Årets stadsvandring, som anordnas av Hessleholms teatersällskap, uppmärksammar att det är 100 år sedan riksdagen beslutade att införa kvinnlig rösträtt.
Årets skådespel utgår från en utmanande fråga: Slut på gubbväldet? Hur kampen för jämlikhet utspelat sig visade sig dock kräva mer än ett nedslag i historien. Stadsvandringen har premiär idag onsdag, den 21 augusti.
Det tog flera decennier innan kampen för allmän och lika rösträtt bar frukt. Först 1919 togs det avgörande beslutet i Sveriges riksdag.
Under stadsvandringen möter vi Frigga Carlberg. Hon var en de främsta förespråkarna för kvinnlig rösträtt, tillsammans med Elin Wägner. Frigga tvekade inte att – med humorns och ironins hjälp – göra narr av sina meningsmotståndare. Hon visade hur orimligt det var att ställa sig i vägen för kvinnokampen.
Vi får också möta män med makt, klädda i höga hattar och plommonstop. Dessa herrar som till sist fick ge vika för kvinnornas krav.
Stadsvandringen visar också att en nedlåtande syn på kvinnor har levt vidare in i vår tid. Skepsis mötte de första kvinnorna som på 50-talet ville utbilda sig till poliser och präster. Det blir en påminnelse om att det kan ta decennier att förändra människors attityder. Könsroller är ingenting man förändrar från en dag till annan.
Olavi Olsson och Peter Alf turas om ge den historiska bakgrunden under stadsvandringen. Bakom manus står i huvudsak Helen Thulsson, Catarina Thulsson och Jerry Olsson.
Stadsvandringarna inleds och avslutas vid HeTS lokal på Vallgatan 4. Priset är 140 kronor och då ingår fika.
Text och foto: Urban Önell