Efter kommunens krav: Kronofogden vill utmäta hela vikingabyn

Efter kommunens krav: Kronofogden vill utmäta hela vikingabyn

Kronofogden har beslutat om utmätning av hela Vittfarnas vikingaby utanför Sösdala. Anledningen är ett krav från kommunen på drygt 150 000 kronor som gäller sanktionsavgifter för olovligt byggande. Det hjälper inte att vikingabyn har påbörjat nedmontering av byggnader på fastigheten efter beslut från länsstyrelsen om att större delen av fastigheten ska ingå i ett preliminärt fornlämningsområde. Utmätningsbeslutet är dock överklagat.

Kronofogden har nu sagt nej till vikingabyns begäran om rättelse av utmätningen av en hjullastare och två motorcyklar för tre veckor sedan.

Bilden visar huvudbyggnaden i Vittfarnas vikingaby.
Vittfarnas vikingabys hela fastighet hotas nu av utmätning. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om Trosjö Live 2025

Kommunen och vikingabyn har varit i konflikt sedan uppbyggnaden av vikingabyn intill Vätteryds gravfält påbörjades 2019. Kronofogden verkar nu skynda på handläggningen av kraven mot vikingabyn. Enligt myndighetens besked om skulden var sista betalningsdag den 7 april. Redan den 8 april är beslutet om utmätning av fastigheten daterat, den 11 april en underrättelse om att ärendet är överlämnat till mäklare för värdering och exekutiv försäljning. Utmätningen sker enligt beslutet efter fordringsägares begäran.

Kommunens miljö- och stadsbyggnadsnämnd beslöt om sanktionsavgifterna i maj 2024. Det gäller totalt 153 662 kronor i dubbla avgifter för olovligt byggande av sex byggnader som står kvar trots tidigare beslut i juni 2022.

Ellinore Sköld är ombud för fastighetsägaren Maral Otetileu som lämnat Sverige efter att Migrationsverket beslutat om utvisning. Ellinore Sköld förklarar i sitt överklagande av utmätningen att den ursprungliga sanktionsavgiften från 2022 är betald. Det skedde i oktober 2024 efter att Kronofogden första gången hotat att utmäta fastigheten.

Nedmontering redan före delgivning

Delgivning av beslutet om dubbel sanktionsavgift ska ha skett först i oktober 2024 då en delgivningsman lämnade dokumenten till en tillfällig besökare på fastigheten. Delgivningsmannen tyckte att han såg Maral Otetileu genom köksfönstret, vilket enligt Ellinore Sköld inte kan stämma eftersom hon redan då befann sig utomlands.

– Men vid den tidpunkten hade rättelse av beslutet redan påbörjats, skriver Ellinore Sköld i överklagandet.

Hon berättar att nedmontering av byggnaderna påbörjades den 23 september. De små timmerstugorna är nu borta. Anledningen var att länsstyrelsen fattat ett preliminärt beslut om att fornlämningsområdet för Vätteryds gravfält skulle omfatta större delen av vikingabyns fastighet.

– Länsstyrelsen uppmanade fastighetsägaren och hennes make att montera ned ekonomibyggnaderna och flytta dem till en del av fastigheten som inte ingår i fornlämningsområdet, skriver Ellinore Sköld.

Bilden visar Vittfarnas vikingaby.
De små timmerstugorna i vikingabyn är nedmonterade. Foto: Jonathan Önell

På grund av att rättelse gjorts före delgivning av kommunens beslut yrkar hon att Kronofogden ska upphäva beslutet om utmätning. Hon begär inhibition av ärendet tills det överklagade beslutet prövats i alla instanser och vunnit laga kraft. Dessutom begär hon att Hässleholms tingsrätt ska avskriva den dubbla sanktionsavgiften eftersom den ursprungliga avgiften är betald.

I överklagandet hävdar hon också att ekonomibyggnaderna inte behöver bygglov eftersom fastigheten är en jord- och skogsbruksfastighet med bostad, vilket Skatteverket också fastställt. Bostad har funnits sedan 1800-talet och därmed avfärdar Ellinore Sköld kommunens påstående att det inte finns någon bostad och att inga byggnader därför kan vara bygglovsbefriade. Att byggnader skulle stå för nära tomtgränsen stämmer inte heller, något som tingsrätten bekräftade vid syn på platsen under rättegången om grovt fornminnesbrott i april 2023 där Maral Otetileu och hennes make Oddvar Lönnerkrantz frikändes.

