Valdeltagandet i kommunvalet ökade med en procent i Hässleholms kommun. 81,7 procent av de röstberättigade invånarna gick till valurnorna i år, jämfört med 80,7 procent vid förra valet.
Anmälningar om att flera partiers valsedlar försvunnit eller inte lagts ut i vallokaler bekymrar inte valnämndens ordförande Christer Caesar (KD) särskilt mycket.
-Det är småsaker, säger han.
Organisationen för säkerhet och samarbetet i Europa, OSSE, som för första gången haft valobservatörer på plats vid ett svenskt val, välkomnar dock information från allmänheten om brister av detta slag.
Christer Caesar är nöjd med valdeltagandet.
-Det är jättebra. Det visar att folk är intresserade av att vara med i demokratin och påverka samhället. Men jag trodde att det skulle vara ännu högre valdeltagande när jag såg köerna i vallokalerna, säger han.
Det var långa köer i alla vallokaler. Men Christer Caesar noterade att det var mindre folk vissa tider, som när det var damfotbollsderby i Vittsjö på eftermiddagen.
-Då var det inte en människa i vallokalerna där, konstaterar han.
Valdeltagandet i riksdagsvalet ligger i Hässleholms kommun på 84,1 procent, vilket är en ökning från 83,3 , men liksom tidigare något lägre än riket som ligger på 84,4 procent, också det en uppgång med en procentenhet.
Hässleholmarnas förtidsröster var ungefär lika många som 2014; 11 475 personer röstade i kommunens röstningslokaler och 818 i andra kommuner.
De två valobservatörerna från OSSE kom till Sverige för att bland annat granska insynen i partiernas bidrag, risken att valhemligheten inte kan bevaras när valsedlarna ligger alltför öppet i vallokalerna och bristande tillgång till valsedlar.
Valobservatörernas talesperson Thomas Rymer berättar att både de tekniska förutsättningarna för de svenska valen och bemötandet i vallokaler har undersökts.
-Vi kan inte kommentera förrän rapporten är klar om cirka åtta veckor, säger han.
Han berättar att han och hans medarbetare gärna tar emot ytterligare information från allmänheten om exempelvis försvunna valsedlar och problem med valhemligheten i vallokalerna. Uppgifterna bör lämnas på engelska via mejladressen pm@osce.org
Frilagt fick under söndagen flera rapporter om att olika partiers valsedlar saknades i vallokaler i Hässleholms kommun. Medborgarpartiets valsedlar var inte på plats när vallokalerna öppnade på morgonen, varken i Tormestorp eller i en av de två vallokalerna i Sösdala. I vallokalen på Garnisonen saknades Moderaternas ungdomslista till regionvalet.
-Gud, vad arg jag blev. Det är oacceptabelt, säger Kenny Hansson (M) som en timme och 45 minuter efter att vallokalen öppnat upptäckte att ungdomslistan fattades.
Han berättar att valmottagarna förklarat bristen med att de missat att det fanns två listor för Moderaterna.
-Men det har varit möten och utbildningar och alla hade sett listan över vilka valsedlar som skulle finnas.
-Det kan påverka valet. Två timmar för ungdomslistan är mycket, säger Kenny Hansson som omedelbart meddelade valnämndens ordförande.
Missen upptäcktes tack vare att han, liksom flera andra partiföreträdare, var ute och kontrollerade ”sina” valsedlar. Även röstande uppmärksammade att vissa valsedlar fattades och kontaktade valfunktionärerna som kunde ta fram fler.
-Vi hinner inte alltid fylla på när de tar slut. Det finns också de som vill påverka och därför tar alla valsedlar från ett parti. Valmottagarna kan inte stå och titta på valsedlarna hela tiden, säger Christer Caesar.
Han säger på måndagen att han inte fått rapport om att det saknats valsedlar från början i någon mer vallokal än i Sösdala. På söndagen förnekade han också, trots flera vittnen, att Medborgarpartiets valsedlar fattades i Tormestorp. När Frilagt berättar att Moderaternas ungdomslista inte var utlagda på Garnisonen, medger han att han fått även den informationen, men inte mer.
-Vi vet inte hur länge de valsedlarna var borta, bara att de inte fanns där när Kenny Hansson kom dit, säger han.
Men han fick besked att de hade missat att det fanns två M-listor?
-Det kan vara så, men det är små saker i det stora sammanhanget, säger Christer Caesar.
Han tycker inte att det är konstigt att någon gör fel.
-Vi har med människor att göra. Ingen är fullkomlig, inte heller mina medarbetare, säger han.
OSSE:s valobservatörer ska granska bland annat tillgången till valsedlar, vad tycker du om det?
-De får gärna kolla, säger Christer Caesar.
Han påpekar att vallagen ska ändras den 1 januari 2019 så att de röstande måste hämta valsedlarna i bås där bara en person åt gången kan gå in för att ingen ska se vilka valsedlar någon annan väljer.
-Men vi kommer inte ifrån att en person kan ta hela högen med en viss partibeteckning. När det är så många människor finns det alltid någon som vill ställa till bekymmer.
Personligen skulle han helst vilja ha digitala val i framtiden.
-Men säkerheten är inte löst ännu, säger han.
Liksom vid tidigare svenska val finns i år misstankar om olika slags valfusk på olika håll i landet. Rapporter om försvunna valsedlar och röster, otillbörlig påverkan från valombud med mera delas nu flitigt på sociala medier. Norra Skåne berättade på måndagen om två äldre personer som inte fått rösta i Bokebergs valdistrikt i Hässleholm eftersom deras namn redan var strukna när de kom till vallokalen. Hur det kunde hända har inte klarlagts.
Preliminär mandatfördelning i Hässleholms kommun:
M 10 (+2)
C 5 (+1)
L 3
KD 4
S 15 (-5)
V 2
MP 2 (-2)
SD 16 (+2)
FOV 4 (+2)
Berit Önell