350 bostäder i två-fyra våningar, hotell, skola och vårdboende ingår i förslaget till detaljplan för exploatering av naturen på Sjörröds gård strax norr om Finjasjön. Imorgon, tisdag, ska politikerna i miljö- och stadsbyggnadsnämnden ta ställning till om planförslaget ska gå ut på samråd där berörda får lämna synpunkter. Kommunen har prioriterat arbetet enligt sitt löfte i förlikningsavtalet med markägarna, adelsmannen Johan Barnekow och hans fru Inger, som stämde kommunen på 17 miljoner kronor efter att det förra förslaget lagts ned. De ansökte om att få bygga 80 bostäder i en och två våningar på sin egen mark, men i förslaget ingår nu också delar av fem kommunala fastigheter och alltså betydligt fler bostäder som kan bli dubbelt så höga.

2010 köpte Johan Barnekow, byggnadsnämndens dåvarande vice ordförande och friherren, i talspråk baronen, Sjörröds gård. Han lovade då att bevara skogen. Men några veckor senare offentliggjordes ett planprogram som möjliggjorde bebyggelse. Under vårvintern 2019 avverkades större delen av ädellövskogen vid Sjörröds gård.
Dessförinnan hade två tidigare detaljplaneförslag ifrågasatts på grund av områdets stora natur- och kulturvärden, beläget mellan två kungsgårdar. Omgivningarna med äldre villabebyggelse och närheten till Hässleholms reningsverk försvårade också. Länsstyrelsen hotade 2013 med att stoppa planen.

– Förekomsten av skyddade arter kan innebära begränsningar vid kommande exploatering, skrev länsstyrelsen i ett yttrande 2018 och betonade att detta bör tas i beaktande i ett så tidigt skede som möjligt.
Fel årstid för att inventera orkidéer
Ändå har kommunen fortfarande inte undersökt den tidigare kända förekomsten av orkidéer som är fridlysta och skyddade enligt artskyddsförordningen. Liksom 2013 har inventeringen av naturen nu skett vid fel årstid då det inte går att hitta några orkidéer. Enligt planförslaget ska därför ytterligare inventeringar göras i sommar, efter samrådet. Även fåglar och fladdermöss ska då inventeras.

Efter avverkningarna 2019 är länsstyrelsens tidigare ambition att skydda skogen inte lika aktuell. Men kommunens inventerare har hittat en skyddsvärd jätteek som ska skyddas enligt planförslaget. Den får bara fällas om den blir sjuk eller utgör en säkerhetsrisk och då krävs särskilt tillstånd. Stenmurar inom området ska bevaras, men eventuell dispens kan sökas hos länsstyrelsen.
Rödlistade arter
Här finns ändå en del värdearter som kan indikera att ett område har höga naturvärden, bland annat liten blåklocka, hagfingersvamp, gul vaxskivling och opalfingersvamp. Vissa rödlistade arter har också hittats, bland annat ask och oxtungssvamp.
Inför beslutet om planbesked i augusti 2024 skrev kommunens handläggare att Barnekows ansökan inte bedömdes stämma överens med områdets karaktär som lantligt, småskaligt och pittoreskt. Utformning och gestaltning skulle utredas för att säkerställa att exploateringen passar in i områdets karaktär.
Men nu tycks andra måttstockar gälla.
– Befintliga naturvärden kommer att gå förlorade, konstaterar kommunen under rubriken Förutsättningar och konsekvenser i planförslaget.
Ingen betydande miljöpåverkan
I den mest värdefulla delen planeras bostäder. Kommunen bedömer trots det att detaljplanen inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Därför görs ingen miljökonsekvensbeskrivning.
Bara ett litet naturstråk mellan området och de äldre villorna i öster samt i mitten av bostadsområdet bevaras. Vissa kompensationsåtgärder föreslås, exempelvis faunadepåer av fällda träd, anläggande av blomrika ängar inom kvartersmark och skapande av blomrika bryn i anslutning till de nya bostadsområdena. Förslaget betonar att också de öppna dammar som planeras för att hantera dagvatten kommer att vara positiva för djurlivet, särskilt för groddjur och vattenlevande insekter.

Området ingår i riksintresse för friluftsliv, men enligt planförslaget kommer dess värden inte att påverkas avsevärt.
– Genom detaljplanens genomförande kommer stor del av området exploateras och därmed privatiseras, på så vis kommer allmänhetens tillgång till området begränsas. Planförslaget innebär dock ett grönt naturstråk inom delar av planområdet vilket säkerställer att allmänheten fortfarande har möjlighet att vistas inom området. Naturstråket säkerställer även en grön korridor vidare mot Sjörröd och Finjasjön där riksintresset fortsätter, heter det i förslaget.
Det finns en registrerad fornlämning inom området, en by/gårdstomt och en begäran om arkeologisk utredning har gjorts hos länsstyrelsen. Denna görs efter samrådet.
Hydrologiska problem
Planförslaget konstaterar att Sjörröds gård ligger i ett område med flera lågpunkter och risk för översvämning. Exploatering innebär en ökad andel hårdgjorda ytor, vilket kan försämra situationen för kringliggande bebyggelse. Avledning till avsedda skyfallsytor och två dagvattendammar föreslås därför. Beräkningarna har gjorts i en utredning av Sweco. Grundvattenförhållandena och deras påverkan på utformning av dagvattenanläggningar behöver dock utredas mer i detalj.
Bedömningen är att exploatering av Sjörröds gård inte ökar risken att Finjasjöns vattenkvalitet försämras ytterligare. Snarare skapas bättre förutsättningar genom reningsåtgärder i form av diken och dammar.
Upp till 15 meter höga byggnader
Högre bostäder, upp till 15 meter, tillåts på de lägre delarna av området, lägre byggnader på de högre delarna.

Byggnader för “tillfällig vistelse”, det vill säga hotell, spa eller bed and breakfast föreslås i den södra kvartersmarken. I norra delen av området, där kommunen äger en del av marken, kan vårdboende och en skola eller förskola byggas. Centrumfunktioner, exempelvis butiker, föreslås i bottenvåningen på de högre husen.
Infart föreslås via Garnisonsvägen. Den kan få en dubbelsidig allé och gång- och cykelväg på båda sidor.
Familjen Dudziks fastigheter ingår inte längre i planförslaget.
Berit Önell
Läs mer:
2019-03-15 Sjörröds gårds skog skövlad
2024-01-30 Förlikning med kommunen – Barnekows höghus kan prövas igen
2024-08-14 Ett första ja till planbesked för Sjörröds gård
2024-08-09 Kommunens miss: Barnekows förslag inkräktar på grannes mark