Omsorgen klarar inte sommaren utan bemanningssjuksköterskor. Stoppet för hyrpersonal hävs därför tillfälligt under juni, juli och augusti för att upprätthålla patientsäkerheten.
– Vi har inget val, säger Christer Welinder (S), ordförande i omsorgsnämnden.

I december 2023 beslöt omsorgen att helt sluta ta in bemanningspersonal från och med den 1 november 2024. Motiveringen var både att hyrsköterskor är dyra, ungefär dubbelt så dyra som ordinarie personal om upphandlade avtal följs och tre gånger så dyra utanför avtal, och att patientsäkerheten riskeras när kontinuiteten försämras. Omsorgsnämnden har dessutom fått allvarlig kritik av revisorerna för olagliga inköp för mångmiljonbelopp utanför avtal, något som Konkurrensverket nu utreder.
Vårdförbundet vände sig i höstas också till Arbetsmiljöverket med begäran om ingripande på grund av arbetsmiljöriskerna med hyrstoppet som inte förberetts som utlovat med en nedtrappning under hela året. Arbetsmiljöverket har hotat med vite.
Christer Welinder säger att tio sjuksköterskor saknas i dagsläget. Flera nya har anställts, men samtidigt har andra gått i pension, tagit föräldraledigt eller sagt upp sig. I mars sa nämnden nej till att häva hyrstoppet och hoppades att det skulle lösa sig i tid inför sommaren. Men nu är tiden ute. På torsdagen beslöt nämnden att hyrsköterskor får anlitas under sommaren, ungefär motsvarande sex årsarbetare. Upphandling är redan gjord.
– Vi har haft det här under lupp sedan tidig vår. Det är väldigt tveksamt om vi klarar patientsäkerheten och arbetsmiljön utan bemanningssköterskor, säger Christer Welinder.
Han berättar att förvaltningen haft dialog med Vårdförbundet i frågan.
Nämnden överlåter åt tjänstemännen att avgöra vilket alternativ som bäst säkerställer patientsäkerhet och arbetsmiljö. En överenskommelse finns redan med Vårdförbundet om att ordinarie personal i första hand ska arbeta dagtid på vardagar och timanställda och hyrpersonal övriga tider.
– Det är eftersom de flesta insatser sker på dagen, förklarar Welinder.
Det finns också förslag om att sjuksköterskor ska dela på större områden, men detta innebär också arbetsmiljörisker. Politikerna i nämnden vill inte ta ställning i frågan.
– Det är tjänstemännen som bäst vet vad som behövs. Det är svårt för mig som lekman att veta, säger Christer Welinder.
Ledamöterna från SD och V deltog inte i omsorgsnämndens beslut.
– Att tillfälligt frångå hyrstoppet skickar fel signal både till personal och till medborgare. Det signalerar att det är acceptabelt att använda hyrpersonal för att lösa strukturella problem. Och att skjuta grundproblem på framtiden, skriver Katarina Olsson (V), som istället vill prioritera andra åtgärder som bättre arbetsvillkor, rätt bemanning, stöd och tillitsbaserat arbetssätt.

Hon betonar också att V anser att vården ska vara offentligt finansierad, jämlik och utan vinstintresse, med en bra arbetsmiljö och patientsäkerhet som är hållbar även vid prövningar i verksamheten.
Berit Önell
Läs mer:
2025-02-21 Kräver fler åtgärder i omsorgens arbetsmiljö – annars 200 000 vite
2025-03-28 Brist på sköterskor i sommar – men hyrstoppet består