Europaforums mest ungdomliga publik fick provrösta via sina telefoner i samband med torsdagsförmiddagens debatt mellan unga kandidater till Europaparlamentsvalet. Vikten av ungas engagemang var också temat för ett panelsamtal där publiken kunde vara delaktig digitalt. Det visade sig föga förvånande att klimat, migration, gränskontroller och jämställdhet var bland de frågor som väckte mest engagemang.
Årets Europaforum avslutades med att Europadagen firades med tårtkalas.
Det blev en livlig debatt om migration och miljö med olika sidospår inför en publik som till stor del bestod av gymnasieelever.
– De svenska gränskontrollerna behövs så länge EU:s yttre gränskontroller inte funkar och andra länder inte tar ansvar. Men med klimatförändringarna kommer 200 miljoner människor att fly; vi behöver en gemensam asylpolitik i EU, sa Nasra Ali från S-Studenter.
Frida Jansson (LUF) var mer kritisk till gränskontrollerna.
– Att nita pendlare med dem, det fungerar skit. Det är också ett jätteineffektivt sätt att stoppa terrorister, det finns annat vi kan göra, sa hon.
Henrik Lindholm (KDU) menade att viktigaste skälet till att ha gränskontroller, både in och ut, är att stoppa människohandel.
– Om det hade varit gränskontroller mellan Uppsala och Stockholm hade de varit borta för länge sedan. Och det står inte i passet om någon är terrorist eller hallick, sa Håkan Svenneling (V).
Louise Grabo (CUF) påminde om att terrorister också kan vara personer som varit i Sverige länge.
Hanna Bergman (Unga Feminister) ville försvara asylrätten.
– Så länge vi har kvoter är den satt ur spel. Har människor skyddsbehov ska vi hjälpa dem, sa hon.
Tobias Andersson (SD) menade att EU:s fria rörlighet också betyder fri rörlighet för terrorister. Han ville inte ha någon gemensam asylpolitik.
– Sverige ska avgöra vilken volym flyktingar vi kan ta emot, det kan bara vi göra.
Wanja Kaufmann (Grön ungdom) gick till motangrepp.
-Det finns inga förslag från SD om hur vi ska sänka utsläppen så att vi minskar antalet klimatflyktingar, sa hon.
Samuel Jonsson (MUF) försvarade den fria rörligheten.
– Det ska vara fri rörlighet för vanliga medborgare, men inte för kriminella, sa han.
Hanna Bergman hade invändningar mot det.
– Det låter fint, men ni utgår från fördomar när ni bedömer vilka som är misstänkta. Jag vill ha rättssäkerhet, det ska inte vara hudfärgen som avgör om du blir kontrollerad, sa hon.
Hon tog upp att EU:s gränsbevakningsorgan Frontex skickar tillbaka flyktingbåtar över Medelhavet och att Sverige exporterar vapen.
– Hur kan någon säga att vi inte har något ansvar?
När moderatorn Matilda Karlsson frågade paneldeltagarna om de har klimatångest svarade de flesta ja.
– Jag har klimatångest för att Trump är president i USA och har medarbetare som säger att det är bra att isarna smälter så att vi kan köra fraktbåtar över Arktis, sa Håkan Svenneling.
M, KD, SD och L led inte av ångest.
– Jag vill inte ha beslutsfattare i panik, sa Tobias Andersson.
– Det vi behöver är kärnkraft, sa Samuel Jonsson.
Wanja Kaufmann betonade att kärnkraften inte är driftssäker, särskilt inte när klimatförändringarna gör det svårare att hålla reaktorernas kylvatten tillräckligt kallt.
Louise Grabo ville hellre utöka handeln med utsläppsrätter som partiet varit med och drivit fram.
Efter debatten stod det klart att Liberalerna hade ökat sitt stöd hos publiken mest under den gångna timmen, från 10 till 17 procent enligt de två omröstningarna. Största parti blev Moderaterna på 25 procent, följt av SD på 23 procent.
489 000 unga får rösta för första gången i EU-valet den 26 maj. Det är sex procent av alla röstberättigade i Sverige.
– Det är en stor andel, konstaterade moderatorn Karin Flordal från Sveriges kommuner och landsting och uppmanade åhörarna att ta vara på sin möjlighet att påverka i valet.
Johanna Haward, EU-samordnare på Kommunförbundet Skåne, förklarade varför det är viktigt att rösta nu.
– EU är också inrikespolitik eftersom så många frågor påverkar oss. 50-60 procent av dagordningen i kommunen påverkas av EU. Därför är det jätteviktigt att bestämma vilka som ska vara med och besluta, sa hon.
Hon visade en prognos över partigrupperna i Europaparlamentet där de etablerade som Socialdemokraterna och EPP med bland andra de svenska Moderaterna, backar. Partierna på ytterkanterna, både till vänster och höger, går däremot framåt.
I panelen fanns Ali Al Janabi, från Hässleholm och organisationen Fler Unga som försöker få unga att engagera sig i samhällsfrågor, bland annat genom att arrangera ungdomsläger under Almedalsveckan.
– Vi vill ha ett samhälle där ungas perspektiv tillvaratas, sa han.
Han uppmanade åhörarna att rösta efter sina hjärtefrågor.
– Välj något ni brinner för!
Frida Jensen och Flaktrim Hani, båda ungdomsombud i Lunds kommun, berättade hur de arbetar för att unga i Lund ska komma till tals.
– Vi har möten med politiker och diskuterar till exempel miljö och vilka mål som är viktiga de kommande åren, förklarade de.
Enligt prognosen väntas 56 procent av svenskarna rösta i EU-valet, vilket i så fall blir ett rekordhögt valdeltagande. Under seminariet fick deltagarna svara på frågan om de tänkte rösta. Hela 59 procent svarade ja. Bland de 35 procent som svarade nej fanns en del som inte fyllt 18 och en del som inte kände att de visste tillräckligt.
– Jag fattar ingenting, förklarade någon.
Johanna Haward varnade för att krångla till det för mycket.
– Ni som röstade i höstas, känner ni att ni vet allt om hur det funkar i riksdagen? Ni behöver inte veta exakt allt, sa hon och uppmanade dem som tycker att det är svårt att veta vilket parti eller vilken kandidat de ska rösta på, att testa en valkompass som bland annat finns på valkompassen.svt.se.
Johanna Haward tyckte att ungdomar ska fortsätta att vara ”jobbiga”.
– Men om ni är kritiska, påverka till något bättre istället för att bara klaga!
Frida Jensen påminde om möjligheten att rösta blankt, hellre än inte alls.
– Det kan ni göra för att stödja demokratin, fast ni inte vet vad ni vill rösta på, sa hon.
Europaforum avslutades med firandet av Europadagen på Norra Stations innergård. Musik av Hässleholms stadsmusikkår, tal och tårta stod på programmet.
Berit Önell