Inte kommunen som begärt utmätning av fastigheten

Kronoinspektör Magnus Svensson förklarar att det inte är Hässleholms kommun som begärt att fastigheten ska utmätas. En byggsanktionsavgift som går vidare till att verkställas av Kronofogden hanteras som en statlig skuld. Det är Kronofogden som för statens talan vid statliga skulder, även om till exempel kommunen eller Länsstyrelsen fattat beslutet om byggsanktionsavgiften.

Även om handläggningen kan tyckas snabb säger Magnus Svensson att det tar en tid innan kronofogden kan sälja en fastighet.

– Under tiden är fastigheten spärrad hos Lantmäteriet. Man får bo där och använda den som vanligt, men kan inte sälja den eller ta lån på den.

Får man inte sälja den själv istället för att det blir exekutivt?

– Man kan begära anstånd för att sälja själv. Sedan görs en samlad bedömning om det blir godkänt eller inte. Det har lite med historik att göra, säger Magnus Svensson.

Varför utmäter man en fastighet som måste vara värd betydligt mer än skulden?

– Kronofogden gör en bedömning av vad man kan täcka hela skulden med och vad som är proportionerligt med skulden. Det är en samlad bedömning. Finns det annan egendom som kan täcka skulden går det före, om det inte finns så tittar vi vidare på fastigheten. Fastigheten står ju kvar.

Ingen rättelse om fordonen

Magnus Svensson berättar att Kronofogden beslutat att inte rätta beslutet om hjullastaren och motorcyklarna. Vid utmätningen på plats med poliseskort hämtade Kronofogden hjullastaren och den ena motorcykeln. Den andra stod inlåst på sådant sätt att inte ens låssmeden som tillkallades kunde öppna och Kronofogden vill inte göra större åverkan än nödvändigt. Denna skuld på drygt en miljon kronor kommer från en tvist som Oddvar Lönnerkrantz förlorat i tingsrätten. Domen är överklagad till hovrätten, men kronofogden inväntar inte att målet tas upp där om inte domstolen beslutar om inhibition för betalningen.

Ellinore Sköld har pantavtal på alla vikingabyns fordon som säkerhet för att hon lånade ut pengar till betalning av sanktionsavgiften i höstas. Men Kronofogden menar att fordonen varit i Oddvar Lönnerkrantz och Ellinore Skölds gemensamma besittning och att han därför räknas som ägare.

Bilden visar förrättningen med personal från kronofogden och polisen i vikingabyn.
Kronofogden kom tillsammans med polisen till vikingabyn vid förrättningen där fordonen utmättes för tre veckor sedan.

Enligt Magnus Svensson är skulden på 153 662 kronor den skuld som fastighetsägaren Maral Otetileu har till Hässleholms kommun som nu är aktuell för verkställighet hos kronofogden. Förutom en skuld på cirka 15 000 kronor till det kommunala bolaget Hässleholm Miljö.

Men enligt kommunen har ytterligare cirka 250 000 kronor i byggsanktionsavgifter beslutats. Den senaste, på 114 254 kronor är överklagad. Två avgifter ligger hos inkasso, en på 58 125 kronor från 2021 och en på 76 531 kronor från 2022.

Ellinore Sköld berättar att hon flera gånger efter utmätningsbeslutet förgäves sökt både kommunens bygglovschef Katarina Finyak och handläggare Torvald Bennäs för en dialog om hur skulden ska hanteras och för att berätta att byggnader monterats ned. Den 15 april fick hon istället tala med en kollega till Bennäs. Denne sa att byggsanktionsavgiften ska avskrivas om rättelse är gjord och lovade be Torvald Bennäs ringa upp.

Redan utdömda avgifter står fast

Dagen därpå läste hon i Norra Skåne om sitt telefonsamtal och att Katarina Finyak sa att sanktionsavgifterna måste betalas ändå.

– Vi fick ett samtal igår om att man nu gjort rättelse och inte ville betala sanktionsavgifterna. Men dem vi redan dömt ut står fast, sa Katarina Finyak i Norra Skåne.

