Bokcirkeln berikar och utmanar

Bokcirkeln berikar och utmanar

Hässleholms biblioteks bokcirkel är redo för höstsäsongen. Från vänster: Eva Lind Larsson, Kerstin Thulin, Sissi Carserud , Karin Lindh, Hans-Jürgen Werner, Tore Almer och Mia Dimblad; bibliotekarie och gruppens ledare.

När hösten kommer kanske det kan skapas lite mer tid för läsning? För den som också vill samtala om sina läsupplevelser kan en bokcirkel vara modellen.

Biblioteket i Hässleholms läsecirkel är kostnadsfri och öppen för alla.

Det är inte ett krav att ha läst hela månadsboken – men givetvis är det en fördel och önskvärt. Det finns heller inget tvång kring själva deltagandet och det är drop-in som gäller. Många i gruppen har varit med länge, men nya ansikten välkomnas alltid in till samtalen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Karin Knutsson är den medlem i huvudbibliotekets bokcirkel som varit med längst. Hon kom med redan 1983 då hon flyttade till Hässleholm.

Varför gick du med i bokcirkeln?

– För mig var det för att läsningen var en så stor del av mitt liv och att den betyder så himla mycket – för man kan sjunka in i andra människors värld, – både människor som levat eller lever, och rent fiktiva personer och händelser, menar Karin Knutsson.

Hon tycker också att läsningen ger en fördjupad mening åt livet.

– Det är inte bara det vanliga vardagspysslet med barn, matlagning och jobb. Jag är 70+ nu och har läst sedan jag lärde mig läsa vid sju-åtta-årsåldern. Fortfarande ger det mig insikt, förståelse och fantasi.

– Ibland får man läsecirkelböcker som man tycker inte är något vidare. Men det är som en läxa i väldigt positiv bemärkelse och man får läst en massa som man annars aldrig skulle ha läst, säger Karin.

Första cirkelboken i höst; Jerusalem av Selma Lagerlöf, är för Karin just en sådan.

– Jag skulle aldrig ha tagit fatt i Jerusalem om det inte varit för läsecirkeln och där läser man på ett annat sätt – mer aktivt – med penna och Google på nära håll. Kollar, noterar och funderar.

– Nu tyckte jag om Jerusalem; Selma Lagerlöf är en riktig sagoberättare – men ibland gillar man inte en bok. Språket och också innehållet kan vara oengagerande, säger Karin.

– Men när vi sedan diskuterar i cirkeln och jag lyssnar med jättestora öron på de andras synpunkter får jag aha-upplevelser och inser att boken ändå var läsvärd.

Så illustrerar Karin Knutsson en del av drivkrafterna för att delta i en läsecirkel. Att den erbjuder utmaningar och möjligheter att förstå både sig själv och andra mer genom att få in nya perspektiv. Stimulerar en nyfikenhet och en öppenhet för världen – och viljan att låta sig utvecklas som människa.

Mia Dimblad, bokcirkelns ledare, bidrog med lite litteraturtips om kvällens författare Selma Lagerlöf.

– Ofta är vi eniga i cirkeln, men det blir ju väldigt intressant när det hettar till och vi tycker olika. Man lär sig oerhört mycket.

Att det är viktigt att få bryta sina tankar, att skapa förståelse i gruppen och samtidigt att få – och att tillåta – sina ståndpunkter att utmanas återkommer i samtalet. Att det är lika okey att tycka lika som olika. Rent av blir det roligast när inte alla tycker lika. Det viktiga är att man tänker själv och funderar medan man läser. Och sedan deltar i samtalet med sina tankar.

– Jag tycker inte om att lämna ut mig själv och mitt känsloliv, men rätt vad det är så hör man sig själv säga saker som man börjar fundera över varför man sa – och så blir det lätt när man kommer in på läsningen. Men man känner att man accepteras och skyddas. Trots att vi inte har tystnadsplikt i läsecirkeln, så förs inte ens jag vidare till yttervärlden. Det känns som att vi är diskreta och tycker om varandra. Samtalen stannar inom gruppen, säger Karin.

