Fler har redan förtidsröstat i Hässleholms kommun än vid förra valet till Europaparlamentet 2014. På fredagskvällen hade 5 089 förtidsröster lämnats in i de sju röstningslokalerna, vilket är 30 procent fler än vid samma tidpunkt förra gången. Totalt förtidsröstade då 4 353 personer.
– Vi tycker att vi märkt ett större intresse, säger röstmottagarna Eva Klang och Bill Jonasson i röstningslokalen i stadshuset.
Drygt 39 000 personer i Hässleholms kommun är röstberättigade till EU-valet. På valdagen imorgon lär de flesta som vill rösta göra det i en vallokal i sitt valdistrikt. Totalt finns 32 valdistrikt i kommunen. Det går inte att rösta i en annan vallokal än den anvisade. Men röstningslokalen i stadshuset är öppen även under söndagen och där kan vem som helst välja att rösta, även den som är på tillfälligt besök. De röster som lämnas i stadshuset under lördagen och söndagen tillkommer alltså i statistiken från röstningslokalerna.
Kommunens valsamordnare Rasmus Nordin tror inte att det kommer att bli någon stor ökning av valdeltagandet i kommunen.
– Men lite större intresse jämfört med 2014 är det nog. Klimatfrågan och migrationen engagerar många, säger han.
Siffrorna visar framförallt på en ökning av förtidsröstandet i kransorterna. Där är siffrorna helt klara eftersom de inte har öppet under helgen. Alla utom Vittsjö har ökat. Störst är ökningen i Vinslöv, från 367 till 590 förtidsröster, det vill säga en ökning på 61 procent. Vittsjö minskade med tre procent, från 249 till 241 röster.
Myndigheternas marknadsföring av valet har förändrats något sedan 2014.
– Vi använder sociala medier mer och valmyndigheten riktar sina kampanjer på ett annat sätt. Det har varit mycket gratis för oss i kommunen, säger Rasmus Nordin.
Det återstår att se om valdeltagandet totalt också ökar. I EU-valet 2014 röstade 51,07 procent av svenskarna. I Hässleholms kommun röstade färre; 44,24 procent.
Från och med detta val måste valsedlarna placeras så att valhemligheten skyddas, det vill säga så att andra inte ser vilka valsedlar den röstande tar.
Eva Klang tycker att det har fungerat bra med de två höga ställ i papp som placerats ut.
– Men om det hade varit val till landsting, kommun och riksdag hade vi kanske fått öppna en station till för att inte få för lång kö, säger hon.
Valkuverten har också lagts bakom skärmarna för att inte utdelningen av dem ska orsaka köbildning.
Röstmottagarna ser också fördelar med att de röstande nu går fram till valsedlarna en i taget.
– Det blir mindre röra så här, säger dagens tredje röstmottagare, Mats Söderqvist.
En som tycker att det är bra med förtidsröstning är Sven-Erik Nilsson.
– Jag bor mellan Ballingslöv och Hästveda, så annars måste jag rösta i Farstorp numera. Det är en och en halv mil att köra, så då kan jag hellre göra det när jag ändå är i Hässleholm, säger han.
Att valsedlarna döljs bryr han sig mindre om.
– Det spelar inte så stor roll för mig om någon ser, säger han innan han går in bakom skärmen.
På valdagen är vallokalerna och även röstningslokalen i stadshuset öppna klockan 8-21.
Berit Önell
Läs mer om eu-valet och ta reda på vilka partier och kandidater som står närmast dina åsikter: