Trots tydlig algblomning och döda fiskar vid Björkvikens strand var det många som badade på söndagseftermiddagen.
Annars har det varit nästan folktomt här under det hittills fina sommarvädret, något som limnologen Heléne Annadotter beklagade i en artikel med rubriken ”Fritt fram att bada i vattnet i Finjasjön” i lördagens Norra Skåne. Hon sa dock också att algnivåerna kan variera mycket.
Vid badplatsen i Mjölkalånga avråder kommunen tills vidare från bad på grund av algblomning, enligt senaste uppgiften, från den 26 juni, på Havs- och vattenmyndighetens webbsida Badplatsen. Vid samma tillfälle noterades algblomning även vid Björkviken, men där blev det ingen avrådan.
Det är kommunerna som lämnar uppgifter till Havs- och vattenmyndigheten. Under Hässleholms kommun finns två badplatser som klassificerats med ”utmärkt kvalitet”: Lursjön i Hästveda och Björkviken vid Finjasjön. För närvarande avråds från bad på grund av algblomning på två badplatser: Mjölkalånga och Humlesjön i Röke. Under dessa varnas för bad med fem rader röd text. Men Björkviken har alltså ingen varningstext.
Nästan hela förra sommaren stod en skylt med avrådan från bad på grund av algblomning vid Björkviken. Då rapporterades kraftiga algblomningar och en ny hittills okänd algart, slemmiga bakterier som bildade halvmetertjocka beläggningar på fiskenät med mera.
I år har det alltså varit betydligt bättre. Enligt Norra Skåne visade Heléne Annadotters mätningar av biomassan i sjön på torsdagen 3,5 milligram per liter, jämfört med 34 milligram per liter samma vecka förra året.
Det märkliga är att denna sommar varit ovanligt varm och värme brukar gynna algerna. Orsaken till att biomassan ändå bara är en tiondel av förra årets nivå är hittills okänd.
– Nu när det är problem med simhallarna i kommunen, så kan man ju komma och bada här. Det är 23 grader i ytan, sa Heléne Annadotter i Norra Skåne.
Parkeringen vid Björkviken var också full under söndagseftermiddagen, men algerna hade alltså redan kommit tillbaka. En del badare avskräcktes av dem och de döda små fiskar som låg här och där i strandkanten och en liten bit ut i vattnet.
Framåt kvällen började det blåsa och den gröna färgen tunnades ut något.
– Någon sa att det skulle vara bra vatten nu, berättar Amanda Cehlin som plaskade i strandkanten tillsammans med sin man Sebastian och dottern Amelia, 15 månader.
De bor i Hässleholm, men har inte badat i Finjasjön på 15 år.
– Det har ju varit dåligt och mycket skriverier om algblomningar. Man brukar aldrig höra när det är fint, säger Amanda.
– Det är jättesynd, säger Sebastian som tycker att det är väldigt fint vid Björkviken om bara vattnet är bra.
Kanske återkommer de om de får veta att algerna försvunnit igen. Denna gång är de försiktiga med Amelia så att hon inte får i sig något av det gröna vattnet.
Lo och Malte Berggren, nio och sex år, leker och plaskar i vattnet. De är på genomresa på väg hem till Lund efter att ha hälsat på farfar Anders i Åhus. Han och pappa Staffan sitter på stranden.
– Det är i alla fall varmt i vattnet, säger Staffan.
De känner till att det ofta är problem med alger i Finjasjön.
– Det var klibbigt i bilen, så vi tänkte att det var läge för ett dopp. Vi har badat i Åhus tidigare, men där var det kallt, bara 16 grader i vattnet, berättar Anders.
Längre upp på stranden, vid ett av de fasta stenborden, sitter familjen Alhamwi och fikar. De bor i Kristianstad efter att ha kommit till Sverige från Syrien för tre år sedan.
– Vi kanske badar sedan. Vi var här förra sommaren och då var det bra. Vi tycker om att bada i havet också, men åkte hit för att få lite omväxling, berättar de.
Frilagt har sökt Heléne Annadotter som meddelat att hon svarar imorgon.
Berit Önell
Fakta om giftig algblomning
Algblomning uppstår främst på grund av övergödning och består av stora mängder blågröna alger/cyanobakterier. Vissa arter bildar gift, minst åtta sådana arter finns i Sverige. Algblomning kan därför vara en hälsofara, främst för små barn och husdjur. Det är därför klokt att undvika bad för att inte riskera att få i sig vattnet.
Man kan bli sjuk av att bada, dricka vatten eller äta fisk från sjöar med algblomning. Bad kan ge hudirritation, ögonbesvär, illamående, kräkningar och diarréer. Astma- och hösnuveliknande symptom kan också förekomma. Förtäring av algvatten kan ge feber och påverkan på lever, njurar och muskulatur.
Algblomning kan också orsaka fiskdöd, antingen på grund av algtoxinerna eller syrebristen som uppstår när algerna ruttnar.
(Källor: Folkhälsomyndigheten, Havs- och vattenmyndigheten)