Styret har redan bestämt sig: Inga simhallar i Tyringe och Bjärnum

Styret har redan bestämt sig: Inga simhallar i Tyringe och Bjärnum

Den styrande minoriteten i Hässleholms kommun säger nej till en folkomröstning om att bevara simhallarna i Tyringe och Bjärnum – trots att nära 5 000 personer skrivit under folkinitiativet för en folkomröstning. Därmed måste en folkomröstning hållas om inte två tredjedelar av kommunfullmäktige är emot, vilket inte är sannolikt. Men S och M meddelar också att de inte kommer att följa folkomröstningsresultatet om det blir majoritet för att simhallarna ska bevaras.

– Vi tycker att det är ärligare att säga nu att vi kommer att hålla fast vid vårt beslut, säger kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) vid en presskonferens på onsdagsförmiddagen.

Bilden visar Joakim Karlsson, Lena Wallentheim och Urban Widmark.
Joakim Karlsson (M), till vänster, Lena Wallentheim (S) och Urban Widmark (M) säger nej till folkomröstning om simhallarna. Blir det ändå en folkomröstning som ger majoritet för att bevara simhallarna kommer de inte att följa den.

Beslutet att lägga ned simhallarna i Tyringe och Bjärnum så snart det nya Österåsbadet i Hässleholm är klart blev känt när S och M presenterade sin budget i april förra året. Redan då stod det klart att inga pengar avsätts för varken renovering eller drift av simhallarna från och med 2026. Österåsbadet ska vara klart i höst och personalen från Tyringe och Bjärnum flyttas dit inför öppningen kring årsskiftet. Motiveringen var då som nu stora renoveringsbehov.

ANNONS

Annons om Trosjö Live 2025

Protesterna har varit starka och en namninsamling för en folkomröstning samlade 4 739 godkända namn. Det är 11,4 procent av kommunens röstberättigade, med god marginal över de tio procent som krävs.

Bilden visar Karina Jannerstig med namnlistor.
Karina Jannerstig och de andra som var med när namninsamlingen lämnades på stadshuset uttryckte förhoppningen att de styrande ska tänka om och inte stänga visserligen gamla men fungerande simhallar.

Kommunfullmäktige beslutar den 28 april

Men enligt Lena Wallentheim, kommunalrådet Joakim Karlsson (M) och tekniska nämndens ordförande Urban Widmark (M) hjälper det inte. Vid presskonferensen förklarar de att deras förslag är att inte genomföra folkomröstningen, en fråga som kommunfullmäktige ska ta ställning till den 28 april. Kommunstyrelsen får frågan på sitt bord den 2 april.

– Det är klart man kan lägga 80-100 miljoner kronor, men det kommer att påverka andra saker som vi då inte kan genomföra. Det är jätteroligt att människor brinner för en sak, men man har inte kunskap om helheten, säger Lena Wallentheim.

Hon talar om att vara tydlig och inte lura invånarna att simhallarna kan bevaras.

– Vi kommer inte att lägga in kostnaderna för badhusen i budgeten, säger hon.

Bilden visar Lena Wallentheim.
– Vi kommer inte att lägga in kostnaderna för badhusen i budgeten, säger kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S).

Budgetberedningen för nästa år startar i nästa vecka.

”Kommer inte att kunna ändra oss”

Joakim Karlsson går ett steg längre och förklarar varför han inte vill lägga de 3,6 miljoner kronor en folkomröstning kan kosta.

– Oavsett resultatet av en folkomröstningen kommer vi inte att kunna ändra oss. Det påverkar inte statusen på byggnaderna, säger han.

Nu säger ni inte samma sak, kan man lägga 80-100 miljoner och renovera simhallarna eller kan man inte?

– Kan kan man ju alltid, säger Lena Wallentheim.

– Men vi har ju tagit ställning utifrån de behov vi har i kommunen av framförallt skolor och förskolor och en idrottshall i Sösdala som vi lovat. Då måste vi titta på vad vi ska prioritera bort, det är inte bara så enkelt att vi hela tiden kan öka investeringsbudgeten.

30 lärare eller 40 i omsorgen

Urban Widmark betonar att han har stor respekt för att Tyringeborna vill behålla sin simhall.

– Men vi vet att den tekniska livslängden för ett badhus är ungefär 50-60 år och det är där de här badhusen befinner sig. Konsekvensen blir att vi måste göra väldigt stora investeringar i både Bjärnum och Tyringe. Vi anser att det är viktigare att lägga de här pengarna på att investera i de fastigheter vi har för skola och omsorg. Vi kan inte göra både ock, ska vi göra det får vi höja skatten, säger han.

– Omräknat i tjänster innebär driftkostnaderna för båda badhusen att ungefär 30 lärare ska bort alternativt 40 i omsorgen.

Bilden visar Urban Widmark.
— Den tekniska livslängden för ett badhus är ungefär 50-60 år och det är där de här badhusen befinner sig, säger Urban Widmark (M).