Bibliotekets läsecirkel har under minst 20 år letts av den nu pensionerade bibliotekarien Evy Callmer. Exakt hur länge det är minns hon inte själv. Men att det varit en härlig tid och att hon kommer att sakna gruppen är säkert.

Denna hösten leder bibliotekarie Mia Dimblad cirkeln. De gamla trogna medlemmarna berättar att de kommer att saknar Evy, men hälsar Mia lika nyfiket välkommen.

Bibliotekscirkelns medlemmar samlas vartefter för onsdagsmötet i läsesalen på bibliotekets andra plan. Idag kommer det sex stycken. Alla är de medlemmar som varit med förr.

En rad olika böcker läggs raskt upp på borden. Det visar sig ändå vara samma bok; Jerusalem av Selma Lagerlöf – fast i olika utgåvor.

Bokcirkelgruppens olika utgåvor av Selma Lagerlöfs ”Jerusalem” knyts till en cirkel. Alla deltagare bjuds in att bidra med sin syn på verket och läsupplevelsen.

En medlem flaggar för att han tyvärr måste gå efter ett tag. Ett krockande sammanträde. Men bokcirkeln vill han inte missa helt. Alla förstår.

Allt från text- och språkutveckling och olika översättares påverkan till hur bokomslagets utseende spelar in för läslusten dyker upp i boksamtalen. Några väljer att läsa utländska böcker på originalspråket. Valfrihet är ordet.

De senare åren har böckerna valts ur pocketsortimentet för att kostnaderna ska hållas nere. Biblioteket hjälper till med att låna den aktuella boken för den som inte vill köpa ett eget exemplar.

– Många vill anteckna och ha sin egen bok och då blev det att vi började med att se på vad som finns i pocketutgåva. Det har dessutom getts ut en hel del klassiker i pocket, förklarar Evy Callmer den utvecklingen med.

Med så många olika utgåvor av Jerusalem under ett stort tidsspann så startar kvällens samtal redan där.

– Det här är min mammas gamla bok, berättar en deltagare.

Nestorn Karin Knutsson deltar på grund av sjukdom ett tag framöver enbart på distans i gruppen. Ett lite annorlunda sätt att delta, men något som gruppen redan praktiserat med en medlem som flyttade till USA.

Karins egen gimmick – att till varje cirkelkväll ta med sig en personlig sak som symboliserar den lästa boken – får också vila ett tag. Men det märks att det är värdefullt för både henne och gruppen att hon kan fortsätta vara med.

Mia Dimblad presenterar sig för gruppen och sedan börjar det riktiga boksamtalet med att Mia läser upp Karins nedskrivna intryck av Jerusalem.

Höstsäsongen är igång. Samtalet böljar varmt och livligt. Precis som det brukar.

Mia Dimblad introducerar också en nyhet som gruppen gärna vill testa: att högläsa och samtala om en kort text.

Vem kan ha skrivit den? När Frilagt lämnar bokgruppen pågår som bäst en eftertänksam diskussion om avslutningstexten. Likt nyfikna deckare börjar gruppen genast leta ledtrådar – både till att förstå diktens innebörd och att gissa vem som kan ha skrivit den.

Vid nästa träff, på onsdag, den 26 september, blir det samtal om den ghanansk-amerikanska Yaa Gyasi’s ”Vända hem”; en roman om slavhandelns konsekvenser under flera generationer.

Ytterligare cirkelträffar på huvudbiblioteket i Hässleholm blir det:

31 oktober:  Agnes Lidbeck  ”Finna sig”. (Författaren kommer till Bokens dag den 17 november).

28 november:  Ingmar Bergman ”Laterna magica”.

19 december:  Colson Whitehead ”Den underjordiska järnvägen”.

Drop-in och fri entré; start klockan 17.00.

Text och foto: Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se