Den 21-årige mannen utförde inte sprängningarna på Hässleholms tekniska skola under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Det är slutsatsen i det rättspsykiatriska utlåtande som presenterades när rättegången återupptogs på onsdagen. Därför kan han inte dömas till rättspsykiatrisk vård utan får sannolikt fängelse. Han får nu stanna i häkte tills dom meddelas den 10 juli.
21-åringen åtalades för allmänfarlig ödeläggelse, misshandel och olaga hot efter att ha detonerat två sprängladdningar i skolans korridorer i december. Två elever och en anställd på skolan som råkade komma nära detonationerna fick hörselskador. 21-åringen siktade också i riktning mot två elever med ett vapen som såg ut som ett automatvapen.
Hässleholms tingsrätt bedömde före den rättspsykiatriska utredningen att 21-åringen var skyldig till de åtalade gärningarna. Däremot fick exakta brottsrubriceringar vänta, liksom påföljd.
Åklagaren Johan Eriksson förklarade i sin slutplädering att det fanns flera försvårande omständigheter kring sprängningarna.
-Framförallt skedde de i skolmiljö med väldigt mycket människor närvarande. Han har varken haft någon kontroll på hur många eller hur de rört sig, sa Johan Eriksson.
Dessutom hade 21-åringen med sig flera bomber med mycket större sprängverkan än de två som detonerade.
Därför yrkade åklagaren på ett fängelsestraff på två år och tre-fyra månader, strax över miniminivån på två år för allmänfarlig ödeläggelse.
Försvarsadvokat Torgny Dahlberg konstaterade att det inte går att döma till rättspsykiatrisk vård, men att det finns ett stort spann i straffskalan.
Han ville fästa rättens uppmärksamhet på ett stycke i det rättspsykiatriska utlåtandet, som redovisades bakom stängda dörrar, angående att 21-åringen har nedsatt förmåga att förutse konsekvenserna av sitt handlande.
-Jag vill att rätten tar hänsyn till detta vid straffmätningsbedömningen, sa han.
Tingsrätten ville ha mer tid för att besluta om domen, men när det gällde häktningen blev det som åklagaren ville. 21-åringen får stanna i häkte för att minimistraffet för allmänfarlig ödeläggelse är två års fängelse och för att det annars finns risk för fortsatt brottslighet. Han berättade själv tidigare i rättegången att sprängningarna var ett rop på hjälp och att han kan tänka sig att göra något liknande igen, beroende på hur han mår.
Berit Önell
Läs mer:
2018-12-20 Explosion på skola En person gripen för misstänkt terrorbrott
2018-12-20 Sprängningen i skolan inte terrorbrott – men människor kunde kommit till skada
2018-12-20 Skador i tak och väggar efter explosionen på skolan
2019-01-15 Sprängningar på skola kan ha skett under ”allvarlig psykisk störning”
2019-05-14 21-åringen åtalad för sprängningarna på HTS
2019-05-27 Elever och skolpersonal berättade om mötet med HTS-sprängaren
2019-05-31 Psykundersökning före dom för skolattentat Kommunens skadeståndskrav avvisat