Asbestsanering pågår på Lejonskolan i Sösdala under de närmaste veckorna. Det är ett eternittak på den stora skolbyggnaden som ska bytas ut, några få meter från fritisbarnens lekplats och i samma länga som den lokal där en av fritidsavdelningarna är inrymd.
Men skolledningen ville inte oroa föräldrarna föräldrarna och informerade dem därför inte om att det är asbest det rör sig om.
– Vad är det mer de inte vill informera oss om, undrar en av flera oroliga föräldrar.
Med eller utan information från skolan kommer föräldrar och barn nu att mötas av avspärrningar och en skylt med texten ”Asbestarbete – tillträde förbjudet för obehöriga”.
Byggnadsarbetare i skyddskläder och med skyddsmasker kommer att lyfta ner takpannorna och lägga dem i en lufttät container för att de inte ska damma. Asbestdammet är farligt att andas in och kan orsaka flera allvarliga lungsjukdomar. Omkring 100 personer dör av asbestrelaterade sjukdomar varje år i Sverige. Därför kräver Arbetsmiljöverket rigorösa skyddsåtgärder vid sanering av asbest.
Förberedelserna för arbetet på Lejonskolan inleddes i torsdags och en del berörda föräldrar har reagerat.
– Jag har sagt till mina barn att hålla sig borta från den hörnan av skolgården, säger en förälder som vill vara anonym.
Föräldern anser att skolan åtminstone borde ha skärmat av lekplatsen och flyttat den fritidsavdelning som är närmast saneringsarbetet. De två andra avdelningarna är inrymda i andra byggnader.
– Det bästa hade varit att vänta tills fritids har sommarstängt. Det kunde biträdande rektorn ha krävt. Han har ansvaret.
Förälderna är mycket kritisk til strategin att inte informera.
– Det är att visa nonchalans, ett väldigt osunt resonemang. Även om vi sticker huvudet i sanden finns problemet kvar.
Förälderna jämför med Legionella-bakterierna som nyligen stängt Sösdalas simhall.
– Inga föräldrar var väl oroliga för Legionella heller, man visste ju ingenting.
Det var biträdande rektor Håkan Andersson som valde att inte informera föräldrarna om asbestsaneringen.
– Nej, för sjutton. Jag har inte lagt ut att det är asbest som saneras, bara att taket ska bytas. Jag tänkte att jag inte behövde oroa någon i onödan, säger han.
Han berättar att han ställde många frågor på byggmötet den 4 juni.
– Asbest låter inte så bra. Det är mycket som ska säkerställas, säger han.
Han var nöjd med de svar han fick.
– Jag var trygg när jag hade fått information på byggmötet, säger han.
Han hade önskat att saneringen skulle ske när barnen inte var på skolan, men såg ingen möjlighet att skjuta upp den tills fritidsverksamheten stänger vecka 28-31. Då är många av barnen på semester och Lejonskolan samarbetar med Tormestorps skolas fritidshem.
– Det handlar väl om att byggjobbarna också måste ha semester. Min sak var att berätta vad som är bäst för verksamheten – och det är att de är här när vi inte är här, säger han.
Det bestämdes vid byggmötet att han skulle informera föräldrarna, men inte i vilken omfattning.
Den 15 juni skrev han i ett meddelande till eleverna inför sommaren att taket skulle bytas och att föräldrar och barn under sommaren på grund av avspärrningarna inte kan använda den väg som många brukar välja för att gå in på skolgården.
– Det var mitt eget beslut. Man får alltid fundera på hur mycket information man ska lägga ut. Jag kände inte att det fanns behov av att informera om asbest nu, säger Håkan Andersson.
Han tycker att asbesten efter byggmötet var en ”ickefråga” för honom.
Han tycker att det är konstigt att föräldrar kan känna till asbestsaneringen när skolan inte informerat om den, och att de hört av sig till Frilagt.
– De borde kontaktat mig istället, säger han.
Han ser inte en risk att oron ökar på grund av att han inte informerar i förväg.
– Det är klart att jag kunde gått ut med den informationen. Information till föräldrar ska komma via mig. Om jag nu får en anstormning av oroliga föräldrar kommer jag att lägga ut mer information, säger han.
Det har länge varit på tal att byta det gamla taket. Det har dock inte läckt, vilket däremot varit ett problem med taket på den tillbyggnad där en av fritidsavdelningarna är inrymd.
Hela takbytet blir inte klart förrän i början på oktober.
Den som sanerar asbest måste ha tillstånd av Arbetsmiljöverket. Varje projekt kräver också anmälan till Arbetsmiljöverket. Reglerna är strikta med krav på bland annat skyddsutrustning och en plan för att förebygga oförutsedda händelser. Varje sanering följs inte upp med inspektion på plats. Enligt Arbetsmiljöverkets svarstjänst sker det oftast vid tips om missförhållanden eller riktade inspektioner mot bransch.
Kommunen har anlitat Göinge Bygg för takbytet. Saneringen utförs av JSL i Kristianstad med lång erfarenhet av just asbesthantering.
– Vi är två dagar back med arbetet på grund av att företaget som skulle sätta upp byggnadsställningarna ligger efter. Det är väl panik i byggbranchen nu inför semestern. Men ställningarna måste vara 100 porocent förankrade och godkända innan jag skickar upp någon av mina anställda där, säger chefen Lars Tönnessen som beräknar att saneringen ska ta cirka två veckor.
Han ser ingen anledning till att föräldrar ska vara oroliga.
– Vi hägnar in så att ingen kommer åt arbetsområdet och sätter upp skyltar så att föräldrarna ser vad det handlar om. Det är ingen risk för barnen här, säger han.
Han blir förvånad när han får veta att skolan inte informerat föräldrarna om att det är asbest som ska saneras.
– Det låter väldigt konstigt för min del, jag har ju pratat med rektorn. Det får står för honom, men jag ser ingen anledning att inte informera, säger han.
Lars Tönnesen berättar att företaget har utfört asbestsanering på många skolor tidigare.
– Det är inga konstigheter. Vi sköter allt efter boken. Man ska undvika att plattorna går sönder. Om de är gamla och spruckna är det svårt att undvika, men vi dammsuger och rengör och sanerar allt efteråt. Det är vårt jobb, säger han.
Berit Önell