Nu är Gustaf Fridolin, som han själv säger, inne på upploppet för sin tid som politiker. Ett led i den upploppsspurten är bland annat att besöka miljöpartister runt om i landet. På måndagen hade turen kommit till gamla hemkommunen Hässleholm där han tillsammans med den lokala miljöpartisten Agnetha Karlsson besökte Passagen, en särskild undervisningsgrupp för barn med dåligt fungerande skolgång.
Passagen har sina lokaler på Garnisonen i Hässleholm och här placeras elever med problem i skolan under en kortare period, som mest under 16 veckor. Det kan handla om situationer där eleven, föräldrarna och skolan kommit på kollisionskurs, det kan vara elever med hög, eller ibland konstant, frånvaro eller att det kring eleven finns en situation som upplevs som otillfredsställande och som gör att det dagliga skolarbetet blir lidande.
På Passagen arbetar två pedagoger samt en elevcoach och en fritidspedagog. Arbetet leds av en stödkoordinator. På Passagen kan man ta emot 6-8 elever åt gången och eftersom avsikten är att det ska vara just en tillfällig passage för ungdomarna, tar man emot ungefär det dubbla under ett läsår.
Det här är en verksamhet som ligger miljöpartiets Agnetha Karlsson varmt om hjärtat, och därför ville hon gärna visa upp den för Gustaf Fridolin.
– Ja, här finns ett helhetstänk som tilltalar mig, säger hon.
– Här försöker man se hela bilden för att få in eleverna på rätt spår.
Därifrån är steget inte långt till en av Gustaf Fridolins hjärtefrågor – nedskärningarna i skolans värld.
– Nedskärningar i skolan drabbar eleverna och blir därigenom dyra i längden. Sparivern gör ofta att resurserna används fel. Investeringar som den i Passagen betalar sig.
– Det finns många vuxna som har en krokig väg bakom sig men som ändå lyckats komma rätt i livet. Kanske tack vare att någon satt stopp när man varit på väg ner i diket. Passagen kan mycket väl vara det stoppet.
Gustaf Fridolin menar också att de nya statliga bidragsreglerna kan göra att kommuner som skär i kostnaden per elev kan bli återbetalningsskyldiga till staten.
Ambitionen är för övrigt att återgå till läraryrket när han avslutar den politiska karriären.
– Det är i alla fall mitt mål. Jag tror fullt och fast att politik är något man ska ägna sig åt under en begränsad period – inte hela livet.
Gustaf Fridolins politiska karriär kommer att avslutas någon gång under året.
– Och när jag avgår vill jag inte ha pension.
Gert Jacobsson