Skånetrafikens underentreprenör har nu klippt upp större hål i nätet under perrongtaket i Hässleholm där duvor med ungar varit instängda. Magnus Wikforss, Skånetrafikens affärsområdeschef för buss, berättar på onsdagsmorgonen att det skedde vid 17-tiden på tisdagen, en timme efter att Frilagts artikel om problematiken publicerats och en vecka efter att upprörda invånare börjat höra av sig till Skånetrafiken, Jernhusen, Trafikverket, länsstyrelsen och kommunens miljökontor.
Frilagt blev på tisdagen bollad mellan Jernhusen, Skånetrafiken och Trafikverket tills Magnus Wikforss lovade att ta tag i saken. Redan ett par timmar senare var akuta åtgärder vidtagna.
– Det är bra att vi har åtgärdat det så att fåglarna kan ta sig ut. Men det här har inte gjorts tillräckligt bra från början. Efter semestern får vi utreda hur vi ska göra vidare, säger Magnus Wikforss.
Han säger att Skånetrafiken satt upp nät för att hindra fåglar från att bosätta sig under tak på andra stationer, och att det fungerat.
– Man får sätta upp nät, men inte stänga in fåglar. Vi får titta på vad som gick fel här – om det var dåligt eller slarvigt gjort eller fel tid på året, säger han.
Han vet fortfarande inte vem som har det formella ansvaret för att fåglar blev fångade i nätet och dessutom under häckningstid, vilket skulle kunna leda till åtal för både jaktbrott och artskyddsbrott.
– Den som bör veta är på semester, jag kollade bara med vår entreprenör, förklarar Magnus Wikforss.
Han har ingen förklaring till varför det tog så lång tid innan något hände, trots att inte så få personer hörde av sig under en veckas tid. Skånetrafiken svarade också flera gånger på Facebook att drifttekniker var på väg för att undersöka nätet.
– Vi får titta på det, säger Magnus Wikforss.
Länsstyrelsens naturvårdshandläggare Per Levenskog tycker nu att det låter som att den akuta åtgärden skulle vara ok.
– Men jag ska givetvis kontakta Skånetrafiken. Jag vill diskutera det här direkt med dem, säger han till Frilagt.
Det finns uppgifter om att fågelungar skulle ha dött i redena, men det kunde Per Levenskog inte se när han var på plats på måndagskvällen. Det skulle i så fall vara reden som inte syns från marken för att de är placerade i stuprännan under taket.
– Vi kan inte prioritera att gräva allt för mycket. Det viktiga är att de ansvariga fixar till det de klantat till, säger Per Levenskog.
Han kommer också, tillsammans med sina kollegor på naturprövningsenheten, att överväga om en åtalsanmälan ska göras.
Fåglarna flyger fortfarande fram och tillbaka för att leta efter hålen i nätet, men Per Levenskog är övertygad om att det är snabbt övergående eftersom fåglar är läraktiga.
Han anser dock att det bästa i nuläget hade varit att ta bort nätet helt.
– Det finns ingen anledning att ha det där när det ändå är öppet. De kunde ta bort det och sedan sätta dit ett fungerande nät i höst, säger han.
Berit Önell
Uppdatering:
Länsstyrelsen
åtalsanmäler inte
Länsstyrelsen åtalsanmäler inte fågelnäten vid stationen. Per Levenskog berättar att han talat med David Hultqvist på Skånetrafiken som sagt att det inte fanns några fågelbon när nätet sattes upp.
– Han säger att det var undermåligt uppsatt och att fåglarna därför kunde ta sig in själva. Vi har inte tillräckligt på fötterna för att åtalsanmäla. Ord står mot ord och det är inte motiverat för oss att försöka utreda saken vidare. Men jag betonade att det var olämpligt att sätta upp nätet vid den här tiden på året, säger Per Levenskog.
Han har fått intrycket att de ansvariga nu inser sitt misstag.
Länsstyrelsen har tillsynsansvaret för artskyddsbrott, exempelvis om det hade gått att bevisa att fåglar stängts in när de redan byggt bo. Det var det som i första hand hade varit aktuellt att åtalsanmäla.
– I så fall hade vi även kunnat lyfta misstanke om jaktbrott som det kan bli åtal för om man fångar fåglar. Men vi har inte tillsyn över jakten så vi anmäler inte enbart jaktbrott. Det får anmälas direkt till polisen i så fall, säger Per Levenskog.
Att inte agera när signaler om fåglarnas lidande kom skulle eventuellt kunna leda till åtal för djurplågeri. Enligt djurskyddslagstiftningen får vilda djur inte hållas fångna.
– Det var absolut olämpligt att inte agera, även om fåglarna tagit sig in själva. Men det hamnar nog i en gråzon. Det är inte självklart att det juridiskt betraktas som att Skånetrafiken fångat fåglar om det inte varit avsikten, säger Per Levenskog.