Stödpartier står inte bakom nej till folkomröstning

Stödpartier står inte bakom nej till folkomröstning

Det var på håret att de styrande partierna S och M fick igenom sitt förslag att säga nej till folkomröstning om simhallarna. Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) fick använda sin utslagsröst när stödpartierna inte ställde sig bakom förslaget. Vänsterpartiets Magnus Åkeborn röstade emot styret “av demokratiska principskäl” och Liberalernas Thomas Haraldsson avstod från att delta i beslutet.

Bilden visar undertecknande av namnlistor.
Många trängdes för att skriva under för en folkomröstning efter det allmänna mötet i Tyrs Hov i juni 2024 som blev starten. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om Trosjö Live 2025

Kommunfullmäktige avgör den 28 april om det ska bli en folkomröstning eller inte. På onsdagen beslöt kommunstyrelsen om ett förslag till beslut. Ordförandes förslag var då att godkänna att antalet underskrifter i folkinitiativets namninsamling uppgår till minst tio procent av de röstsberättigade i kommunen – men att föreslå kommunfullmäktige att en folkomröstning inte ska genomföras.

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har tidigare lovat att säga ja till en folkomröstning, liksom Centerpartiet och Folkets väl som dock enbart har ersättare i kommunstyrelsen. Men nu visade det sig att även Vänsterpartiet säger ja och att Liberalerna tvekar. De har valteknisk samverkan med S och M och har lovat att stödja styrets budget, liksom Miljöpartiet som också har ersättarplats i kommunstyrelsen och därför inte fick delta i omröstningen.

Voteringen slutade 6-6. Vid jämnt röstetal har ordförande utslagsröst och Lena Wallentheim avgjorde därför.

Hon ser inte agerandet från V och L som en splittring i stödet för styret.

– Vi styr inte om de är för eller emot en folkomröstning. Vi vet redan att över en tredjedel i fullmäktige är för folkomröstning och vi har reserverat pengar i budgeten, säger hon.

Bilden visar Lena Wallentheim.
Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) fick använda sin utslagsröst. Foto: Urban Önell

Varken hon eller kommunalrådet Joakim Karlsson (M) vill instämma i Urban Widmarks (M) uttalande om att ansvarstagande partier säger nej till folkomröstning och att de andra är mer populistiska.

– Det får stå för honom. Jag vill inte sätta epitet på människor, säger Joakim Karlsson.

Magnus Åkeborn reserverade sig och förklarar i en protokollsanteckning att partiet säger ja till folkomröstning av demokratiska principskäl.

– Det är viktigt att alla medborgare har möjlighet att rösta ja eller nej på valdagen. Vi betonar att frågan inte är partipolitisk, skriver han.

Han markerar samtidigt mot Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraterna har redan försökt kidnappa frågan och därför behövs en saklig faktabaserad debatt med tydlig beskrivning av konsekvenserna av valresultatet, skriver han.

Han betonar att V:s ställningstagande inte innebär ett ja till renovering och fortsatt drift av simhallarna i Tyringe och Bjärnum. Det handlar enbart om att hålla folkomröstning.

– Det känns som att vi som parti inte kan gå emot det. Det sitter lite i ryggraden att stödja ett folkinitiativ, säger han.

– Vanligtvis har vi en representativ demokrati, men i det här läget har man uppfyllt kriterierna för folkinitiativ.

Bilden visar Magnus Åkeborn.
– Det sitter lite i ryggraden att stödja ett folkinitiativ, säger Magnus Åkeborn, gruppledare för Vänsterpartiet. Foto: Urban Önell

Magnus Åkeborn hoppas på en bredare debatt fram till folkomröstningen.

– Frågan gäller badhusens renovering, kostnader och konsekvenser.

– Tyvärr förekommer det väldigt mycket olika siffror. Det måste fram en ja- och en nej-sida som kan accepteras fullt ut.

Är siffrorna de styrandes ansvar?

– Jag kan inte försvara dem på det sättet. Men jag måste ta till mig de siffror som tjänstemännen presenterar.

De stämmer väl inte alltid med politikernas presentation, exempelvis när det gäller kostnaden för uppvärmningen i Tyringe där tjänstemännen säger att större delen kommer från värmeåtervinningen från ishallen?

– En tanke med folkinitiativet är kanske just att pressa fram fakta. Det får dras till sin spets.

– Vi måste kunna ställa de kraven på förvaltningarna, nu är det på riktigt och oavsett vad man tycker ska det finnas en acceptans för det.

Han tycker också att det varit för mycket spekulationer om byggnadernas skick och han hoppas att det före folkomröstningen kommer mer konkreta förslag om vad badhusen ska användas till om de stängs.

Han betonar att V inte är på väg att lämna det valtekniska samarbetet med S och M.

Är det sanktionerat att ni har olika åsikter i den här frågan?

– Vi behöver inte sanktioneras, men det är full acceptans.

– Vi stödjer det vi kan stödja. Huvudsaken är att vi röstar för budgeten, gör vi inte det bryter vi avtalet och då blir det konsekvenser.

Han menar inte att partiet blir av med nämndsplatser om samarbetet bryts.

– Det var positivt, men inte syftet med samarbetet. Att få bort SD från makten var grunden till det hela.

Tycker du att resultatet av folkomröstingen ska följas?

– Jag kan inte svara på det nu, jag vet inte resultatet. Vi får förhålla oss till det när det kommer.

Thomas Haraldsson förklarar varför han inte deltog i beslutet.

– Vi är inte riktigt klara i partiet. Vi kommer att lämna besked i fullmäktige.

– Man kan vara positiv till folkomröstning även om man inte tycker att simhallarna ska renoveras. Det är en demokratisk fråga också, säger han.

Bilden visar Thomas Haraldsson
Thomas Haraldsson (L) förklarar att hans parti behöver lite mer tid för att ta ställning. Foto: Urban Önell

Anders Edwall (C ), ersättare i kommunstyrelsen, lämnade också en protokollsanteckning där han förklarar varför hans parti anser att en folkomröstning ska genomföras.

– Det förstärkta folkinitiativet är viktigt för medborgarnas möjlighet att påverka politiska beslut mellan de kommunala valen, skriver han.

Han vill ha folkomröstningen senast i höst för att lagens krav om att den ska hållas inom skälig tid ska uppfyllas.

– Vi tycker inte att det är skälig tid att vänta till valet 2026, säger han.

Bilden visar Anders Edwall.
Anders Edwall (C) vill ha folkomröstning och bevara simhallarna, men anser inte att det går att vänta ända till det ordinarie valet 2026. Foto: Urban Önell

Kristdemokraterna påpekar i en skriftlig reservation att de cirka 5 000 namnunderskrifterna för en folkomröstning representerar fler kommuninvånare än vad flera av kommunfullmäktiges partier har som väljarbas. Det saknas bara några hundra röster till samma antal som Moderaterna har som väljarbas.

– Att avfärda detta som ett “opinionsuttryck” är inte bara missvisande – det är respektlöst mot invånarnas vilja, skriver Simon Berneblad.

– Vi menar att det är avgörande att återupprätta förtroendet mellan medborgarna och kommunen genom ökad transparens och respekt för det demokratiska verktyg som folkinitiativet innebär.

Simon Berneblad (KD).
Simon Berneblad (KD) är kritisk mot bristen på öppenhet kring kostnaderna.

Berneblad riktar också kritik mot bristen på öppenhet kring kostnaderna för badhusprojekten.

– Underlag har undanhållits allmänheten.

– I fallet Tyringe är en stor del av kostnaderna hänförliga till poster som snarare kan klassas som önskemål än nödvändigheter – till exempel bubbelpool för nio miljoner kronor och utveckling av utemiljö för tre miljoner kronor.

SD reserverade sig muntligen, men företrädarna Hanna Nilsson och Ulf Berggren lämnade en protokollsanteckning där de talar om att de tycker att det är bra att fler partier följer deras linje.

– Vänsterpartiet har varit ovanligt tysta i frågan och vi tackar för deras stöd, skriver de.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se