Frågor om simhallar och omsorg på fullmäktige

Frågor om simhallar och omsorg på fullmäktige

Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) fick svara på en interpellation om Tyringes och Bjärnums simhallar och kostnaderna för en folkomröstning vid måndagskvällens sammanträde i kommunfullmäktige. Omsorgsnämndens ordförande Christer Welinder (S) ställdes till svars för den nya hyresmodellen som underkänts av hyresnämnden och för äldreboendenas dyra och näringsfattiga mat.

Tidigare kommunalrådet Lina Bengtsson (M) utsågs till ny ordförande för det kommunala bostadsbolaget Hässlehem.

En del åhörare hade lockats till sammanträdet som även behandlade nya ägardirektiv för kommunala bolag med mera.

Bilden visar Tyrs Hovs simhall.
Det blev en lång och hetsig debatt om simhallar. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om Trosjö Live 2025

Det blev en hetsig debatt om interpellationen från Jens Lindholm (SD) om simhallarna. Han ställde frågan om de styrande partierna är beredda att redan nu ompröva beslutet att lägga ner Bjärnums och Tyringes simhallar och därmed undvika att slösa mer än tre miljoner kronor på en folkomröstning. Om det blir folkomröstning, avser styret att hålla fast vid sitt beslut oavsett vad den visar? Eller kommer de i demokratisk ordning att respektera folkviljan?

Bilden visar jens Lindholm.
Jens Lindholm (SD) skrev interpellationen som vållade mest debatt.

– Kommunen behöver göra prioriteringar för att säkra en hållbar ekonomi och vi kommer inte att ompröva vårt beslut, svarade Lena Wallentheim.

Hon betonade att en kommunal folkomröstning alltid är rådgivande.

Jens Lindholm frågade också varför de styrande är beredda att lägga medel på projekt i Hässleholms stad men går emot sina egna vallöften och väljer att avveckla kransorternas badhus.

– Vi har för avsikt att under planperioden investera mer i fastighetsprojekt i kransorterna än i Hässleholms stad, till exempel en ny skola i Vinslöv, en ny idrottshall i Sösdala och nybyggnationer vid skolan i Vittsjö. Dessutom kommer vi att starta upp fritidsgårdar i de orter som idag inte har någon, sa Lena Wallentheim.

Bilden visar Lena Wallentheim.
Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) var tydlig med att hon och övriga i styret inte kommer att ändra sig om simhallarna. Foto: Urban Önell

Hon svarade också på om styret har planer på att avveckla fler inrättningar i kransorterna de kommande åren.

– Vi har i dagsläget inga planer på att lägga ned något annat i våra kransorter, vi är dock medvetna om att befolkningsutvecklingen kan påverka kommunens möjlighet att driva olika verksamheter, sa hon.

”Odemokratiskt att inte hålla folkomröstning”

Jens Lindholm menade att det skulle vara odemokratiskt att inte hålla folkomröstning och ifrågasatte de styrandes demokratiska insikt.

– Möjligheten finns för att medborgarna ska kunna sätta stopp för stolliga politiker som tar sig friheter. En säkerhetsventil, sa han.

– Som politiker tycker jag i ett läge som detta att man ska vara ödmjuk och självkritisk och inte skriva medborgarna på näsan att de inte förstår helheten.

Oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) förklarade att hon blev chockad när hon fick veta att styret säger nej till en folkomröstning. Hon undrade om de ansvariga visste varför de satt på sina poster.

– Er uppgift är att genomföra den vilja som kommuninvånarna har visat, sa hon.

– Jag skulle önska fler folkomröstningar, så att vi vet vad kommuninvånarna vill.

Bilden visar Hanna Nilsson.
Hanna Nilsson (SD) ville gärna ha flera folkomröstningar. Foto: Urban Önell

Hon lovade att SD inte kommer att stänga simhallarna.

– SD kommer att se till att hålla igång de här simhallarna om vi får majoritet.

Angående Sösdala simhall sa hon att SD lärt sig läxan efter stängningen där.

– Det är det värsta beslutet jag någonsin blivit tvungen att fatta, sa hon.

”Ångrar att de har skrivit på”

Kommunalrådet Joakim Karlsson (M) förklarade att det inte alls är säkert att det blir en majoritet för att bevara simhallarna.

– Jag har pratat med väldigt många som förstår det orimliga i att renovera dem och ångrar att de har skrivit på, sa han.

Urban Widmark (M) anklagade SD för spekulationer, grundlösa anklagelser med mera.

– Ni anklagar andra för att föregripa processen, samtidigt som ni själva vet hur det ska gå i folkomröstningen, sa han och läste innantill ur grundlagen om den representativa demokratin, det parlamentariska statsskicket och det kommunala självstyret.

– Jag betackar mig för uttalanden där det påstås att den högsta beslutande församlingen i Hässleholm är odemokratisk, sa han.

Bilden visar Urban Widmark.
Urban Widmark (M) läste ur grundlagen om den representativa demokratin. Foto: Urban Önell

– Det är inte kommunfullmäktige som är odemokratiskt, det är ni som sitter där. Ni har ju redan beslutat att skita i folkomröstningen, sa Hanna Nilsson.

– Vi har lyssnat på våra moderata väljare, sa Lina Bengtsson.

Anders Edwall (C ) påminde om att hans parti vill bevara simhallarna och säger ja till folkomröstning.