På presskonferensen presenterades ett underhållsbehov på 51 miljoner kronor för Bjärnums simhall. Driftskostnaderna därefter blir 6,3 miljoner kronor per år, fördelad per badgäst 336 kronor. I Tyringe beräknas underhållsbehovet till 30 miljoner kronor, driftskostnader efter underhåll till 7,9 miljoner kronor och kostnad fördelad per badgäst till 373 kronor.

Tyringes värmeåtervinning avfärdas

Politikerna avfärdar Frilagts fråga om den tidigare inte preciserade värmeåtervinningen från ishallen till simhallen i Tyringe.

– Under tiden simhallen var stängd för renovering fick man ändå ha stödvärme i resten av anläggningen, hävdar Joakim Karlsson.

Det skulle strida mot de uppgifter Frilagt tidigare fått från tekniska förvaltningen. Där uppgav ansvariga i juni 2024 att större delen av Tyrs Hov, inklusive simhallen, värms upp av spillvärme från ishallen. Det finns dock ingen separat mätning av varken fjärrvärme, el eller vatten för simhallen.

Urban Widmark säger att det inte var lönt att bygga en kulvert mellan ishallen i Hässleholm och Österåsbadet eftersom det inte blir så mycket spillvärme från nya effektiva ismaskiner.

Politikerna menar att det är bråttom att stänga simhallarna innan betongen blir för dålig.

– Om vi väntar för länge måste vi riva dem. Jag ser stängning som ett sätt att rädda byggnaderna, säger Joakim Karlsson.

Bilden visar Joakim Karlsson.
– Om vi väntar för länge måste vi riva dem, säger Joakim Karlsson (M).

Vad byggnaderna ska användas till istället utreds nu. Bibliotek eller fritidsgård är några förslag.

Politikerna är medvetna om att dagens besked inte kommer att bli uppskattat hos alla som skrivit på för en folkomröstning.

– De kommer att bli jättebesvikna, självklart, säger Lena Wallentheim.

– Men de behöver inte ta helhetsansvaret för hela kommunens budget, det måste vi göra. Det finns betydligt större kommuner som klarar sig med ett badhus. Vi har tittat ganska noga på att simundervisningen inte ska påverkas och vi har lagt in skolskjutskostnader eftersom man måste åka. Vi har kollat upp att båda simklubbarna får plats att bedriva sin verksamhet. Man kanske inte kan ha samma tid samma dag alltid, men man kommer att kunna ha sin verksamhet.

Borde ni inte ha sagt det här tidigare?

– Det kan man tycka. Jag satt i styrgruppen, men där diskuterades bara Qpoolen och varmvattenbassängen på Hässleholmsgården, säger Lena Wallentheim.

– Det kanske hade varit bra om vi hade haft en parlamentarisk diskussion redan då.

– Vi har en annan ekonomisk situation nu, säger Joakim Karlsson.

Både han och Urban Widmark vill ducka eftersom de inte varit med i politiken hela vägen.

Lena Wallentheim säger att ekonomiavdelningen nu sagt att investeringskostnaderna måste ned. Men det har ekonomiavdelningen sagt i tio år.

Är det inte demokratiskt att låta en folkomröstning ha sin gång när man nu samlat in namnen?

– Det är ju det som prövas under fullmäktige. Det blir inte automatiskt en folkomröstning. Sedan är den rådgivande och om det finns en majoritet säger man att vi inte lyssnar på det. När man än tar det beslutet blir det ett svek, säger Lena Wallentheim.

Tror det blir en folkomröstning ändå

Får ni med er några andra partier?

– Vi tror att det blir folkomröstning, säger Lena Wallentheim.

Hon vet inte ens om stödpartierna MP, V och L kommer att rösta som S och M i frågan.

– Här lämnar vi upp till varje parti. Vi inser att det kommer troligtvis att bli 21 röster för en folkomröstning och då ska den genomföras, säger hon.

– Jag tror att de ansvarstagande partierna kommer att säga nej. Sedan finns det de som är mer populistiska, säger Urban Widmark.

Styret med S och M har bara 24 mandat av de 41 som skulle krävas för att stoppa en folkomröstning. Det räcker inte heller om stödpartierna säger nej, om de partier som tidigare sagt sig vara för folkomröstningen håller fast vid det. SD med 18 mandat och C med tre räcker för ett ja. Även Folkets väl med tre mandat och KD med fyra har lovat att säga ja.

En folkomröstning kommer enligt Lena Wallentheim att kunna hållas först under senare delen av hösten. Men datum kommer inte att beslutas i april utan längre fram, liksom formuleringen av valfrågan.

Text och foto: Berit Önell

Läs mer:

2024-06-06 Tyringe simhall värms av ishallen – syns inte i kalkylen

2024-06-11 Ishallens överskottsvärme till spillo om simhallen stängs

2024-12-02 Namnlistor för folkomröstning lämnade i stadshuset

2025-01-30 Underskrifterna räcker till folkomröstning om simhallarna

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se