Flera polispatruller skyddade kronofogden vid en utmätning i Vittfarnas vikingaby utanför Sösdala på torsdagen.
– Det gick lugnt tillväga, säger kronoinspektör Johannes Bengtegård på fredagen.
Han och hans kollegor tog med sig en hjullastare som skulle täcka en del av skulden på 1,1 miljoner kronor som Hässleholms tingsrätt dömt vikingabyns Oddvar Lönnerkrantz att betala efter en tvist med en privatperson. Kronofogden tar inte hänsyn till att domen är överklagad och ännu inte har vunnit laga kraft, inte heller till att det inte är Oddvar som äger hjullastaren.
– Om vi får in tillräckligt med underlag får vi lämna tillbaka den, säger Johannes Bengtegård.

Vikingabyns företrädare Oddvar Lönnerkrantz och hans fru Maral Otetileu, som utvisats från Sverige, har flera skulder hos kronofogden. Förutom domen mot Oddvar Lönnerkrantz gäller det främst sanktionsavgifter från Hässleholms kommun för olovligt byggande.
I höstas meddelade kronofogden att hela fastigheten var utmätt och skulle säljas på exekutiv auktion. Enligt Oddvar Lönnerkrantz hade man bara en vecka på sig att betala. Det löste sig genom att vikingabyns medarbetare Ellinore Sköld lånade ut pengar till sanktionsavgifter på drygt 100 000 kronor. Som säkerhet fick hon pantavtal på alla vikingabyns fordon.

Oddvar Lönnerkrantz fick i förra veckan besked av kronofogden att hans ansökan om inhibition för skulden från tvisten avslogs. Han försökte förgäves hävda att indrivningen inte kunde verkställas förrän domen vunnit laga kraft.
Tog med hjullastare – kan lämna tillbaka den igen
På torsdagsmorgonen var Ellinore Sköld på sitt andra arbete när polisen och kronofogden kom på oanmält besök. Hon pratade med dem på telefon och förklarade att hon har pantbrev på hjullastaren och kontoutdrag som visar att hon betalat den tidigare skulden. Därmed borde de inte kunna utmätas för Oddvars skuld. Men Oddvar hade inte tillgång till dokumenten och hon kunde inte visa upp dem eftersom hon måste vara kvar på jobbet. Kronofogden beställde en bärgare som kom och hämtade hjullastaren.
I utmätningen ingick också två motorcyklar, värda 100 000 respektive 25 000 kronor. Men dem kunde de tre tjänstemännen från kronofogden inte ta med sig eftersom de inte lyckades öppna garaget trots att låssmed tillkallades.
På fredagen begärde Ellinore Sköld rättelse av utmätningsbeslutet och bifogade alla dokumenten.
– Jag ser fram emot att ni korrigerar ert beslut omgående och transporterar tillbaka hjullastaren, skriver hon och betonar att maskinen är viktig i hennes pågående skogsbruk.
– Ett helt sjukt system, säger hon till Frilagt.
Hon berättar att hon överklagat kommunens sanktionsbeslut, men inte fått något besked innan kravet gick till kronofogden.

Kronofogden väntar inte – betalar tillbaka om det blir fel
Johannes Bengtegård vill inte gå in på ärendet i detalj, men förklarar att en dom inte behöver ha vunnit laga kraft för att kronofogden ska få vidta åtgärder.
– Att en dom är överklagad hindrar inte verkställighet. Däremot om vi utmäter något betalar vi inte ut pengarna förrän det finns ett lagakraftvunnet beslut, säger han.
Kronofogden betalar tillbaka pengarna om domen ändras efter ett överklagande.
– Om egendom säljs fryses pengarna hos oss, däremot blir personen av med egendomen.
Varför prioriterar ni sådana ärenden? Vad är poängen?
– Vi prioriterar inte så. Vi har både nytt och gammalt, vi har en uppsjö av ärenden där vi behöver åka ut och titta på en adress, säger Johannes Bengtegård.
– Jag kan förstå att det kan låta konstigt, säger han och förklarar att en domstol kan besluta om inhibition, alltså att kronofogden ska pausa tills ärendet är slutligt avgjort.
För en tingsrättsdom ska ansökan om inhibition göras hos hovrätten i samband med överklagandet. Kronofogden kan inte besluta om det.
Enbart själva överklagandet räcker troligen inte heller som skäl för inhibition eftersom kronofogden alltså får agera även när en dom är överklagad.
– Jag är inte någon domstol, men det låter lite tunt, säger Johannes Bengtegård.
Kan utmäta egendom som tillhör oskyldiga
Får ni utmäta saker när det är oklart vem som äger dem?
– Det kan vi göra, absolut, men vi kan inte ta saker godtyckligt. Det finns lagstöd för i vilka sammanhang man kan utmäta.
Kronofogden utgår inte bara från ägandet utan gör en bedömning av om den skuldsatta personen är “i besittning” av egendomen, har någon typ av tillgång till den.
– Varje situation kan vara unik.
– Vi kan ta något i förväg även om det är oklart. Om vi sedan får in tillräckligt med underlag får ägaren tillbaka det.
Om ägaren anser att kronofogden gjort fel går det att överklaga till kronofogden som antingen själv kan rätta sig eller skicka ärendet vidare till tingsrätten.
”Risk att saker försvinner”
Varför har ni så bråttom så ni inte kan vänta tills det är klarlagt?
– Jag kan inte säga att det är bråttom. Det finns en risk att saker försvinner. Jag säger inte att det är så i det här fallet. Men när vi väl hittat något vill vi säkra det. Nästan alltid behöver vi ta det med oss.
Av samma anledning meddelar kronofogden oftast inte vilken dag och tid en förrättning ska ske.
Varför hade ni så många poliser med till vikingabyn?
– Vi gör en säkerhetsbedömning. Den här gången blev det så. Men det gick lugnt och sansat till.
Johannes Bengtegård konstaterar att värdet av hjullastaren inte täcker hela skulden. Värdet uppskattas av kronofogden till 170 000 kronor.
Maral Otetileu har idag en skuld på 153 000 kronor för byggsanktionsavgifter.
När det gäller fastigheten är väl värdet betydligt högre än skulden?
– Det är inte så vi räknar. Om det finns ett tillräckligt högt värde, vi måste ju se till sökanden också, att de får betalt, säger Johannes Bengtegård.
Han har inte handlagt ärendet om fastigheten, men säger att ägaren ska ha fått information med överklagandehänvisning innan det kan bli aktuellt med exekutiv försäljning.
Berit Önell
Läs mer: