Alla partier utom S och M sa ja till en folkomröstning om att bevara simhallarna i Tyringe och Bjärnum när kommunfullmäktige behandlade frågan på måndagskvällen. Det blir första gången någonsin en folkomröstning hålls i Hässleholms kommun. Men datum är inte bestämt ännu.
Ovanligt många åhörare, cirka 50 personer, var på plats på röda salongens läktare under sammanträdet som pågick i drygt fyra timmar.

Under några dagar delades uppmaningar att närvara på sammanträdet flitigt på sociala medier från både Patricia Larsson i Vittsjö och gruppen som samlat in namnteckningarna för det så kallade folkinitiativet. Många ställde upp, men de 130 platserna på läktaren fylldes inte. Patricia Larsson var nöjd ändå.

Karina Jannerstig från Tyringe simsällskap var också glad för att så många kom.
– Det känns bra, sedan förstår jag att vissa partier inte kommer att lyssna. Men det visar sig bara mer och mer vad invånarna vill, sa hon strax före sammanträdet.
Hon tycker att det är dåligt att kommunen inte släpper in simhallsgruppens konsulter för en besiktning under simhallen i Tyrs Hov.
– Vi står ju för kostnaden och kommunen har fått en skriftlig inbjudan att vara med, säger hon.

Lena och Tord Nordström är också irriterade över att kommunen stoppat konsulterna.
– Det är tid att sätta ned foten mot det de håller på med, säger.
– De säger att kommunen äger fastigheten. Men kommunen, det är ju vi.
– Att det finns tillräckligt med namn för en folkomröstning och Moderaterna säger nej, det är bedrövligt, säger Tord.

Henrik Hörgerud sitter också på läktaren.
– Jag är här för att höra vad de säger i simhallsdebatten. Jag har aldrig varit med på fullmäktige så jag tyckte det var ett bra tillfälle, säger han.

En väktare bevakade som vanligt fullmäktige och ytterligare två var beredda att rycka in om förstärkning skulle behövas. Men allt var lugnt och väktaren på plats kunde rapportera att han haft riktigt tråkigt.
Det blev en lång kväll med utdragna debatter i flera frågor innan det var dags för frågan om folkomröstning, ärende 12 av 24. Längre kom fullmäktige inte i dagordningen för klockan var över tio när beslutet klubbades med 37 röster mot 24. Enligt reglerna hade det räckt med en tredjedel av de 61 ledamöterna, alltså 21, men det blev alltså en majoritet.

Liberalerna, som nyligen tvingades lämna det valtekniska samarbetet med S, M, V, MP och C var det enda parti som inte tidigare lämnat besked om sin ståndpunkt. Nu meddelade gruppledaren Thomas Haraldsson att partiet stod bakom kravet på en folkomröstning eftersom mer än tio procent, hela 11,4 procent, av de röstberättigade i kommunen skrivit på folkinitiativet. 4 739 namn godkändes i valnämndens granskning.
– När man uppnått kravet är det viktigt att respektera folkets möjlighet att påverka. Sedan vet vi inte vad de andra 89 procenten tycker, men det är det vi ska reda på i folkomröstningen, sa Haraldsson.

Oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) gick ut hårt.
– När folket talar då ska makten lyssna. Det är en av grundpelarna i en sann demokrati, deklarerade hon och anklagade S och M för att agera i antidemokratisk riktning.
De två styrande partierna aviserade i förväg att de, trots tillräckligt många namnunderskrifter, inte ville ha någon folkomröstning. Dessutom har de sagt att de inte kommer att följa resultatet om det blir en folkomröstning och en majoritet vill bevara simhallarna. Lagen är inte heller tvingande utan säger bara att om mer än tio procent av de röstberättigade skriver under ska kommunfullmäktige ta upp frågan. Om inte mer än en tredjedel av ledamöterna är emot det ska en folkomröstning hållas. En folkomröstning är enbart rådgivande.

Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) förespråkade den representativa demokratin.
– Den representativa demokratin är också en demokrati där man valt vilka som ska styra kommunen och ta helhetsansvaret, sa hon och menade att det också handlade om att ta ansvar för den kommunala ekonomin.
– Den ena demokratin slår ut den andra demokratin, sa hon.
Urban Widmark (M) höll en längre historisk föreläsning om folkomröstningar som han hade invändningar emot.
– De som har ansvar måste också ha befogenhet. Här lyfter man ut en fråga, sedan får det politiska styret ta ansvar för det, sa han.

Kommunalrådet Joakim Karlsson (M) talade om att kommunen gick back 122 miljoner kronor 2024, att låneskulden uppgår till 1,6 miljarder kronor och att kommunen betalar 50 miljoner kronor per år bara i räntor.
– Vi kan inte fortsätta lova allt till alla. Det blir kanske 100 miljoner kronor på två badhus, trots att vi inte kan garantera att det förlänger livslängden. Vi ser det som ett gigantiskt slöseri med pengar, sa han.
Han betonade att badhusens tekniska livslängd på 50 år redan är uppnådd.
– Även om jag önskar av hela mitt Tyringehjärta att simhallarna skulle gå att rädda har vi tillräckliga bevis på att den beräknade livslängden är nådd, sa han.

Folkets väls Björn Widmark läxade upp de övriga.
– Det är anmärkningsvärt att ni inte redovisat detta innan ni tog beslut om ett nytt badhus. Det har Folkets väl tjatat om i tio år. Man borde ta beslut om de gamla badhusen innan det beslutas om ett nytt. Det är att ta ansvar!
Han påminde om att FV förfäktat ett badhus utan krusiduller men med en 50-metersbassäng istället för ett badland, något som redan finns på nära håll, exempelvis i Kristianstad.
Han var också kritisk till de styrandes ambition att bygga om simhallarna till något annat, exempelvis bibliotek.
– Vad kostar det?
Joakim Karlsson fick beklaga att det fortfarande inte finns en färdig utredning om hur byggnaderna ska användas efter att simhallarna lagts ned. Han ville inte heller berätta närmare om de tpågående arbetet, exempelvis vilka ekonomiska ramar som gäller.
Christer Caesar (KD), som i många år suttit i valnämnden, betonade den demokratiska aspekten av att hålla folkomröstning.
– Jag tycker att det är viktigt att folket får säga sitt. Det är våra väljare och vi vill gärna ha dem kvar i fortsättningen också, sa han.
Arberesha Sabani (MP) uttryckte också sitt stöd för folkinitiativet.
– Det är av yttersta vikt att värna om de demokratiska verktyg som står medborgarna till buds. Förtroendet mellan invånarna och kommunen måste stärkas, sa hon.

Anders Edwall (C ) avfärdade i stort sett den ytliga besiktning som kommunen gjort 2023 och som kommunen menar gör det onödigt att simhallsgruppen i Tyringe gör en egen besiktning. Edwall tyckte detta besked var olyckligt.
– De som vet något om simhallar vet att man aldrig tömmer en bassäng för då släpper kakelplattor, sa han.

Angående datum för folkomröstningen undrade han om kommunen inte kunde samordna den med kyrkovalet i september för att få ner kostnaderna. SD har tidigare föreslagit en samordning med riksdagsvalet 2026, men de flesta partier verkar inte vilja vänta så länge.
Text: Berit Önell
Foto: Urban Önell