställs, med rätta, på våra politiker att göra något åt situationen. Att tillsätta utredningar imponerar inte. Vi vill se resultat NU… vilket förstås är omöjligt. Hade problemet varit så enkelt att lösa så hade det redan varit löst.
För att lösa problemet måste det först identifieras på ett tillfredsställande sätt. Har vi (politikerna) inte rätt information, rätt utgångspunkt, så kommer de åtgärder som sätts in sannolikt inte att vara verksamma. Och för att identifiera problemet måste ett par frågor ställas.
Den första frågan, och den som ”alla” redan har ett ”svar” på: Vem är det som utövar våldet? Unga invandrarpojkar, lyder svaret från många i debatten. Men det är ett synnerligen ofullständigt och svepande svar. Ja, det är tonårspojkar och unga män som utövar våldet. Ja, där finns en överrepresentation från (vissa) invandrargrupper. Men också, ja, i stort sett alla våldsutövarna bor i de områden i städerna där inkomsten är lägst, arbetslösheten är högst, möjligheterna till en fin karriär och ett bekvämt liv är sämst.
Minst en fråga till måste ställas innan vi kan gå vidare: Varför håller dessa unga pojkar på och rånar, skjuter, bränner och spränger bomber?
Jag gör definitivt inte anspråk på att ha svaret på den frågan, och det finns antagligen inget allmängiltigt svar heller. För den som likt den kinesiske filosofen Hsünzi anser att människan är av naturen ond, är svaret kanske att de här ungdomarna gör det för att de är onda, för att de vill jävlas med andra. Anhängare av den ( någorlunda) samtida filosofen Mengzi, som ansåg att människan är av naturen god, kanske istället förklarar saken med att dessa unga pojkar är offer, de kan inte påverka sin situation.
Vi kan också, eller istället, inta ståndpunkten att det inte finns någon människa som är ond eller god. Det finns människor som gör goda eller onda handlingar – varje individ gör utan tvekan både en del onda och en del goda handlingar under sitt liv. Med den utgångspunkten får vi en mer komplex bild, och utan tvekan en som ligger närmare sanningen.
Varför håller pojken P på med en massa skit, som att råna, bränna och skjuta?
Troligen är han ingen stjärna i skolan. Troligen, om han är högst 16 år, fasar han för att behöva gå ytterligare tre år, i gymnasiet, och lida. Högst sannolikt lever han i en familj där ingen av föräldrarna har ett bra, utvecklande arbete. Kanske finns inte ens hans pappa med i bilden.
I brist på allt det som skulle få honom att stiga ur sängen med entusiasm varje morgon – på väg mot en bra utbildning eller examen, ett fint jobb som hägrar, en trygg familj med säkrad ekonomi – så ser han upp till de där andra killarna i kvarteret, de lite äldre, lite tuffare, som är eller har varit i precis samma läge som han är. De där killarna som i brist på annat skaffade sig status genom att, just, råna, bränna och skjuta.
Allra mest ser han upp till den där killen som har suttit på kåken en runda och nu kommer tillbaka, fullärd i kriminalitetens konst och utan en bra plan för att få in honom på ett annat spår.
De snabba pengarna, den ”enkla” vägen till ett bättre liv, finns inom narkotikahandeln. Där går det att göra karriär, från liten oskyldig springpojke och uppåt. Stora pengar, men också stora risker. Därför finns vapnen med, det är mycket som står på spel och alla vill ha en större bit av kakan.
Tänk om det fanns ett garanterat arbete till varje individ i arbetsför ålder? Tänk om det inte var så att en direktör tjänar 60 gånger mer än en arbetare? Tänk om en skoltrött 16-åring kunde få börja som lärling i ett företag – för att kanske återvända till skolbänken efter några år, om han så önskar?
Ja, det krävs akuta åtgärder för att stoppa busarna – polisrazzior och passande påföljder, men också en mycket större, förebyggande närvaro av polis och andra vuxna på de platser där ungdomarna finns. Men för att minska våldet och brotten på längre sikt krävs också ett samhälle där alla har en bra chans att lyckas inom lagens ramar.
Jag tror inte att människan är varken ond eller god av naturen. Och om det är så, så krävs det ett samhälle som inte bara gör det svårt att begå onda handlingar, utan som också gör det lätt och belönande att göra gott.
Anders Lord