Hässleholms kommun har fortsatt brist på sjuksköterskor i omsorgen och semesterplaneringen ser ut att fattas sex heltider. Nye verksamhetschefen för hälso- och sjukvård Mikael Isgren föreslog därför ett undantag så att bemanningssköterskor kan tas in i sommar. Men politikerna i omsorgsnämnden säger nej.
Det verkar dessutom vara svårt att få tag i undersköterskor inför sommaren. Antalet sökande är mindre än hälften av förra årets inom äldreomsorgen där det behövs cirka 350 vikarier, varav bara 27 var klara den 7 mars.

I sommar väntas 14 tillsvidareanställda sjuksköterskor fattas i schemat. Åtta av dem är vakanser och resten är frånvarande på grund av sjukdom eller föräldraledighet. Bedömningen i omsorgschef Annette Viksten Åhls presentation inför politikerna på torsdagen är att det kommer att saknas cirka sex årsarbetare för att ett schema på sommarbemanning ska fungera patientsäkert.
Många nyanställningar av sjuksköterskor har skett de senaste månaderna och även andra åtgärder efter krav från Arbetsmiljöverket. Men personalomsättningen är så stor att nyrekryteringarna är ungefär lika många som uppsägningar och pensionsavgångar.
– Summan är nog plus två, säger Mikael Isgren, själv på sin femte arbetsvecka i kommunen.
– Det är många som är på väg in, men inte tillräckligt många.
Annonser ligger fortfarande ute, men Mikael Isgren konstaterar att de flesta har tre månaders uppsägning.
– Med mindre än tre månader kvar till sommaren behövs en plan B eller C, säger han.
– Jag ser inte det som rimligt att vi ska hinna introducera fler. Då är vi inne i mitten eller slutet på juli.
Därför lyfte han frågan om att tillfälligt anställa från bemanningsföretag under sommaren. Hans kostnadsberäkning visar att det skulle kosta drygt 2,4 miljoner kronor med bemanningssköterskor under tre månader. Med egna sjuksköterskor blir kostnaden mindre än hälften, drygt 1,1 miljoner.
– Bemanningsföretag är i längden ingen hållbar lösning. Men vid toppar kan det avlasta.
Mikael Isgren är trots allt optimistisk inför möjligheterna att förbättra arbetsmiljön enligt Arbetsmiljöverkets krav och slippa vitet på 200 000 kronor.
Vid torsdagens sammanträde i omsorgsnämnden tog han upp frågan om ett undantag för hyrstoppet, men fick inte gehör. Nämnden beslöt enligt ordförande Christer Welinders förslag att Isgren ska återkomma till nämnden i april med en redovisning av hur det beslutade hyrstoppet upprätthålls. Han får alltså försöka lösa problemet utan hyrsköterskor.
– Han får jobba vidare, säger Christer Welinder.
– Vi tog beslut om ett hyrstopp i november. Det enda som kan stoppa det är patientsäkerheten.

Hotas inte patientsäkerheten om det inte går att få tag i tillräckligt många sjuksköterskor till sommaren? Kan det i så fall ändå bli aktuallt med hyrsköterskor?
– Det finns ett scenario för det också. Men det måste vi i allra största möjliga mån undvika.
Han konstaterar att situationen inte är enkel.
– Det är många sjuksköterskor som behövs och alla krigar om dem.
SD hade en annan uppfattning. I en protokollsanteckning påtalar ledamöterna att problemet med att få tag i sjuksköterskor varit känt.
– Sverigedemokraterna ställer sig frågande till varför förvaltningen inte har påbörjat semesterplaneringen redan i höstas. Redan då hade det framkommit att många har tänkt att lägga föräldraledighet i samband med semester och då hade vi kunnat erbjuda extra lön om man skjutit på exempelvis föräldraledigheten. Detta hade varit bättre ekonomiskt än att ta in bemanningsföretag, skriver SD.
Kommunen hade höga ambitioner för sommarbemanningen av undersköterskor i äldreomsorgen. Alla hemtjänstområden skulle överanställa med två extra schemarader för att ersätta frånvaro, klara ökade insatser med mera. Problemet är, liksom på äldreboendena, att antalet sökande är färre än tidigare och att rekryteringen försenats av nya rutiner. Både de nya språktesten och utdrag ur belastningsregister vid nyanställning innebär mer administration som tar tid.
Den 7 mars var 27 vikarier helt klara, 21 var klara förutom kontroll av belastningsregister och 25 var intervjuade men saknade referenser, belastningsregister och eventuell annan kontroll.
Berit Önell