– Vi hoppas att S och M ska ändra sig. Men jag har oerhört stor respekt för att de säger nej till folkomröstning. Det sparar pengar. Det är synd att SD vill använda sig av gatans parlament. Vi måste visa vördnad inför den här församlingen.

Bilden visar Anders Edwall.
Anders Edwall (C) vill ha folkomröstning och bevara simhallarna, men anser inte att det går att vänta ända till valet 2026. Foto: Urban Önell

Han ansåg det olämpligt att, som SD föreslår i en motion, skjuta upp folkomröstningen i ett och ett halvt år till det ordinarie valet 2026. Enligt lagen ska en folkomröstning hållas inom skälig tid.

Bilden visar Karina Jannerstig.
Tyringe simsällskaps ordförande Karina Jannerstig var sen, men hann till fullmäktiges debatt om simhallarna. Foto: Urban Önell

Christer Welinder fick svara på fem frågor med flera delfrågor. Frågeställare var i samtliga fall Thomas Haraldsson, gruppledare för Liberalerna som varken har ledamot eller ersättare i omsorgsnämnden och därför inte kan ställa frågor där.

Processa mot konsulten istället?

Han undrade varför omsorgsnämnden inte nöjer sig med hyresnämndens dom och sänker hyrorna i boendena där en del fått en höjning med nästan 100 procent. Han ville veta vad det kostat att ta fram hyresmodellen och varför man inte nu istället för att överklaga lägger pengarna på att processa mot konsulten som inte levererat det utlovade, det vill säga en modell som skulle hålla i hyresnämnden.

– Anledningen är att vi anser att hyresnämnden till viss del är otydlig i sin bedömning, bland annat om varför de hyror som räknats fram är skäliga, svarade Christer Welinder som också berättade att konsulten sagt att det var lönt att överklaga.

Thomas Haraldsson tyckte att svaret var intressant med tanke på tidigare besked om att man skulle rätta sig efter hyresnämnden om någon fick rätt där.

– Nu tar man det istället ett steg längre. Det är oroväckande för de berörda som inte vet hur lång tid det tar innan det blir ett avgörande, sa han.

Bilden visar Thomas Haraldsson
Thomas Haraldsson (L) hade många frågor om omsorgen.

Han fick besked från Welinder om att konsulten hittills kostat cirka 700 000 kronor under 2024. Det finns en faktura till, på 62 000 kronor, men den har skickats tillbaka eftersom den inte var specificerad. Den extra resurs som togs in på omsorgsförvaltningen för att arbeta med hyresmodellen är inte inräknad i kostnaden. Omsorgsnämnden räknar med att öka sina intäkter med 3,4 miljoner kronor per år genom de högre hyrorna.

På frågan om omsorgsnämnden kommer att följa hyresnämndens råd och rätta till den felaktiga klassningen av vissa LSS-gruppbostäder från radhus till flerbostadshus blev svaret nej. Felet innebär en högre hyra med cirka 680 kronor per månad och lägenhet.

– Vi har använt den terminologi som Hässlehem använder. Vi som arbetade med hyressättningen ansåg också att det var mer korrekt med radhus eller övrigt, men inte flerbostadshus. Två av de överklagade lägenheterna ligger på bottenvåningen med egen utgång, förklarade Christer Welinder.

Bilden visar Christer Welinder.
Christer Welinder försvarade beslutet att överklaga hyresnämndens dom om de höga hyrorna.

Måltider med rätt näringsinnehåll

Frågorna om maten på äldreboendena gällde både vad pengarna går till och på vilket sätt man kommit till rätta med de problem som uppmärksammats i media så att alla boende får måltider med rätt näringsinnehåll, som tilltalar ögat, utgår från den boendes behov och önskemål och att alla får så mycket mat de vill.

Christer Welinder berättade om den pågående genomlysningen av måltidssituationen med utvärdering av om måltidspolicyn behöver uppdateras, något som i så fall kommer till kommunfullmäktige. Sjuksköterska gör en uppföljning av nutrition och risk för undernäring och en ny matsedel gäller sedan den 3 mars. I slutet på maj planeras en utbildningsdag för berörd personal.

Kostnaden för de äldre är 4 830 kronor per månad, varav 137 kronor per dag går till tekniska förvaltningen som ansvarar för lunch och middag och 27 kronor till avdelningspersonalen som ordnar frukost, mellanmål och måltidsdryck.

– Vi ligger någonstans i mitten jämfört med andra kommuner, sa Welinder.

Han gav inte mycket svar på Haraldssons fråga om varför man inte konkurrensutsatt produktion och leverans av maten, mer än att omsorgsnämnden inte ensam äger frågan.

Bilden visar Camilla Van Eeckhoven.
Camilla Van Eeckhoven brukar försöka vara med på läktaren när det är kommunfullmäktige. Nu tycker hon att det är särskilt intressant. – Jag tycker att vi ska ha en folkomröstning, säger hon. Foto: Urban Önell

Kommunfullmäktige beslöt att välja Lina Bengtsson till ordförande för Hässlehem efter Torsten Nilsson (M) som avled i februari. Lina Bengtsson avgick den 1 december som kommunalråd efter att ha blivit erbjuden sitt “drömjobb” som förvaltningschef för hälsa och omsorg i Osby kommun där hon arbetat i många år, senast som medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Berit Önell

Bilden visar Lina Bengtsson.
Lina Bengtsson (M) lämnade kommunalrådsposten, men kommer tillbaka som ordförande i det kommunala bostadsbolaget Hässlehem. Foto: Urban Önell
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se