Katarina Finyak
Katarina Finyak svarade inte Ellinore Sköld, men uttalade sig i Norra Skåne om att hon ringt. Foto: Urban Önell

Senare samma dag fick hon ett mejlsvar från Torvald Bennäs med samma besked.

– Det är bra att ni påbörjat rättelse genom att frakta bort byggnader från fastigheten. Dessvärre påverkar detta inte de redan utdömda byggsanktionsavgifterna på fastigheten, skriver han.

Han hänvisar till att byggsanktionsavgift enligt lagen inte ska tas ut om rättelse sker innan frågan om sanktion eller ingripande tagits upp till överläggning vid sammanträde med tillsynsmyndigheten. Här blev det för sent. Byggnaderna stod också kvar vid den senaste inmätningen och därför dubblerades avgiften.

Ellinore Sköld förklarar att hennes önskan var att få igång en dialog med kommunen och hitta en lösning på hur utdömda sanktionsavgifter ska hanteras.

– Från min sida fanns inget krav på att de ska avskrivas.

Hon konstaterar att kommunen väljer att kommunicera via tidningen Norra Skåne.

Ingen kvittning mot kommunens skulder

Likadant var det med vikingabyns fakturor till kommunen förra året.

– Där har all information från kommunen getts via tidningen, inte ett endaste kontaktförsök har gjorts med någon av företrädarna för Vittfarnas vikingaby.

Kommunens redovisningschef Anders Ekström sa då att vikingabyns krav skulle kvittas mot skulderna.

Kommunen har bestridit en faktura på nio miljoner kronor för förlorade intäkter med mera under åren 2020-2023. Detsamma gäller en faktura på 58 000 kronor för omkostnader efter att kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) skjutsat en kvinna som hon trodde var hemlös till vikingabyn. Kommunen vill inte heller betala en faktura på 17 000 kronor för en personallunch på Vannarödsskolan i Sösdala. Anledningen är där att fakturan inte betraktas som laglig eftersom den inte är digital.

– Om det kommer en laglig faktura som kan accepteras får vi kvitta den mot skulderna, säger Anders Ekström.

Ellinore Sköld har inte fått besked från Kronofogden om utmätningen av fordonen, trots upprepade frågor, innan Frilagt får veta att hennes begäran om rättelse avslagits.

– Att både kommunen och kronofogden väljer att prata först med media istället för med den enskilde, det måste väl vara direkt felaktigt?

Byggnaderna skulle varit borttagna i maj 2024

Frilagt sökte på onsdagen Katarina Finyak som uttalade sig om Ellinore Skölds telefonsamtal i Norra Skåne i en artikel publicerad vid lunch. Klockan 14.01 sa hennes telefonsvarare att hon inte var anträffbar mer varken på onsdagen eller torsdagen. Därefter var det påsk med fyra röda dagar.

På torsdagen svarade dock Torvald Bennäs via mejl på en del av Frilagts frågor. Han förklarade att fastighetsägaren ska ha fått ett informationsbrev om att byggnaderna skulle vara borttagna senast den 27 maj 2024. I september var alltså för sent.

– Men genom att ta bort olovligt uppförda byggnader, så förhindrar man att nya sanktionsavgifter läggs på i framtiden, skrev han.

En byggsanktionsavgift ska betalas inom två månader efter att den delgetts den som ska betala. Eftersom delgivning genom så kallad spikning här skedde i oktober skulle avgiften vara betald i december. Därefter skickade kommunen fakturan tilll inkasso och vidare till Kronofogden.

– Om en byggsanktionsavgift redan har beslutats och vunnit laga kraft, så måste man betala den – även om man rättar till felet i efterhand, skrev Torvald Bennäs.

Berit Önell

Läs mer:

2024-01-17 Hanna Nilsson (SD) lämnade sjuk kvinna i vikingabyn – faktura på 58 000

2024-01-23 Vikingabyn får inte betalt för lunchservering – kommunen vill kvitta mot sanktionsavgifter

2024-06-01 Vikingabyn kräver nio miljoner av kommunen

2025-01-10 Oddvar i vikingabyn dömd att betala en miljon

2025-03-29 Kronofogden med poliseskort i Vittfarnas vikingaby

2025-04-14 Nytt miljonkrav mot vikingabyn – ombud underkändes

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se